PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutya etetése: PLATINUM kutya etetési kalkulátor és hasznos tippek

A kutya etetése témakör a mai napig megosztja az embereket: egyesek a nyerskosztra, míg mások a prémium száraz kutyatápokra esküsznek. Egy biztos, a helyes táplálkozás négylábú kedvence életében is legalább annyira fontos, mint az Önében, hiszen a megfelelő minőségű és mennyiségű eledel elfogyasztása a kutyáknál is hat az egészségre és az általános jólétre. A ritkább megbetegedések mellett biztos lehet benne, hogy kutyusa játékosabb és aktívabb lesz, ha minden nap finom falatokat kap. Cikkünkben a PLATINUM tápokat alapul véve bemutatjuk, mit kell tudnia az ebek táplálásáról, és még extra ötleteket is adunk írásunkban.

Kölyök kutya etetése: az első lépések

A kiskutyák etetése körülbelül egy hónapos korukban kezdődik, amikor fokozatosan elválasztják őket az anyjuktól. A teljes folyamat több hetet is igénybe vehet: egyes kölykök hat hetesen már önállóan esznek, de az sem ritkaság, ha csak nyolc hetesen hagyják el végleg az anyatejet.

A legfontosabb tudnivaló erről az életszakaszról a táplálás szempontjából, hogy többször, kis adagokat érdemes felkínálni a kölyköknek, akik az anyatejes időszakban egy nap akár 10 alkalommal is esznek. A szakemberek (állatorvosok, tenyésztők, valamint a kutyaeledelek gyártói - így mi is a PLATINUM-nál) ezért ajánlják a napi 4-5 etetést a kölyköknél kezdi hónapokban. Ezután 5-6 hónapos korig napi háromszor, majd 10-12 hónapig kétszer érdemes megetetni a fiatal kutyákat. Az olyan nagytestű fajták, mint a német juhászkutyák, a dogok vagy például a vizslák esetében a napi kétszeri adagolást érdemes felnőtt korban is megtartani. A reggeli és esti etetéssel elkerülhető a hányás, a hasmenés és például a veszélyes gyomorcsavarodás is.

Milyen típusú eledel való egy (kölyök)kutyának?

Napjainkban is igen sokféle vélemény létezik azzal kapcsolatban, hogy mit is kellene ennie egy kutyának. Még az állatorvosok is eltérő állásponton vannak e tekintetben, és nehezen adnak egyértelmű tanácsot az érdeklődő gazdiknak.

Mielőtt konkrétan megfogalmaznánk, hogy melyek a kutyák számára tökéletes eleségek, egy rövid biológia óra keretében bemutatjuk, hogy miért is nevezhetők húsevő állatoknak az ebek. Mivel a kutyák sok tízezer évvel ezelőtt az ősi farkasok háziasításával szegődtek az emberek mellé, így elmondhatjuk, hogy hajdani életmódjukból és rövid tápcsatornájukból adódóan elsősorban nagy mennyiségű állati eredetű fehérjére van szükségük nap, mint nap. Megfelelő tápláltságukhoz azonban minőségi szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok is nélkülözhetetlenek.

kiskutyák etetése egészségesen
A kutyáknak kölyökkoruktól magas minőségű eledelt kell biztosítani

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mivel érdemes őket etetni ennek ismeretében. Kizárólag nyers hússal? Vagy akkor elégítjük ki kutyusunk étvágyát, ha külön főzünk neki? Netán kisállat eledellel?

Szakértő véleményünk, hogy a magas minőségű kutyatápok és nedves konzervek egyetlen termékben jelentenek optimális megoldást a kutyák etetésére, hiszen minden megtalálható bennük, amire kedvenceinknek szükségük van:
 • rengeteg hús (legalább 70 százalék),
 • értékes szénhidrátok és zöldségek,
 • vitaminok,
 • gyógynövények,
 • hidegen sajtolt olajok,
 • és olyan ásványi anyagok, melyek segítenek a betegségek megelőzésében is.


Kölyök kutya etetése táblázat

A kölykök számára junior vagy puppy jelzésű tápot kell választani, hiszen az eltérő méret és életszakasz eltérő tápanyagigényt jelent. Egyes fajták esetében akár másfél éves korig is kölyök eledelt kell adni, hiszen fejlődésük még nem fejeződött be, míg mások esetében már hamarabb is javasolt lehet átállni a számukra megfelelő felnőtt tápra.

Az alábbi kölyök kutya etetése táblázat bemutatja, hogy a PLATINUM Puppy Chicken esetében milyen adagolás javasolt a kiskutya kora és testsúlya alapján:

kölyök kutya etetése platinum táblázattal
Kiskutya etetése PLATINUM kölyök táppal
 
Például: egy felnőtt korában 2,5-5 kilogramm súlyú kutyus napi tápmennyisége 6 hónaposan 60-110 gramm, melyet körülbelül 3 adagban kell neki adni.

Kutya etetése száraztáppal: melyiket válasszam?

A kiskutya etetése átlagosan 12 hónapos korig tart: ekkor ér véget az első, legfontosabb szakasz a fejlődésében (a nagy- és óriástestű kutyáknál a másfél éves kort nevezzük ugyanennek a periódusnak a végének). Ha a PLATINUM Puppy tápot használjuk, a váltásnál figyelembe kell venni a kutyus méretét is. Kistestű kutya esetén 10-12 hónaposan, közepes testű estén 6-8 hónaposan, nagy és óriás testű kutya esetén már 4-6 hónaposan ajánlott a felnőtt tápra váltani.

A megfelelő táp kiválasztása azért is olyan fontos, mert egy aktív, egészséges kutya akár egész életében tökéletesen elél egyfajta eleségen. Milyen szempontok merülhetnek fel a tökéletes száraztáp keresésekor?
 • A tápban felhasznált húsfajta nagy mennyiségű (legalább 70 százalék), és annak nagyrésze felszívódik az emésztés során. Ezért is lényeges, hogy vágóhídi maradék helyett akár emberi fogyasztásra is alkalmas húsból készüljön a kiválasztott kutyaeledel.
 • Ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat, ízfokozókat, tartósítószereket, és cukrokat.
 • Kutyusa termete egészséges, szőre szépen fénylik és nem hullik tőle.
 • A táp minőségéről a bélsár állaga is árulkodik. A "jó kutyakaki" viszonylag tömör és könnyű összeszedni is.
 • Nem utolsó sorban az sem elhanyagolható tényező, hogy a kutya etetése öröm legyen Önnek és kedvencének is. Szeresse megenni a tápot egy kiadós kirándulás vagy nagy játék után, lefekvés előtt, és semmiképp se legyen válogatós. Arra az esetre, ha nem enne kutyusa javasoljuk a belinkelt, részletes blogcikkünk elolvasását, melyben alaposan utánajártunk a témának.

Kutya etetési kalkulátor


platinum kutya etetési táblázat
PLATINUM kutya etetési kalkulátor
A kutya etetése táblázat alapján a legegyszerűbb.
Még a kezdő gazdik is gyorsan el tudják sajátítani a táplálás alapjait, ha betartják a tápanyagokra vonatkozó ismertetőt. Ez az etetési útmutató minden kutyaeledel hátoldalán megtalálható, csakúgy, mint a PLATINUM felnőtt bárányos táp esetében is:


Például: egy 18 kilogramm tömegű kutya napi tápszükséglete 190-250 gramm között van - aktivitástól függően.


Kutya etetés mennyiség alapján: sovány vagy túlsúlyos?

A kutyák jó kondíciójának alapja a jó minőségű eledel, elegendő mozgás és az általános aktív életvitel. Ha valamelyik hiányzik kedvencünk mindennapjaiból, vagy nem a megfelelő táplálékkal etetjük, akkor könnyedén egyik vagy másik irányba billenhet a mérleg, ami mindkét esetben betegségek alapja is lehet.

kutya etetése táblázattal
Egy kistestű pomerániai törpespicc táplálékigénye jóval alacsonyabb, mint egy nagytermetű hegyi kutyáé


A szakirodalom többféle testképet is megkülönböztet, ha kutyákról van szó az extrém soványtól kezdve a pet kondin át egészen a túl kövér ebekig. De melyik, hogy néz ki, és miként függ össze az etetéssel?
 • A sovány (alultáplált) kutya esetében az állat bordái és csigolyacsontjai is kilátszanak, izomzata sokkal gyengébb, mint egy átlagos négylábúnak. Szőre kopott és fénytelen. Az utcáról befogadott kedvencek esetében ez az éhező kondíció gyakran előfordul, melyet sok jó falattal néhány hónapon belül könnyen le lehet küzdeni. 
A soványság azonban felszívódási zavarok esetében is jelentkezhet, melyről a lágyabb bélsár is árulkodik.
 • A normál testalkat másik neve a sportos is lehetne: az ilyen kutyák felépítése a legideálisabb, mozgásukon is látszik, hogy megfelelően tápláltak. Szeretnek aktív programokon részt venni a gazdival, mozgékonyak és jó kedélyűek. Izmosak és szőrük is szépen csillog, a vedlési időszakon kívül alig hullik.
 • A kövér ebek között hobbikutya és elhízott testalkatot kell megkülönböztetni. A hobbi kondi jellemző azokra a kedvencekre, akiknek mozgásigénye nagy, de energiáikat nem tudják megfelelően levezetni és idővel felesleg rakódik rájuk. Ilyenkor az izomzat is veszít feszességéből, de sok sporttal és diétával hamar jó formába hozhatók a kutyusok. Ezzel szemben az elhízott kedvencek esetében a kutya nem megfelelő etetése játssza a legnagyobb szerepet. A túletetés és a gyenge minőségű táplálék egyaránt súlyos, több kilós felesleghez vezetnek a kutyáknál is, melyek idővel változatos egészségügyi következményekkel járhatnak.
kutya egészséges etetése
Kutyáknál is figyelni kell a táplálkozásra és mozgásra, így sportos testfelépítése lesz kedvencünknek
 

 

Extra tippek és hasznos tanácsok

kutya etetése jutalomfalattal
A jutalomfalatot is bele kell számolni a napi tápanyagmennyiségbe
 • A kutya etetése mindig séta vagy játék után történjen. Egyrészt, az étel legyen a lezárása egy közös feladatnak, kalandnak. Másrészt, ilyen módon elkerülhető a gyomorcsavarodás, ami teli gyomor esetében könnyen kialakul mozgás hatására.
 • A felnőtt, egészséges kutyákat elegendő naponta egyszer megetetni. Kivételt képeznek ez alól a nagytestű kedvencek.
 • Ne engedjen a kérő tekinteteknek! Ha épp ebédel és kutyusa akár fel is ugrál Önre, hogy adjon neki egy falatot, álljon ellen! Ezzel megerősíti benne, hogy a családban bizonyos szabályok szerint kell élni, ráadásul kedvence kevésbé lesz hajlamos a válogatásra.
 • Tévedés, hogy a kutya előtt egész nap ott kell hagyni az ételt. Főleg a finnyás ebek esetében kell megtanítani, hogy ha nem eszi meg az elé tett falatokat, akkor legközelebb csak a következő etetésnél lesz alkalma megtömni a hasát.
 • Ha jutalomfalattal motiválja a kutyáját, akkor számolja bele a napi kalóriabevitelébe az extra finomságokat is. A jutifalikkal könnyen túlzásba lehet esni. Erre jó módszer, ha a táp egyben a jutalomfalat is, amit akár behívásra, akár feladatra odaadhat kiskutyájának.

Érzékeny emésztésű és allergiás kutya etetése

Ahogy az emberek között, a kutyáknál is előfordul, hogy érzékenyek bizonyos összetevőkre. Leggyakrabban a csirkehúsban található fehérje és a glutén okoznak allergiás tüneteket, valamint emésztési problémákat. Ha Ön is észreveszi, hogy kedvence sokat vakaródzik, hullik a szőre, gyulladt a füle, netán hasmenés és hányás is jelentkezik nála, akkor gyanakodhat allergiára vagy intoleranciára. Megoldásként válasszon hipoallergén kutyatápot, ami kíméletes és hamar ki is deríthetedi, hogy mi áll a tünetek háttérben.

Érdekesnek találta az etetésről szóló írásunkat? Akkor tudja meg másik blogcikkünkből, hogy melyik kutyafajta a legokosabb a világon!


Vissza a cikkekhez


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista