PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Kutyafajta választó, kutyafajták képekkel

Egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy a megfelelő kutyafajta kiválasztása a felelős kutyatartás első lépése. A PLATINUM blogbejegyzésünkben a kutyafajtákat képekkel is illusztráljuk: a legnépszerűbb ebtípusok mellett Magyarországon ismeretlenebb, de különleges kutyákat is bemutatjuk néhány sorban, hogy megkönnyítsük az új kedvenc kiválasztását.
 

Kutyafajta kereső: összesen 100 kutyafajta


Agarak

kutyafajta kereső afgán agár

Afgán agár
Az afgán agár igen önérzetes és érzékeny kutyafajta. Szocializációját érdemes már kölyökkorában elkezdeni, ugyanis függetlenedésre hajlamos.

kutyafajta kereső angol agár

Angol agár
Az angol agarakat már a középkorban is tenyésztették a nagy-britanniai szigeten kiváló vadászösztöne miatt. Napjainkban kedvelt városi kutya, ugyanis csendes és szívesen heverészik a kanapén. Kezdő gazdiknak is szuper választás, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy ősi vadászösztöne miatt terepen figyelme sosem lankad.

kutyafajta kereső Ír farkaskutya

Ír farkaskutya
Nevével ellentétben ez az ősi, óriástermetű kutya az agarak csoportjába tartozik. Szelíd természetének köszönhetően családosok kedvenc választása. Az agresszivitás behemót kinézete ellenére egyáltalán nem jellemző rá, de szeret mozogni, ezért kinti-benti tartásra is ajánlott.

kutyafajta kereső olasz agár

Olasz agár
A kis olasz agár félénk és visszahúzódó természetű eb. Az agarak között ő a legkisebb változat, azonban a látszat ne tévesszen meg senkit: nagyon gyorsak és szeretnek mozogni, miközben otthon is szívesen pihennek a gazda mellett a kanapén, egy pihe-puha takaróra heverészve.

kutyafajta kereső perzsa agár

Perzsa agár / Szaluki
Érzékeny és olykor távolságtartó fajta. Gazdáival és más kutyákkal jól kijön, de a kisebb állatokat (cicákat, nyuszikat) könnyedén zsákmánynak nézheti, ezért érdemes kölyökként összeszoktatni őket.

kutyafajta kereső spanyol agár

Spanyol agár
Csakúgy, mint a többi agár, a Galgo Español is érzékeny kutyafajta. Legjobban a családban érzi jól magát, nagy mérete ellenére jól tartható kisebb lakásban is, ugyanis rengeteget pihen – mindemellett a megfelelő körülmények között történő lemozgatásáról mindenképp gondoskodni kell.

kutyafajta kereső orosz agár

Orosz agár / Borzoi
Óriási mozgásigényű, nagyvadak vadászatára kitenyésztett kutya a borzoi, más néven orosz agár. Napjainkban szívesen tölt időt gazdáival, nyugodt és kiegyensúlyozott eb. II. Miklós orosz cár és Puskin is szerette a méltóságteljes megjelenésű kutyákat.

kutyafajta kereső whippet

Whippet
A kis angol agár igazi városi kedvenc. Szinte a legnépszerűbb fajta, ha valaki lakásban szeretne kutyát tartani rövid szőre, visszahúzódó természete és közepes testmérete miatt.

 

Kopók

Basset hound

Basset hound
A bassetek kedves társak, a lassabb életmódot kedvelő gazdik mellé is kiválók, hiszen nem olyan robbanékonyak, mint például egy vizsla vagy terrier. Városi tartásra is alkalmas, békésségük miatt kiváló családi kutyák.

Beagle

Beagle
A beagle is a 2000-es évek során vált idehaza "divatkutyává" és terjedt el városi tartása is. Ez a nyugodt és szelíd fajta igen könnyen tanítható, elsősorban következetességgel és pozitív megerősítéssel.

Dalmata

Dalmata
Talán senkinek sem kell bemutatnunk a 101 kiskutya sztárfajtáját, a dalmatát. Gyönyörű foltos bundája bárki szemét megragadja, és sokan ismerik kedves, éber és intelligens jellemét is. Emberekkel és állatokkal is jól kijön, szívesen tanul és játszik gazdájával, akihez kifejezetten ragaszkodik.

 

Masztiffok, molosszer és hegyikutyák

kutyafajta képekkel amerikai bulldog

Amerikai bulldog
Az amerikai bulldogot gyakran összetévesztik a pitbullal, pedig a két fajta különböző. Robosztus felépítése mögött ragaszkodó belső lapul: a családi környezet mindennél fontosabb ennek a kutyának. Őrzőkutyaként azonban igen territoriális fajta, ezért kölyökkorától intenzíven más kutyák között is kell szocializálni.

kutyafajta képekkel angol bulldog

Angol bulldog
Ez a bohókás megjelenésű eb igen szelíd, kedves és játékos társ. Kiváló "első kutya", ugyanis könnyen nevelhető és képezhető, szeret a családi fészekben pihenni. Általános mozgásigényű, jól kijön akár a macskákkal és más kutyákkal is.

kutyafajta képekkel

Argentin dog
Ez a hatalmas, erőteljes kiállású kutya, szocializáció nélkül más kutyákkal és emberekkel szemben is igen dominánsak tudnak lenni. Szívóssága és temperamentuma egy erős kezű és következetes gazdiért kiált.

kutyafajta képekkel bernáthegyi

Bernáthegyi
A bernáthegyi kutyák a mentőkutyák szimbólumává váltak, de manapság már hobbikutyaként is szívesen tartják őket barátságos és nem túl mozgékony természetük miatt. Nagy méretük miatt orvosi költségeik és etetésük akár igen komoly anyagi kihívást is jelenthet, ezért tartása előtt ezt mindenképp érdemes figyelembe venni.

kutyafajta képekkel boxer

Bokszer
A bokszereket manapság már csak kedvtelésből tartják bája, kedvessége és játékossága miatt, pedig nagyon sokoldalú ebek: keresésre, segítő- és mentőkutyaként valamint őrző-védő feladatra is alkalmasak.

kutyafajta képekkel bull Bullmasztiff

Bullmasztiff
Míg az emberekkel odaadó és nagyon szelíd, addig más kutyákkal szemben gyakran dominánsan viselkedhet. Épp ezért nem árt kölyökkorától fajtársaihoz szoktatni és következetesen nevelni, hogy a parkban és a futtatókban is kifogástalanul viselkedjen. A gazda hangulatára és hanghordozására érzékenyen reagálhat, mindig megértően kell viselkedni vele.

Cane corso

Cane corso
Előkelű nevű, olasz kutyafajta kiegyensúlyozott és hatalmas, robosztus testfelépítése ellenére barátságos is. Előfordulhat, hogy más kutyákkal szemben domináns, gazdáit azonban nagyon szereti és bármi áron meg is védené.

német kutyafajták

Német dog
Egy kutyafajta kereső nem is lenne teljes a világ egyik legismertebb kutyája, a német dog nélkül. Marmaduke és Scooby-Doo ihletője egy igazi őrző-védő fajta. A józan gondolkodású, bátor német dog vérében van a gazda védelme, de keresőkutyaként is megállják helyüket. Mivel igen érzékenyek, ezért jutalmazással és türelemmel kell őket nevelni.

Pireneusi hegyikutya

Pireneusi hegyikutya
Ez az óriás igen éber, hangos ugatással jelzi, ha valami szokatlant tapasztal környezetében. Figyelmessége azonban nyugodtsággal és kiegyensúlyozottsággal párosul, ezért többnyire nyugodtan viselkedik.

Rottweiler

Rottweiler
A rottik nagyon engedelmes, barátságos és nyugodt kutyák. Erejüket kizárólag akkor mutatják meg, ha portájukat vagy gazdáikat fenyegetés éri. Tartását azonban érdemes meggondolni, ugyanis nagyon intelligens fajta, akinek mindig valamilyen munka kell. Nem véletlen, hogy szolgálati, mentő, kísérő, rendőrségi, katonai, őrző-védő területeken is bevált társa a különféle hivatalos szerveknek.

Shar pei

Shar pei
A kínai harcikutya néven is ismert fajta barátságos és játékos, de nem hajlandó behódolni gazdajánák. Független jellem, és előfordulhat, hogy más kutyákkal szemben agresszivitást mutat. Ezért fontos a korai következetes nevelés.

Tibeti masztiff

Tibeti masztiff
Ezek az óriások nyugodt és kellemes társaságnak bizonyulnak a mindennapokban. Azonban büszkeségük függetlenedési hajlamba is átcsaphat és előfordulhat, hogy más kutyákkal szemben dominánsan lépnek fel. Utóbbit megfelelő szocializációval könnyen lehet kezelni.

Újfundlandi

Újfundlandi
Ha valaki egy nagytestű, de békés, szeretetteljes és nyugodt kutyára vágyik, annak egy újfundlandi a megfelelő választás lehet. Ez a jámbor fajta szereti a gyerekeket. Türelmes és nagyon jó szándékú. A büntetést nem viseli jól, ezért elsősorban pozitív megerősítéssel neveljük.

 

Pásztor- és juhászkutyák

juhászkutya fajta

Ausztrál juhászkutya, avagy aussie
Egy aussie mozgékony és sportos, aki mindig tanulni akar valami újat. Ezért ha a család vágya egy ilyen kutya, akkor érdemes felkészülni arra, hogy az ausztrál juhásszal fizikailag és mentálisan is sokat kell foglalkozni.

Ausztrál kelpie

Ausztrál kelpie
Az európai kutyatenyésztők és tartók között a legismertebb ausztrál fajta. Legjobban agility-ben jeleskedik, de imád labdázni, szabadon futkározni és nagyokat kirándulni gazdáival. Mivel nem túl gyakori fajta, ezért azoknak tökéletes, akik aktív, különleges fajtára vágynak.

pásztorkutya fajta

Berni pásztorkutya
Gyönyörű bundája, kellemes természete és vidámsága miatt kedvelt fajta a berni pásztor. Tökéletes választás lehet, ha készséges és engedelmes társat keres mindennapokra, akivel lehet játszani és nagyokat kirándulni.

Bordeaux-i dog

Bordeaux-i dog
Kedves, türelmes és védelmező, rövid szőrzete miatt kifejezetten alkalmas lakásban tartásra. Mozgásigénye sem olyan hatalmas.

legokosabb kutyafajta

Border collie
A border collie-kat a világ legokosabb kutyájának tartják és ezt a leendő gazdinak is fejben kell tartania. Egy border ugyanis imád játszani, munkakedvét még egy tapasztalatlan gazdi sem tudja letörni. Legyen szó trükkökről, engedelmességről, játékról vagy komoly munkáról, garantáltan mindig meg akar felelni a gazdinak.

Cardigan welsh corgi

Cardigan welsh corgi
A kicsit nagyobb és hosszú farkú cardigan welsh hihetetlenül nagy önbizalommal rendelkezik kis mérete ellenére is. Kissé ingerlékenyebbnek mondják közeli rokonához a pembroke-hoz képest. Azonban, mint minden más kutyafajta esetében, egy cardigan welsh is kezesbáránnyá nevelhető, ha a vele szemben hozott szabályokat következetesen betartjuk.

Komondor

Komondor
Nagy termete ellenére kecsesen mozgó, népszerű terelőkutya. Nevelésében határozottnak kell lenni, de macskaszerű hízelgő természete igazi barátságos ebbé teszi. Ellenben az őrzésre tanítani sem kell, a terület védelme a vérében van.

Kuvasz

Kuvasz
A kuvasz a negatív előítéletek ellenére egy igen okos kutyafajta, megfelelő neveléssel és képzéssel őrző-védő kinccsé válhat. Sokan agresszív ebnek tartják, de ez csak akkor mutatkozik meg nála, ha tehetségét elpazarolják és nem foglalkoznak vele aktívan. Csak határozott gazdáknak érdemes kuvaszt tartaniuk, akik ki tudják elégíteni hatalmas munkakedvét és óriási térigényét.

Malinois

Malinois
A malinois a négy belga juhászkutya legnépszerűbbje. Nem is véletlen, hiszen az egyik legokosabb kutya a világon. Képességei szinte megegyeznek egy németjuhászéval: számára a gazdával töltött idő, a közös munka és a feladatok jelentik a boldogságot, ezért csak szakértő kezekbe ajánlott.

Mudi

Mudi
A mudi az egyik legritkább pásztorkutya a világon. Egyesek intelligenciáját és munkakedvét a világ legokosabb kutyájáéhoz, a border collie-éhoz hasonlítják. Az biztos, hogy a mudi a gazda szemrebbenésére is odafigyel, kiváló agility versenyző és figyelme soha nem lankad, ezért aktív gazdára van szüksége.

Német juhászkutya

Német juhászkutya
Egy németjuhásznak mindig feladatra van szüksége, nem véletlen hát, hogy többféle területen is felhasználják intelligenciáját és kitartását. Munkakutya lévén csak olyan gazdáknak ajánlott, akik szeretnének németjuhászukkal dolgozni: őrző-védő, mantrailing, mondioring vagy K99 tréning is kiváló számukra.

Óangol juhászkutya, vagy bobtail

Óangol juhászkutya, vagy bobtail
Ez a hatalmas szőrű, gyors mozgású juhászkutya őszinte és értelmes fajta. Szilajsága azonban hozzáértő gazdáért kiált, aki eleget mozgatja és megtanítja neki a határait. Kedvessége miatt családi kedvencnek is kiváló.

Pembroke welsh corgi

Pembroke welsh corgi
A corgik közül talán a pembroke az ismertebb, annak is a krémszínű változata. A "rövidfarkú corgi" ugyan gondos nevelést igényel terelő-múltja miatt, de sokkal nyitottabb és aktívabb cardigan változatánál. Jellemét és személyiségét az okossága, bátorsága és kalandvágya határozza meg leginkább.

Puli

Puli
A kilenc magyar kutya közül a legnépszerűbb a hosszú szőrű puli. Kinézete is arral utal, hogy elsősorban munkakutyának tenyésztették. A puli a mai napig őrzi magában a nagyfokú munkaszeretet, találékonyságot és intelligenciát. Kitűnő házőrző és látványos bundájára mindenképp megfelelő figyelmet kell fordítani.

Shetlandi juhászkutya

Shetlandi juhászkutya
A sheltieket gyakran összetévesztik a skót juhászokkal, ugyan kinézetre valóban hasonlítanak, de kisebb méretük megkülönbözteti őket egymástól. Nagyon intelligens, odaadó és szeretetteljes kutyák. Ha a gazdinak van lehetősége, akkor a képzés mellett terelésre is érdemes elvinnie.

Skót juhászkutya

Skót juhászkutya
A skótjuhásznak hosszúszőrű és rövidszőrű változata is létezik. Lassie történetének hála ez a türelmes, intelligens fajta széles körben is elterjedt és városban is szívesen tartják. Gyerekekkel és a családdal érzi jól magát, de ősi őrző-védő ösztönét érdemes kihasználni, folyamatosan képezni.

Svájci fehér juhászkutya

Svájci fehér juhászkutya
Ez a gyönyörű óriás eredetileg a német juhászkutyák egyik színváltozata volt, azonban azóta már külön fajtaként fogadják el. Rokonához hasonlóan okos, gyorsan tanul, nagyon engedelmes és intelligens kedvenc: állandó munkakedvét egy tapasztalt kutyás tudja megfelelően kielégíteni.

 

Pincserek

Dobermann

Dobermann
A kutyák okossági versenyén a dobermann is dobogós helyezést érne el: ezek a kedves óriások ugyanis kiváló munkakutyák és szeretnek tanulni. Agresszivitásra a szóbeszéd ellenére sem igen hajlamosak, ha a gazda rendszeresen foglalkozik velük és tréningezi őket.

Törpe pincser

Törpe pincser
Mintha egy dobermann kiköpött mása lenne, csak miniatűr méretben. Igazi egygazdás kutyák a mini pincserek, akik nem szeretnek távol lenni a családtagjaiktól. Meglehetősen aktív kutyák, akik szeretnek mozogni.

 

Retrieverek

Golden retriever

Golden retriever
Ha eb megszerezhetné a „családi kutya” titulust, akkor az biztosan a goldi lenne. Okossága miatt gyorsan tanul, szelíd és barátságos jelleme pedig még gyerekek mellett is megmarad. Az egykori vadászkutya a mai napig is imádja a nagy kalandokat, élénksége is megmutatkozik, miközben nagyon kezes. Imád úszni, érdemes a nyári időszakban sokszor víz közelbe menni, ahol vízivadász tehetségét megcsillogtatja.

Labrador retriever

Labrador retriever
Kiegyensúlyozott kutya, aki remek társ a mindennapokban. Családjával szemben a végsőkig odaadó, játékos és készséges. Szívesen dolgozik és -a golden retrieverekhez hasonlóan- imád víz közelben lenni. A rideg tartás nagyobb mérete ellenére nem neki való: egy hosszú nap után a házban szeret pihenni.

 

Schnauzerek

Óriás schnauzer

Óriás schnauzer
A schnauzerek temperamentumos kutyák, melyek erős, irányító kéz alatt intelligens és kiegyensúlyozott társsá vállhatnak. Fejlett őrző-védő érzékei miatt szolgálati kutyának is beválik, de legtöbbször családi hobbikedvenckénttartják előszeretettel.

Törpe scnauzer

Törpe scnauzer
A schanuzerek közül a legkisebb fajta, mely leginkább egy játékos terrierre hajaz külsejében és viselkedésében is. Ez a bolondos és aktív eb azonban óriás termetű rokonához hasonlóan rámenős is tud lenni bizonyos helyzetekben, ezért érdemes már kölyökkorában elkezdeni következetes nevelését.

 

Spánielek

Amerikai cocker spániel

Amerikai cocker spániel
Az angol spánielnél kisebb, játékos és mozgékony fajta, mely kiváló családi kedvenc és városi tartásra is kifejezetten alkalmas. Kiegyensúlyozott természete megbízható társsá teszi.

Angol cocker spániel

Angol cocker spániel
Az angol cocker spánielek népszerű kutya: a családba kiválóan be tud illeszkedni, de megfelelő mennyiségű mozgásra és játékra van szüksége, hiszen mégiscsak egy vadászkutyáról beszélünk. Erre az egyik legjobb módszer az úszás: ha van rá lehetőség, akkor vigyük gyakran víz közelbe: tavasztól őszig garantáltan csobbanni fog!

Angol springer spániel

Angol springer spániel
Egy kevésbé ismert spániel fajta Magyarországon, pedig igazán jó választás családba, valamint kiképzésre is. Apportírozásban mindig jeleskedik.

Cavalier King Charles spániel

Cavalier King Charles spániel
A Cavalier King Charles-ok pontosan olyanok, mint amire a nevük is utal: igazi úrikutyák, ölebek, de egyáltalán nem elkényeztetettek. Mint a legtöbb spániel, szeretnek mozogni és vidám természetük miatt gyerekekkel is kompatibilisek.

 

Spiccek

Akita inu

Akita inu
A távol-keleti kutyák a 2000-es évek sztárfajtái. Az akita inut is előszeretettel választják főként városi kedvencnek. A makacskodásra hajlamos akitát azonban megfelelő szocializációval könnyen kordában lehet tartani, ráadásul igen családcentrikus eb, szeret a gazdáival időt tölteni.

Amerikai akita

Amerikai akita
Az amerikai akita a második világháború után jelent meg az Egyesült Államokban, amikor az amerikai katonák az akita inukat magukkal vitték Japánból és hazájukban saját tenyésztésbe kezdtek. Kifejezetten tapasztalt és türelmes gazdáknak ajánlott, akik szívesen tanítják és képzik a kutyájukat.

Alaszkai malamut

Alaszkai malamut
A malamut egyike az eszkimó szánhúzó típusú kutyáknak - erre utal jellegzetes mintázata és tömött szőrzete is. Méltóságteljes jelleme hajlamossá teszi a dominanciára. Munkakutyaként számára mindig feladat kell és a fizikai lefárasztás mellett intelligenciáját is meg kell dolgoztatni.

Csau csau

Csau csau
A spiccek közül az egyik legnagyobb kutya a mackótestű csau csau. Ez a fajta nagyon nyugodt és méltóságteljes, gazdáján kívül más emberekkel kifejezetten távolságtartó. Konokságával egy tapasztalatlan gazdinak meggyűlhet a baja. A többi kutyával sem játszik annyira szívesen, mint más fajták, de nem nevezhető barátságtalannak vagy agresszívnek.

Pomerániai törpespicc

Pomerániai törpespicc
A spiccek közül a legkisebb változat, aki mindig mosolygós pofijával sokak kedvenc fajtája. Gyönyörű bundája alatt egy játékos, bolondos eb lakozik, aki mindig kíváncsi és kedvesen közelít emberekhez, kutyákhoz egyaránt.

Shiba inu

Shiba inu
A shibákat főként divatebként tartják, pedig odafigyelés híján kifejezetten önfejű, érzékeny és akár agresszivitásra is hajlamos lehet. Mint már említettük – soha se a külcsín alapján válasszon hűséges társat maga mellé. Kölyökként szocializálni és nevelni kell, hogy felnőttként fajtársaival és más háziállatokkal is jól bánjon. A következetes ifjonc-kor és egy erős kezű gazdi mellett pedig bámulatos bundásokká tudnak avanzsálni!

Szamojéd

Szamojéd
"Felhőkutya" - szoktuk hallani az utcán, ha szamojéddal sétálunk. Ez az óriásspicc szeret mozogni, játszani, energiaszintje igen magas. Gyerekek és más kutyák mellé is ideális, vadászösztönét azonban rendszeres feladatokkal kell kielégíteni.

Szibériai husky

Szibériai husky
A husky-k sportosak, imádnak nagyokat kirándulni, futni a gazdájukkal, akár kerékpár mellett is. Szánhúzó múltjuk miatt kivételes munkabírású kutyák, akik, ha unatkoznak gazdáik mellett, akkor nagyon hamar kellemetlen szokásokat vehetnek fel.

 

Tacskók

Tacskó

Tacskó
A tacskógazdák elmondása szerint, aki egyszer tacskótartásra adja a fejét, az többé nem is szeretne másfajta kutyát. A tacskók összetéveszthetetlen kinézete valóban sokakat rabul ejt: rövid lábaik és kicsi, de hosszú testük miatt rendkívül kedveltek. Mint a legtöbb vadászeb, az apró tacskók is nagy öntudattal rendelkeznek, ami konfliktus forrása is lehet megfelelő szocializáció nélkül. A tacskók normál, törpe és nyúlász méretben, valamint rövid-, hosszú- és drótszőrű változatban is előfordulnak.

 

Társasági kutyák

Bichon frisé

Bichon frisé
Puha fehér szőr, aranyos rózsaszín nyelvecske, kedves öleb: a bichon igazi társasági eb, azonban minden nap elegendő mozgásra van szüksége. Igen okos kutyafajta, mely lakásban, a családja környezetében érzi magát a legjobban.

Csivava

Csivava
Aki nem ismeri ezt a fajt megfelelően, az a csivavákat kedves, cuki ölebnek gondolhatja. Ennek ellenére azonban igen harciasak tudnak lenni, ezért következetes nevelést igényelnek kis méretük ellenére is.

Francia bulldog

Francia bulldog
Igazi városi és társasági öleb a francia bulldog. Kis testméretük mellett az is nagy előny, hogy imádják a gyerekek és az emberek társaságát. Nyomott orruk miatt a rövidebb sétákat és a nem túl intenzív mozgást kedvelik. Kis méretük ne legyen megtévesztő: nevelésüket nem szabad elhanyagolni, mert sármjukkal könnyen a gazda fejére nőhetnek.

Mopsz

Mopsz
Ez a hiperaktív kutyus főleg az első éveiben igényel nagyon következetes és aktív képzést. Mivel jutalomfalattal jól motiválható, ezért rengeteg trükköt képes megtanulni és mozgékonyságára sem lehet panasz. Jó természete miatt sokan kedvelik, igazi aduász kutyus.

Pekingi palotapincsi

Pekingi palotapincsi
A palotapincsi imádja a kényelmet, nem véletlenül vált a lakások népszerű fajtájává. Minden apró neszre azonnal jelez, de nehezen fogad szót, érdemes hát már kölyökkorában következetesen képezni és nevelni.

Uszkár

Uszkár
Az uszkárok valószínűleg a legalulértékeltebb kutyák: bohókás kinézetük miatt sokan ölebként gondolnak rájuk, pedig rendkívüli intelligenciájuk miatt könnyen és gyorsan tanulnak, különböző ügyességi versenyeken is remekelnek. Az előítéletekkel ellentétben tehát egy uszkár igényli a képzést és a gazdival töltött aktív időt.

 

Terrierek

Airedale terrier Airedale terrier
A világ egyik leghíresebb kutyája, több amerikai elnök és színész is nagy airdale kedvelő és tartó volt. Energikus és igen bátor kutya. Tipikus terrier-szabályok vonatkoznak rá: megértéssel, szeretettel és aktív életmóddal alkalmazkodó kedvenc faragható belőle.
Amerikai pitbull terrier Amerikai pitbull terrier
Sokan agresszív harci kutyának gondolják és ódzkodnak tőle. A tévhitekkel ellentétben megfelelő szocializáció, folyamatos szellemi és fizikai foglalkozás eredményeképp gazdájával igazi öleb, de ne feledjük; felkészült, határozott, elhivatott embert igényel!
Amerikai staffordshire terrier Amerikai staffordshire terrier
A piteknél kisebb fajta nagy mozgásigényű és ragaszkodó családi kedvenc a staffi. Nagyon intelligens fajta, imád tanulni és a rendszeres fizikai fárasztás mellett az ügyességi és engedelmességi feladatokat is gyorsan elsajátítja – sőt mi több, igényli is azokat. Erős kezű, aktív gazdi mellett kiegyensúlyozott kedvenc válik belőle.
Bedlington terrier Bedlington terrier
A bedlingtonok játékos és kecses kutyák. Sokan ölebként tartanák legszívesebben, de ez a kutyafajta egy igazi vadászterrier. Kedvence a labda és a mozgás: aranyos kinézete mellett tehát arra is gondolni kell, hogy foglalkozást igénylő fajta.
Boston terrier Boston terrier
A francia bulldogoknál némileg nagyobbak és sportosabbak, élénk és rendkívül kedves ebek. Szeretik az emberek társaságát, szuper kutyák gyerekek társaságában is.
Bullterrier Bullterrier
A "tojásfejű" bullterrierek bohókásak, szeretnek sokat játszani és a hiedelmek ellenére kitartó neveléssel és szocializációval nagyon kedves családi kutyákká válhatnak, de szakértő gazdi kezeibe ajánlottak.
Drótszőrű foxterrier Drótszőrű foxterrier
Robbanékony, örökmozgó és játékos kutya, olykor nehezen fegyelmezhető. Simaszőrű változatával ellentétben bundája rendszeres törődést igényel, ellenben egészségtelenné válik számára.
Ír terrier Ír terrier
Az ír terrier nem akármilyen gazda mellé való. Munkabírása miatt olyan társ kell neki, aki napi szinten szívesen képzi. Veszély esetén azonnal közbeavatkozik, főleg, ha szeretett családjáról van szó.
Jack Russel-terrier Jack Russel-terrier
A Jack Russel-terrierek ismertségét Magyarországon egy televíziós reklám hozta el: utána szinte lépten-nyomon a pörgős apróságba lehetett botlani. Mérete azonban megtévesztő lehet, ugyanis igazi energiabomba, rengeteg mozgás és agyi fárasztás kell kiegyensúlyozottságához.
Jagdterrier Jagdterrier
Ízig-vérig vadászkutyák, akiket erős és szakértő kéz tud legjobban kordában tartani. Apportírozó ösztöne még idősebb korában is az egekben van: soha nem unja meg a labdázást és a frizbizést sem. Konok természete miatt nem való mindenkinek.
Kerry blue terrier Kerry blue terrier
Különleges kékes bundájú kutya, mely nagyon szereti az aktív hétköznapokat, otthonülésre nem igazán alkalmas. Az esetleges agresszivitást széles körű, korai szocializációval kell ellensúlyozni emberek és kutyák között egyaránt. Tapasztalt kutyásoknak ajánlott.
Orosz toy terrier Orosz toy terrier
Bármennyire is hasonlít a csivavára, az orosz toy terrier egy külön jellem. Törpekutya létére mindene a mozgás, ezért minden nap kapható egy kis játékra.
Staffordshire bullterrier Staffordshire bullterrier
Az amstaffoknál kisebb és zömökebb testfelépítésű staffordshire bullterrier jóindulatú és szelíd, amennyibben következetes gazdi neveli.
Simaszőrű foxterrier Simaszőrű foxterrier
A Foxi Maxi láznak köszönhetően vált széleskörben tartott kutyává. A foxterrierek pörgősek és szeretnek reggeltől estig játszani. Drótszőrű társával együtt jó családi kedvencek is, de arra számítani kell, hogy a foxik munkában és játékban nem ismernek lehetetlent.
Yorkshire terrier Yorkshire terrier
A yorkshire-ek rendkívül alulértékelt kutyák: annak ellenére, hogy napjainkban kifejezetten divatkutyaként tartják őket, igazi vadászok és őrző-védők. Jó természetű, de ha kell még nagytestű kutyákkal is konfrontációra kész.
West highland white terrier, azaz westie West highland white terrier, azaz westie
Egy igazi ugatós jelzőkutya, cuki fehér bundája alatt egy szívós és kemény terrier lakozik. Családban azonban levetkőzi harciasságát, főleg, ha kiskorától kezdve jó nevelést kap.

 

Vizslák

Angol pointer Angol pointer
A pointerek aktív és izmos kutyák, akiknek napi szinten rengeteg mozgásra van szükségük a kiegyensúlyozottsághoz. Emellett szellemi fárasztásra is szükségük van, de szerencsére igen engedelmesek és könnyen taníthatók. Aki a vizsla típusú kutyákat kedveli, de nincs nagy tapasztalata vadászkutyákkal, annak egy pointer még akkor is megfelelő választás lehet.
Angol szetter Angol szetter
Az angol szettert a világ legjobb vadászkutyájának tartják. Ez a rendkívül értelmes kutya igen szófogadatlan tud lenni és felnőttkorát is mondhatni későn éri el, 2 éves kora után. Ha valaki egy komoly kutyára vágyik, akivel minden nap lehet foglalkozni és tanulni valami újat, akkor egy angol szetter kiváló választás lehet.
Francia vizsla Francia vizsla
A Gascogne-i francia vizsla nagyon energikus, játékos, fürge és jó természetű kutya. Nagyon odaadó és hűséges, még gyerekek mellett sem veszíti el türelmét, ha minden nap eleget mozoghat és tanulhat.
Gordon szetter Gordon szetter
A vizsla típusú kutyák között az egyik legnagyobb testméretű fajta. Amellett, hogy imádja a társaságot, barátságos és vidám jellem, igen érzékeny is. Egy erőteljes szó vagy kiabálás nem egy gordonnak való, ráadásul hosszú serdülőkora kiemelkedő türelmet kíván meg a leendő gazdától.
Ír szetter Ír szetter
A jól szocializált ír szetterek kiváló családi kutyák. Ehhez azonban következetes nevelés és a szetterekre jellemző hatalmas mozgásigény levezetése szükséges. Vidám és társasági fajta, de egy kezdő gazda kezében könnyen függetlenedésre adhatja a fejét.
Magyar vizsla Magyar vizsla
A magyar kutyafajták közül a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizslák a legnépszerűbbek. Ez a fajta igen érzékeny, ugyanis mindennél jobban kötődik gazdájához. Az út egy vizsla szívéhez a szeretetteljességben és a következetességben rejlik. Egy vizsla nem való mindenkinek: inkább a tapasztalt kutyásoknak ajánlják őket, akik tanítás mellett vadászösztönüket is kezelni tudják és minden nap biztosítják igen magas mozgásigényüket.
Német vizsla Német vizsla
Magyar rokonához hasonlóan rövid- és drótszőrű változata is létezik. Igen okos, gyorsan tanul és családban is remekül érzi magát. A benne lakozó empátia miatt gyerekekkel is jól kijön, türelmes az emberekkel. Mozgásigényét rengeteg játékkal, úszással napi szinten ki kell elégíteni.
Weimari vizsla Weimari vizsla
Legtöbben különleges szürke bundája és vízkék színű szeme miatt kedvelik ezt a gyönyörű és méltóságteljes fajtát. Mozgékonysága és lobbanékonysága miatt olyan gazda kell mellé javasolt, aki jól ismeri a fajtát és képes a következetes nevelésre.

 

Különleges kutyafajták

Afrikai oroszlánkutya Afrikai oroszlánkutya
A rhodéziai ridgeback az utóbbi években vált népszerű kutyává hazánkban. Jellegzetessége, hogy a háta közepén egy sávban fordítva nő a szőr. Rendkívüli intelligenciája és aktivitása miatt jól képezhető és hűséges társsá nevelhető.
Azawakh Azawakh
Az azawakh az egyik legősibb kutyafajta és a legkevésbé ismert agár a világon. Hazájában, Maliban őrző-védő ebként, míg Európában főként kedvtelésből tartják. Visszahúzódó fajta és meglehetősen önálló, jellemében elsősorban a perzsa agárra hasonlít.
Basenji Basenji
A basenji Kongóból származik, nagyon intelligens, érzékeny, barátságos, de függetlenedésre hajló fajta. Egyike azoknak a ritka fajtáknak, melyek nem tudnak ugatni, ellenben a farkaséhoz hasonló csaholást hallatnak.
Brazil terrier Brazil terrier
Az egyik legritkább terrier; gyönyörű, foltos eb. Magyarországon kevésbé ismert, játékos, aktív kutyus. Pedig intelligenciája, kis-közepes mérete és ébersége miatt is kiváló társ azoknak, akik egy mozgékony fajtát részesítenének előnyben.
Finn spitz Finn spitz
Élénk, játékos és gyönyörű bundával megáldott spicc. Mozgásigénye mellett még függetlenedésre való hajlama jelenthet kihívást egy olyan gazdinak, aki nem ismeri a fajtát.
Kínai meztelenkutya Kínai meztelenkutya
A meztelenkutya nem véletlenül kapta ezt az elnevezést: szőre csak néhol nő, a mancsain, feje tetején és sok egyednek a fogazata is hiányos. Sportos kutya, szívesen szerepel agility-n. Emberekkel és más kutyákkal is visszahúzódó lehet.
Lagotto romagnolo Lagotto romagnolo
Plüssmacira emlékeztető bundája alatt egy éber, intelligens és okos kutyus rejtőzik. Családbarát és gyerekszerető, de meglehetősen aktív, ezért minden nap le kell mozgatni hatalmas kalandvágyát.
Papillon Papillon
Szerencsére egyre gyakrabban tartják hazánkban is ezt a hatalmas fülű, kisméretű társasági kutyát. A papillon édes kinézete azonban egy rendkívül intelligens belsőt takar: imád és könnyen is tanul. Agility és engedelmességi versenyeken is jeleskedik és simán kenterbe veri nagyobb testű társait.
Schipperke Schipperke
Neve szó szerint kisjuhászt jelent: Belgiumból származik, de nem tagja a négy nagy belga juhászfajtának. A schipperkéknek szüksége van a rendszeres testmozgásra és egy olyan gazdira, akik szívesen képzik, foglalkoznak vele. Nem igazán ajánlott első kutyának, mert makacssága bizony igen nagy kihívást jelenthet olykor.
Svéd juhászkutya vagy svéd vallhund Svéd juhászkutya vagy svéd vallhund
A svédjuhászok nagyon ritkák idehaza, pedig igazi családcentrikus, lakásbarát méretű ebek. Intelligenciájuk és tanulási vágyuk azonban nagy munkakedvvel és mozgásigénnyel párosul, ezért elsősorban aktív gazdáknak kiváló.

 

« Vissza a cikkekhezOldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista