PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Hogyan etessük a kutyát? (A kutya táplálkozása)

Kedvencünk egészségének és kicsattanó energiájának alapköve nem más, mint a megfelelő táplálkozás. Ahhoz, hogy mindezt napról napra biztosíthassuk kedvencünk számára az etetések alkalmával, ismernünk kell a kutya táplálkozásának legfontosabb aspektusait. Átfogó útmutatónkban nem csupán a kutya etetésével és táplálkozásával foglalkozunk, de száraz és nedves eledelekkel kapcsolatos javaslatokat is nyújtunk, ahogy hasznos tanácsokkal látjuk el az allergiával vagy túlsúllyal küzdő ebek gazdáit is. Kitérünk a kölyök és idős kutyák táplálkozásának sajátosságaira, illetve a leggyakoribb etetési hibákra is.
 

Mit kell tudnunk a kutya táplálkozásáról?

Mindegy, hogy Golden Retriever vagy Angol Bulldog: az etetőtál előtt bizony minden eb egyforma! A kutya a farkastól származik, még ha a világszerte számon tartott, több mint 800 kutyafajta egyedeinek külső megjelenése ezt nem is tükrözi teljes mértékben. A farkas és a kutya génjei 99%-ban megegyeznek, amelyet az emésztőrendszerükben felismerhető hasonlóság is kiválóan bizonyít, viselkedésüket is az ősi ösztönük és genetikai örökségük határozza meg.

Bár napjainkban a kutya etetése során mi magunk szolgáljuk fel számukra a „zsákmányt”, ezzel kapcsolatos ösztönük máig él, így kedvencünk pontosan tudja, mit akar: rengeteg friss húst, minél természetesebb állapotban. A kutya emésztőrendszere egyértelműen egy húsevő táplálkozási szokásait tükrözi. Az eledel gyomor-bél traktusban eltöltött idejének hosszát a tápanyagok felszívódása és lebomlása befolyásolja, így a nehezen emészthető táplálékok felszívódásához és lebomlásához hosszabb emésztőrendszerre van szükség. Ennek természetesen ellenkezője is igaz: a könnyedén emészthető tápanyagok esetében rövidebb emésztőrendszer szükségeltetik. A kutya tápcsatorna-testhossz aránya mindössze 6:1, míg a növényevő szarvasmarha esetében ez az arány 21:1. Egyértelmű tehát, hogy a kutya táplálkozásának legfontosabb eleme nem más, mint a hús!
 

Melyik a legjobb kutyatáp?

A kutya etetésével kapcsolatban jogosan merül fel a kérdés: melyik a legjobb kutyatáp? Így tehát érdemes áttekintenünk, milyen szempontoknak kell megfelelnie a választott kutyatápnak ahhoz, hogy biztosak lehessünk benne, napról napra a legjobb kerül kedvencünk etetőtáljába. A „Melyik a legjobb kutyatáp?” kérdés kapcsán egy dolgot már biztosan meg tudunk állapítani a korábban olvasottak alapján: tartalmazzon minél több friss húst! Vizsgáljuk hát meg a kutyaeledelek hátoldalán található összetevőket, és ne elégedjünk meg azzal, ha a hús az összetevők sokadik helyén áll. Az összetevők listája ugyanis azok mennyiségére is utal: minél több található meg a kutyatápban valamelyik alkotóelemből, annál előkelőbb helyet foglal el a listában. Ebből tehát egyértelműen következik, hogy az összetevők listáját a húsnak kell vezetnie!

Ennél egy kicsivel azonban még szemfülesebbnek kell lennünk, hiszen a hústartalom sem minden. Ha azt rengeteg felesleges szénhidráttal, adalékanyaggal, illat- vagy ízfokozóval dúsítják, a táp azonban nem bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, tovább kell keresnünk a választ a „Melyik a legjobb kutyatáp?” kérdésünkre. A magas hústartalmon túl következő alapelvárásunk az egyéb összetevőkre vonatkozik: a kutyatáp legyen teljes értékű, tartalmazzon kiváló minőségű alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket, vitaminokat, antioxidánsokat és nyomelemeket. Vagyis mindent, amire kedvencünknek szüksége lehet, de semmi felesleges adalékanyagot.

Szó esett tehát a kimagasló hústartalomról és az egyéb összetevőkről, nincs tehát más dolgunk, mint megvizsgálni az elkészítés módját és folyamatait. A legtöbb száraz kutyatáp (akár prémiumként fémjelzett termékek is) úgynevezett extrudálással készül, ami sok esetben igen magas hőfokot (akár 200 °C) és nyomást feltételez, amely során a hasznos és természetes vitaminok, aminosavak és zsírsavak elbomlanak. Ennek köszönhetően azt utólag szükséges pótolni. Válasszunk kíméletes eljárás során készült, magas tápanyagtartalmú kutyaeledelt, amely tartalmazza az összetevők természetes pozitívumait, és amely nem tartalmaz hozzáadott vizet.
 

Mennyi kalóriára van szüksége a kutyának?

Az energiaszükséglet a kutyus életfunkcióinak és teljesítőképességének fenntartásához szükséges energiamennyiség, melyet a napi etetések fedeznek. Kedvencünk egészségének és optimális testsúlyának megőrzéséhez meg kell találnunk a helyes mértéket, hiszen a túl magas energiabevitel hízáshoz, míg a túl alacsony súlyvesztéshez vezethet. A dolog azonban nem ennyire egyszerű!

Négylábú családtagunk esetében az ideális testsúly helyett inkább az ideális testalkat elérésére kell fókuszálnunk. Ha a kutya aktivitása és energia felhasználása nő, azzal együtt izomtömege is gyarapodik, miközben zsírtömege csökken. Ebből adódóan kedvencünk mérlegelése során akár súlytöbblettel is találkozhatunk.

Ideális esetben felülnézetből láthatjuk kedvencünk „derekát” (a bordák mögötti részt), oldalról pedig a felhúzott hasi vonalat, illetve enyhe nyomással kitapinthatjuk a bordákat. A napi energiaszükségletet azonban számos tényező befolyásolja, mint a kutya fajtája, kora, neme, mérete, aktivitása, de még a szőr hossza és kedvencünk személyisége is! A fiatal, temperamentumos ebek gyakran több eledelt igényelnek, mint az idősebb és nyugodtabb kutyák, ahogy a rövidszőrű fajták számára is több energiára lehet szükség a testhőmérsékletük fenntartásához.

Az etetési táblázat ezért javasolt viszonyítási értéknek tekintendő, az attól való eltérés nem ritka. A cél egyértelműen az, hogy megtaláljuk mancsos pajtásunk számára megfelelő tápmennyiséget! Az etetési javaslatoknál minden esetben az ideális testsúlyt vegyük alapul, és ne a ténylegeset! Szükség esetén apró lépésenként változtassunk az eledel mennyiségén, és figyeljük kedvencünk reakcióit 1-2 hetes időszakokon keresztül.
 

Mit tegyünk, ha a kutya túlsúlyos?

Az első és legfontosabb feladatunk, hogy felismerjük, kedvencünk túlsúllyal küzd. A túletetés az egyik leggyakoribb etetési hiba, amit a legtöbb gazdi puszta szeretetből és gondoskodásból elkövet. Ez azonban számos egészségügyi problémát hordozhat magában rövid és hosszú távon egyaránt.

Keressük fel az állatorvost, és zárjuk ki az egészégügyi problémákat, amelyek esetlegesen az elhízás hátterében állhatnak (pl. pajzsimirigy-alulműködés). Ezt követően kezdjünk csak változtatni életmódján és étrendjén, ez esetben is követve az állatorvos útmutatásait. Az állatorvos segítségével összeállíthatjuk számára az ideális diétás étrendet, és a testmozgással kapcsolatos célkitűzéseket is, melyeket minden esetben kedvencünk életkorához és aktuális fizikai állapotához kell igazítanunk.
 

Mit tegyünk, ha nem eszik a kutya?

Ha kedvencünk étvágya csökken, vagy gyakorlatilag egyáltalán nem hajlandó elfogyasztani az eledelét, mindenekelőtt ki kell zárnunk az esetleges egészségügyi problémákat, tehát fel kell keresnünk az állatorvost. Fontos, hogy pontosan tisztában legyünk vele, mikor kezdett étvágytalanná válni kedvencünk, és gondoljuk át, történt-e bármilyen változás az etetésében. Vizsgáljuk meg négylábú családtagunk eledelét, bizonyosodjunk meg róla, hogy nem járt-e le annak szavatossága, és hogy valóban megfelelő, minőségi táppal kínáljuk-e!

Ha valóban minőségi alapanyagokból készült eledelt adunk a kutyánknak – ami megfelel a korábban említett szempontoknak – nem szükséges váltogatnunk a választott terméket, hiszen azzal csak azt üzenjük számára, hogy ha nem hajlandó elfogyasztani azt, a gazdi új lehetőséggel áll elő.

Nem árt megvizsgálni, hogy valóban semmit nem eszik-e kedvencünk, vagy esetleg a napközben elfogyasztott nassolnivalók, finom falatok miatt telítődik el, amit mi magunk, vagy esetleg valamelyik családtag ad neki.

Ha tehát kizártuk az egészségügyi problémákat és egyéb tényezőket, tegyük egyértelművé kedvencünk számára, hogy azt a tápot kell elfogyasztania, amit elé tettünk. Ha nem eszik belőle, fél óra múlva vegyük el tőle, majd járjunk el így a következő etetés során is. Kedvencünk enni fog, ha éhes!
 

Milyen kutyatápot adjunk a kölyök vagy idős kutyának?

Alapvetően ez esetben is a minőségi szempontok az elsődlegesek. Kölyök kutyánk egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a kedvencünk speciális táplálkozási igényeinek megfelelő kölyök kutyatáp. A nagy mennyiségű friss húson kívül olyan aminosavakat, vitaminokat és nyomelemeket kell tartalmaznia az eledelnek, amelyektől csontozata és izomzata erős, szőre fényes és puha tapintású lesz. Mindemellett természetesen mentesnek kell lennie minden felesleges összetevőtől, ahogy arra már fentebb kitértünk. A PLATINUM kölyök kutyatáp 73% friss, emberi fogyasztásra is alkalmas húsból készül, azt bármely fajtájú kölyök és fiatal kutya bátran fogyaszthatja. Gluténmentes, felesleges adalékanyagoktól, illat vagy ízfokozóktól mentes, ugyanakkor bővelkedik hidegen sajtolt olajokban, vitaminokban (pl. K1-vitamin) és nyomelemekben.

A széles körben elterjedt nézettel ellentétben az idősebb kutyáknak összességében nem kisebb a fehérjeszükséglete a fiatalabb kutyusokéhoz képest. Sőt, az idősebb ebek emésztése sok esetben romlik, amely éppen megnöveli a szükségletet, hiszen az immunrendszer, a hasnyálmirigy és a máj nem képesek a teljes gőzzel való működésre. Nem is beszélve az izomtömeg leépüléséről. Éppen ezért aggastyán kedvencünk eledelének megválasztásakor is az egészséges, fehérjedús táplálkozás szempontjait kell előtérbe helyeznünk. Hogy biztosan a legkiválóbb alternatíva kerüljön bundás családtagunk etetőtáljába, konzultáljunk az állatorvossal!

Mire figyeljünk, ha a kutya allergiás?

Kedvencünk esetében az allergia, illetve az intolerancia számos kellemetlen tünetet és betegséget okozhat a viszkető bőrtünetektől a mancsok nyalogatásán át a puffadásig, hogy csak néhány tünetet említsünk. Ahhoz, hogy a tökéletes eledellel kínálhassuk kutyusunkat, érdemes allergia vizsgálatra vinni négylábú családtagunkat, ha allergiára vagy intoleranciára utaló jelet észlelünk, majd a vizsgálat eredményének megfelelően választani a lehetséges száraz és nedves kutyatápok közül. A választás során ne csupán arról győződjünk meg, hogy a hipoallergén kutyatáp nem tartalmazza azokat az összetevőket, melyekre kedvencünk allergiás, de mindemellett ügyeljünk rá, hogy az támogassa egészségét és aktivitását is.

Mik a leggyakoribb hibák a kutya etetésében?

Gazdiként könnyedén elkövethetünk olyan hibákat a kutya etetése során, amelyekkel legkevésbé sem teszünk jót négylábú kedvencünknek, és amelyeket egy kis odafigyeléssel könnyedén el is kerülhetnénk.

  1. A nasi is beleszámít a napi adagba – Bizony, az az egyetlen szem jutalomfalat is!
  2. Helytelen etetés, túletetés – Ne dőljünk be a kuncsorgásnak és a szomorú szemeknek, ne lépjük túl az ajánlott etetési mennyiséget!
  3. Nem megfelelő eledellel való etetés – Bizonyosodjunk meg róla, hogy az eledel megfelel az útmutatónkban szereplő elvárásoknak!
  4. Nem figyelünk az allergiára és a speciális igényekre – Vegyük figyelembe, vagy járjunk utána kedvencünk esetleges allergiájának vagy intoleranciájának! Kölyök kutyusunkat ne etessük felnőtt eledellel!
  5. Nem figyelünk eléggé a rendszerességre – Kedvencünk számára is fontos a napirend, figyeljünk oda rá, hogy lehetőleg azonos időben, és azonos helyen kapja meg a kutyus az eledelét!
  6. Olyan ételekkel etetjük kedvencünket, ami neki legkevésbé sem való – Léteznek tiltólistás élelmiszerek, amelyek legkevésbé sem tesznek jót kutyusunknak! Ilyen például a csokoládé (és általánosan az édesség), a xilit, az édesítőszerek, a kávé, koffein.

OldaltérképKutyatáp webáruházMinőségi kutyatápKutyaeledel rendelés prémium minőségbenPrémium kutyatápHogyan etessük a kutyát?Kutya etetése, táplálása helyesenSpeciális kutyatápA kiskutya etetéseKutya egészséges táplálása, de hogyan?
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista