PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledelek

PLATINUM táplálkozási tanácsok - A szénhidrátok szerepe a kutya táplálkozásában
A szénhidrátok szerepe a kutya táplálkozásában

Könnyen emészthető szénhidrátok = sok energia
A kutya a farkas leszármazottjaként tudvalevőleg alapvetően húsevő. Négylábú kedvenceink tápcsatornája ezért ennek a táplálkozási viselkedésnek megfelelően van kialakítva. A kutyának tehát leginkább értékes és gyorsan emészthető fehérjékre van szüksége - ezeket pedig legjobban a friss húsból tudja megszerezni.
De vajon milyen szerepet játszanak a szénhidrátok a kutya táplálkozásában? És vajon mennyire fontos a szénhidrátok tényleges hasznosíthatósága ahhoz, hogy ideálisan tudják fedezni a kutya energiaigényét?
A szénhidrátok energiával látják el az állat szervezetét. A legfontosabb szénhidrátforrások a gabonafélék, a rizs, a kukorica, a burgonya és más növények. Ám amíg az embernél a szénhidrátok előemésztése már a szájban, a rágással és a nyáltermeléssel elkezdődik, majd a gyomorban és a belekben folytatódik, a kutya esetében a hasznosítás csak a vékonybélben kezdődik el. Ott bomlanak le a szénhidrátok alkotóelemeikre, majd a vérkeringésen keresztül jutnak el a különböző szervekhez és a szövetekbe.
Kedvence azonban akkor tudja legjobban hasznosítani a szénhidrátokat, ha azokat előre „lebontjuk”. Ez azt jelenti, hogy a szénhidrátok egyes kémiai alkotórészeit feltörjük, hogy az állat szervezete könnyebben be tudja építeni azokat. A megoldás a táp elkészítésében rejlik:
A természetben a farkas a zsákmány gyomor-bél traktusából fedezi szénhidrátigényét – a farkas számára ez biztosítja tehát az előre történő lebontást. Mi, emberek, azonban azzal tehetjük könnyebbé kedvencünk számára az emésztést, hogy egyrészt a megfelelő szénhidrátforrást választjuk, másrészt ezt optimálisra pároljuk.
A hagyományos száraztápnak például magas a gabonatartalma; ez gyakran a táp több mint felét teszi ki. Ehhez jön az is, hogy a gyártási folyamat során az úgynevezett „extrudálással” az összes összetevőt olyan mértekben összepréselik, hogy fogyasztás után a szénhidrátok csak igen nehezen bonthatók le. Ez megnehezíti a kutya számára az emésztést: a táp több időt tölt a gyomorban, így megnő a veszélye egy esetleges gyomorcsavarodásnak, ezen felül pedig szörnyen kellemetlen szagú bélgázokat és viszonylag nagy mennyiségű székletet okoz.

Szénhidrátok lebontásának szemléltetése

A PLATINUM száraztáp gyártásakor tudatosan más úton járunk!
Csak kis mennyiségű – nem génkezelt – rizst, valamint kukoricát és burgonyát használunk szénhidrátforrásként. Ezen felül a gyártás során a PLATINUM jól bevált és kíméletes, kuktában történő párolási módszerét alkalmazzuk. Ez garantálja, hogy a kiváló minőségű szénhidrátok nem főnek szét, és optimálisan lebonthatóak lesznek négylábú kedvenceink számára.

OldaltérképKarrier
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista