PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Gyakori hibák a kutya etetésével kapcsolatban, amiket sok gazdi elkövet

A kutya etetése állandó témakör az újdonsült és már tapasztalt gazdik körében is, hiszen újra és újra jelennek meg különféle módszerek, illetve azoknak megfelelő termékek. Minden kutyus, és minden gazdi más, egy dologban azonban egyet kell értenünk: kedvencünk egészséges és megfelelő táplálása a kutyatartás egyik kulcsfontosságú kérdése. Gazdiként bármelyik eledelre vagy etetési formára is esküszünk, könnyedén elkövethetünk olyan hibákat a kutya etetése során, amelyek egy kis odafigyeléssel bizony elkerülhetőek lennének.
 

Gyakori hibák a kutya etetésével kapcsolatban
 

A nasizást nem számítjuk bele kedvencünk napi adagjába

Csak egy finom, ínycsiklandó jutalomfalat, egy darabka a gazdi kedvenc grillcsirkéjéből, egy kis kóstoló, amikor készül a családi ebéd. Alkalmak, amikor épphogy csak egy-egy harapásnyi étellel kedveskedünk kedvencünknek. Ha azonban ezek az ártatlan etetések rendszeressé válnak, könnyedén túlléphetünk kedvencünk napi javasolt etetési mennyiségén, akár több alkalommal is. Figyeljünk tehát oda, hogy mikor és naponta hány alkalommal szerzünk örömet bundás családtagunknak különféle zamatos falatkákkal. Ha a kutya etetése nem ér véget a reggelivel vagy vacsorával, illetve folyamatosan kiegészül egyéb falatokkal, pillanatok alatt áteshetünk a ló túloldalára anélkül, hogy észrevennénk.
 

Helytelenül etetjük, túletetjük a kutyát

Ez a pont szorosan kapcsolódik az előzőhöz, mégis érdemes vele önmagában is foglalkoznunk, hiszen ezesetben egy kicsit mégis más a tényállás. Ha hajlamosak vagyunk bedőlni kedvencünk kuncsorgásának vagy szomorú szemeinek, és újra meg újra megadjuk neki, amit kér, sajnos könnyedén felütheti fejét a túlsúly problémája. Ha a kutya etetése során az ajánlott etetési mennyiség ellenére folyamatosan emelünk az adagon, mert úgy látjuk, hogy enne még, akkor bizony ugyanez a helyzet. A legtöbb kutyus legszívesebben egész nap csak enne, de ez nem azt jelenti, hogy a számára meghatározott mennyiség ne volna neki elég. Sőt! Nem szabad elfelejtenünk, hogy az eledelek adagolási útmutatója javallott értékeket tartalmaz, azonban minden kutyus más és más, eltérő igényekkel rendelkezik. Ennek megfelelően gazdiként felülvizsgálhatjuk a javasolt etetési mennyiséget, hiszen a megszabott adag akár túl sok is lehet kedvencünknek. A túlsúly számos egészségügyi probléma kialakulásában játszik szerepet, ez mind a gazdi, mind kedvence számára nagy nehézségeket okozhat. A kutyus fizukámat első sorban a gazdájának kell ellenőriznie, felismernie.
 

Nem megfelelő eledellel etetjük a kutyát

A kutyaeledel kiválasztásakor kedvencünk egészségének megőrzése az elsődleges szempont, emellett azonban meg kell felelnie a kutyus igényeinek is. A kutya húsevő, melyet emésztőrendszere is kiválóan tükröz, így hát számára a hús a legfontosabb tápanyagok egyike. Minden esetben olvassuk el az összetevők listáját, és bizonyosodjunk meg róla, hogy azt a hús vezeti! Válasszunk teljes értékű és egészséges kutyatápot, amely mentes minden szükségtelen összetevőtől, adalékanyagtól, illat- és ízfokozótól! A PLATINUM kutyatápok legalább 70% friss, emberi fogyasztásra is alkalmas hús felhasználásával készülnek, értékes összetevőkkel, vitaminokkal, antioxidánsokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel, hidegen sajtolt olajokkal gazdagítva. Tartalmaznak mindent, melyre négylábú családtagunknak szüksége lehet.
 

Nem a korának és érzékenységének megfelelő táppal etetjük kedvencünket

A megfelelő tápanyagok fontosságára már kitértünk, de emellett egyéb szempontokra is ügyelnünk kell. Fontos, hogy kölyökkorban kedvencünk elé kizárólag a számára megfelelő eledel kerüljön, ne etessük felnőtt táppal túl korán! A PLATINUM felnőtt száraz kutyatápok ugyan bátran adhatók a kutyusnak 4 hónapos korától, 12 hónapos koráig a PLATINUM Puppy kölyök kutyaeledel adagolási útmutatója alapján mérjük ki számára a megfelelő adagot! Legalább ekkora odafigyeléssel járjunk el, ha kutyusunk valamilyen érzékenységgel küzd! Hiába fogyasztana például nagy gőzzel egy csirkés eledelt, ügyeljünk rá, hogy semmi esetre se kerüljön elé, ha annak valamelyik összetevője allergiás reakciót vált ki nála! Ez még abban az esetben is igaz, ha kedvencünk különösen rajong a szóban forgó csirkés táp ízéért!
 

ügyeljünk a rendszerességre
 

Nem ügyelünk eléggé a rendszerességre

Figyeljünk oda rá, hogy lehetőleg azonos időben, és a ház, kert azonos pontján kapja meg a kutyus az eledelt, még ha előfordul is néhány kivétel! Az időzítés és a következetesség számára is fontos, ráadásul így egyértelművé tesszük, hogy valódi étkezésről, nem pedig nasizásról van szó. Ekkor se hagyjuk, hogy a kutya elkezdjen könyörögni az ételért, esetleg elkezdje követelni azt, amikor közeledik a reggeli vagy a vacsora időpontja. Gondoljuk át, melyik a számunkra és kedvencünk számára is ideális időpont az etetésre, és tartsuk is magunkat ahhoz, ne változtassunk rajta folyton!
 

Olyan ételeket adunk a kutyának, ami neki legkevésbé sem való

Bizony léteznek olyan tiltólistás élelmiszerek, amelyek legkevésbé sem valók kedvencünknek. Ilyen például a csokoládé, és általánosságban az édesség is, a xilit, és a különféle édesítőszerek, a kávé és a koffein. Ezekkel soha ne etessük kutyusunkat, bármilyen meghatóan is könyörög értük! Léteznek egészséges jutalomfalatok és kutyakekszek, amelyekkel megjutalmazhatjuk mancsos családtagunkat, és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást is támogatják.


« Vissza a cikkekhez


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista