PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledelek
Tudod, hogy müködik a kutyák orra? Milyen a kutyák szaglása?

Csak kövesd a nyomokat!

A kutyák egyik legfontosabb szenzoros érzékszerve az orruk, mely sok helyzetben kiemelkedő fontosságú szerepet tölt be. A kutyák az egész környezetüket képesek átvizsgálni majd beérkező illatos- információkat feldolgozni az orruk segítségével. Hasznos szerv a tájékozódásban, szerepe van a kommunikációban és a táplálék (farkasok esetében a préda) lokalizációjában, illetve korai indikátor ellenség vagy veszély közeledése esetén.
Egy hétköznapi séta alkalmával kutyánk orra folyamatosan monitorozza környezetét; képesek érzékelni más kutyák jelöléseit és üdvözléskor is fontos szerepet kap a szaglás.

 

De hogyan képesek rá?

A kiváló szaglás kulcsa a kifejezetten hosszú orrban keresendő, ugyanis abban rendkívül magas számú szaglósejt kap helyet. Másképp mondva, a hosszú orr belsejét borító, igazán nagy felületű szaglóhám rengeteg szaglósejtet tartalmaz, melyek mind-mind hozzájárulnak a kiemelkedő szagláshoz.

Összehasonlításképp, míg az emberek nagyjából 5 milió szaglósejttel rendelkeznek, addig a kutyák 200 millióval! Az anatómiai különbségek mellett a kutyák egy speciális technika segítségével képesek arra, hogy különbséget tegyenek az illatok között. A szimatuk egészen különleges. A szaglóhámhoz érkező illat molekulák már igen kis mennyiségben is képesek ingert kiváltani a szaglósejtekben. Ezek az illat-információk majd az agy szaglókérgébe érkezve fognak értelmet nyerni.

Egyébként, azok a kutya fajták, akiknek rövid az orruk -mint például a mopszok vagy francia bulldogok-, emiatt az összefüggés miatt gyengébb szaglással rendelkeznek, mint mondjuk egy német juhászkutya. Bár ennek ellenére azt is érdemes észben tartani, hogy egy mopsz szaglása még mindig sokkal érzékenyebb, mint a miénk.

A tehetséges orrok több fronton is bevethetőek; speciális szimat-tréninget követően a keresőkutyák például képesek a kábítószerek, hamisított pénz és robbanószerek jelzésére is. A mentő kutyák sikeres kereső munkát végeznek katasztrófák esetén; segítenek romok alatt rekedt emberek lokalizációjában. A terápiás kutyák pedig képesek jelezni a gazdi hiper-és hipoglikémiás állapotát, de hatalmas segítséget nyújtanak az epileptikus rohamok vagy bizonyos típusú daganatos megbetegedések észlelésében is.
 


OldaltérképKarrier
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista