PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledel

PLATINUM tanácsadás - Hasznos tippek a kutyás nyaraláshoz

Nyaralási tippek kutyával utazóknak

Beköszöntött a nyár, elkezdődött a vakáció, amely sokak számára egyben a nyaralási szezon kezdetét is jelenti. Annak érdekében, hogy a kutyával eltöltött nyaralás valóban elhozza a várva-várt pihenést, nem árt néhány dologra odafigyelni. Összeállítottunk hát Önöknek néhány hasznos tippet ebben a témakörben.

Az utazás megtervezése


A tervezést az első és legfontosabb döntés meghozatalával kell kezdeni: mi legyen az úti cél. Ennek meghatározásakor feltétlenül vegyük figyelembe a kutya igényeit. Van-e elegendő hely futkározni? Milyen időjárással kell számolni? Hogyan lehet odajutni? Szabad-e kutyát vinni, és adott esetben milyen feltételeknek kell megfelelni (pl. kutyával a strandon, vagy az étteremben)? Vannak-e arrafelé fertőző betegségek vagy veszélyes paraziták?

A szállás


Újabb fontos pont a kutyabarát szálláshely. Feltétlenül előre kell egyeztetni, hogy bevihető-e a kutya a hotelbe, a nyaralóba, vagy a kempingbe, és hogy esetleg milyen helyi szabályok vonatkoznak a kutyákra. Vannak-e külön előírások, amelyeket be kell tartani: pl. kötelező póráz vagy szájkosár használat? Van-e külön kutyastrand, ahol kedvencünk póráz nélkül is szaladgálhat?

Az utazás módja


Az utazás legegyszerűbb és gyakran a legolcsóbb módja is a saját autóval történő utazás. Az embernek van elég helye minden fontos dolgot bepakolni, és saját maga oszthatja be az egyes útszakaszokat és a pihenőket.

Ha a kutya még nincs hozzászokva az autózáshoz, már jóval az utazás előtt kezdjük el a beszoktatást. Ehhez javasolt kisebb kirándulásokat tenni különböző szép helyekre, így a kutya az autózást pozitív élményként fogja megélni.

A legtöbb kutya kölyökkorától kezdve lelkes, vagy legalábbis türelmes utas. Hosszabb út esetén mégis célszerű kellő mennyiségű, futkározással egybekötött pihenőt tartani, hogy a nyaralóhelyre vezető út ne változzon rémálommá kedvencünk számára.

Az utazás alatt feltétlenül kerüljük a tartósan fennálló huzatot, mivel az árt a kutya szemének.

A kutya számára legalkalmasabb hely az autóban a csomagtartó, ahol egy elválasztó háló vagy rács mögött utazhat, illetve a hátsó ülés, természetesen becsatolt biztonsági övvel. A kisebb kutyákat kutyaszállító boxban is el lehet helyezni, azonban már otthon hozzá kell szoktatni őket a boxhoz.

Soha nem szabad elfelejtenünk megfelelő mennyiségű vizet magunkkal vinni az útra. Különösen a szabadságolások idején gyakran keveredhetünk dugóba, és a nyári nagy melegben az autóban megnő a folyadékszükséglet.

Ezzel ellentétben közvetlenül az indulás előtt csak kevés, illetve egyáltalán semmilyen táplálékot ne adjunk a kutyának. Indulás előtt 4 órával már nem javasolt megetetni kedvencünket.

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és hosszúságú szünetek beiktatása. Soha ne hagyjuk a kutyát nyáron egyedül az autóban – még rövid időre sem. Az autó belső tere pár perc alatt rendkívül felforrósodik, és a résnyire nyitva hagyott ablakok semmi esetre sem biztosítanak elegendő szellőzést.

Szintén jó lehetőség úti célunk megközelítéséhez a vonattal történő utazás – amennyiben a kutya már hozzá van szokva. Nem szabad elfelejteni: a kutyaszállító boxban szállított kutyák és egyes segítő kutyák kivételével a vonatokon általánosan kötelező a szájkosár és a póráz használata.

A tervezéskor azt is vegyük figyelembe, hogy a kutyának esetlegesen sokat kell várnia a következő sétalehetőségre. Ezért a vonatút előtt 2 óránként vigyük kedvencünket sétálni, és 12 órával az utazás kezdete előtt már ne etessük.

Igazán körültekintő szervezést igényel, ha repülővel tervezzük az utazást. 5 kg-os súlyhatárig (a légitársaság szabályaitól függően) speciális szállítóeszközben szállítható kutya a fedélzeten, amennyiben a szállítóeszköz méretei nem haladják meg a kézipoggyász szokásos méretét.

Hosszabb repülőút esetén azt is vegyük számításba, hogy a kutya nem hagyhatja el a szállítóeszközt, és az út során végig az ülés alatt kell maradnia. Ezért ajánlatos előre gyakorolni a boxban való kényelmes elhelyezkedést. A fedélzetre felvihetőnél nagyobb tömegű kutyáknak a csomagtérben kell utazniuk saját, speciális légi szállító boxban.

A megfelelő box kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy kedvencünk kényelmesen tudjon benne feküdni, ülni, állni és megfordulni. Az utazásnak ez a formája azonban általában igen nagy megterhelést jelent a kutya számára, ezért a repülőt csak kivételes esetekben válasszuk közlekedési eszközként.

A megfelelő táp


Ajánlatos lehet mindig elegendő kutyatápot magunkkal vinni négylábú kedvencünk számára. A megszokott táp gyakran nem kapható a nyaralóhelyeken, és a legtöbb kutya érzékenyen reagál az étkezés megváltozására. A következmények között előfordulhat hasmenés, szorulás, pépes széklet, étvágytalanság vagy allergiás reakció – ezeket jobb megspórolni a várva várt nyaralás alatt.

Oltások


Ne felejtsük el az oltások fontosságát sem! Minden országban különböző előírások vannak érvényben, amelyeket be kell tartani. Idejében érdeklődjünk az állatorvosnál, hogy szükség esetén fel lehessen frissíteni az egyes oltásokat. Külföldi utazás esetén javasolt a szükséges igazolások angol nyelvű változatát is magunknál tartani.

Úti patika


A nyaralás közben is legyenek mindig kéznél a legfontosabb patikaszerek. Ezek közé tartoznak a következők:

 • a szokásos gyógyszer, amennyiben van ilyen
 • utazási rosszullét elleni szer/ nyugtatószer
 • hasmenés elleni szer (pl. széntabletta)
 • sebfertőtlenítő spray, illetve egyéb fertőtlenítőszer
 • kötszer
 • szemcsepp vagy szemtisztító kendő
 • fülcsepp
 • bolha és kullancs elleni nyakörv
 • kullancsfogó csipesz

Az alábbiakra is gondolni kell:


Íme, még egy ellenőrző lista arról, mit nem szabad semmi esetre sem otthon felejteni:
 • póráz és szájkosár
 • EU-s kisállat útlevél
 • szállítható itatótál
 • úti patika kutyák részére
 • a megszokott kutyatakaró és játék
 • törölköző
 • napvédő eszköz a strandra
 • a megszokott táp és etetőtál
 • kutyapiszok gyűjtő zacskó

Végezetül:


Az ember nem feltétlenül rossz gazdi akkor sem, ha néha négylábú kedvence nélkül szeretne nyaralni. Az úti céltól, és a nyaralás alatt tervezett programoktól függően nem mindig teszünk szívességet kutyánknak azzal, ha magunkkal visszük.

Azonban ha már otthon kell maradnia, akkor olyan barátoknál vagy rokonoknál hagyjuk, akiket a kutya ismer és elfogad, és akik megfelelően bánnak vele. Így lesz a nyaralás mindenki számára igazi kikapcsolódás.

Kellemes nyaralást kívánunk!

 

Korábbi témáink:

30. Milyen a kutyák ízérzékelése?
29. Milyen a kutyák hallása?
28. Tudod, hogy működik a kutyád orra? Szaglása?
27. Tudod, hogy látnak a kutyák?
26. Mi a közös a kutyában és a farkasban?
25. A kutya energiaszükséglete - kedvencünk ideális súlya
24. Hűsítő tippek a kutyameleg napokra
23. Hasznos tippek a kutyás nyaraláshoz
22. Figyelem odakint: Mérgező növények a kertben
21. Hogyan készüljek fel egy kölyök beköltözésére
20. Van-e a kutyámnak  ételintoleranciája vagy allergiája?
19. Minden fehérje egyforma?
18. A szőr az egészség tükre
17. Zöldkagyló kivonat - Egészséges izületek, életerős kutyák
16. Mennyi friss hús van 1 kg PLATINUM száraztápban?
15. Szakkifejezések egyszerűen
14. Jó tudni, mi van benne
13. Ötletek benti játékokhoz
12. Mérgező szobanövények kutyák és macskák számára
11. A tél veszélyei - tippek az elkerülésére
10. Helyes táplálkozás a téli időszakban
9. Szilveszteri tűzijáték és petárdázás - Tippek kutyásoknak pánik ellen
8. A kutya számára mérgező élelmiszerek
7. A retteget gyomorcsavarodás - miért kisebb a kockázat a PLATINUM-mal?
6. Segítség, atka! Hogyan kerülhető el, hogy a tápba kerüljön?
5. A kutya csakúgy mint a farkas, nem igényel időskori tápot
4. A szénhidrátok szerepe a kutya táplálkozásában
3. K1 vitamin a kutya egészséges táplálkozásáért
2. Ha nem eszik a kutya...
1. Tippek a szép szőrzet eléréséhez 

OldaltérképKutyatáp webáruházMinőségi kutyatápKutyaeledel rendelés prémium minőségbenPrémium kutyatápHogyan etessük a kutyát?Kutya etetése, táplálása helyesenSpeciális kutyatápA kiskutya etetéseKutya egészséges táplálása, de hogyan?
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista