PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledelek
Milyen a kutyák ízérzékelése?

Milyen a kutyák ízérzékelése?

Számunkra minden étkezés, minden finom falat az ízlelésről szól. Mi, emberek nem is tudnánk elképzelni a világot ízek nélkül!
 

De vajon milyen lehet a kutyák ízérzékelése?

Ők is vágynak az ínycsiklandó kényeztetésre, vagy számukra “sótlan” a vacsora?

Négylábú barátaink ugyanazt a 5 alapízt képesek érzékelni, amit mi magunk is. Az 5 alapíz közé tartozik az édes, sós, savanyú, keserű és a “fehérje íze”; az umami.

A szükséges receptorok a nyelvük felszínén elhelyezkedő ízlelőbimbókban koncentrálódnak. Ezeknek a receptoroknak az optimális működéséhez nélkülözhetetlen a molekulák feloldásához szükséges nyál, mely megfelelő nedves közeget biztosít.

A mi, kifinomult ízérzékelésünk szolgálatában 9000 ízlelő receptor áll, ám a kutyák részéről ez a szám csak 1700. Bár az emberekhez hasonlóan a kutyák nyelvük teljes felületén képesek érzékelni az eltérő ízeket, esetükben egyes területeken az ízlelőbimbók jóval koncentráltabban csoportosulhatnak. Ha az íz nem eléggé intenzív, ha alig érzékelhető, akkor csak bizonyos specifikus nyelv-területek fognak aktiválódni.

Ahogy láthattuk, az emberekhez képest a kutyáknak eltérő mennyiségű és elrendezésű ízlelőbimbói vannak, ezért például az édes ízt máshogy érzékelik, mint mi. Ebből kifolyólag a kutyák intenzívebben reagálnak a sós jellegű ízekre.

Az emlősök összességében jellemzően magas mennyiségű gabona, gyümölcs vagy zöldség jellegű táplálékhoz tudnak hozzájutni, emiatt kiemelkedő érzékenységgel reagálnak a sós jellegű eleségre. A vágyott só pedig nem másban, mint a húsban található meg. A hús, állati eredetű fehérje és zsír érzékelésére kifejlődött ízlelőbimbók a nyelv elülső felén találhatóak.

Nem meglepő ugyan, de a kutyák lehetőség szerint elkerülik a keserű ízek forrását. Emiatt gyakran előfordul, hogy bizonyos távoltartó zselék és sprayek keserű aromát tartalmaznak, ezáltal megakadályozva egyes tárgyak nemkívánatos rágcsálását vagy nyalogatását. Viszont az is fontos információ, hogy a keserű íz érzékeléséért felelős ízlelő receptorok csak nagy mennyiségű íz esetén aktiválódnak, tehát a kutyának nem elég egyszer-kétszer megnyalnia a keserű tárgyat. Ezek a termékek csak folyamatos rágcsálás esetén fejtik ki a kívánt hatásukat.

Ahogy a mi esetünkben is a szaglásnak is óriási szerepe van abban, hogy milyennek ítélünk egy-egy ízt. A kutyák sem hagyják figyelmen kívül az orrukat, és gyakran erősen rá is hagyatkoznak; ha egy ételnek nincs csábító illata, azt legtöbbször nem is kóstolják meg.

Természetesen a nyelvnek nem csak az ízérzékelésben van szerepe. A kutyák a nyelvük segítségével lefetyelnek vizet illetve az intenzív lihegés során részt vesz a szervezet hűtésében.

A kor előrehaladtával az érzékszervek a kutyusok esetében is eltompulnak; nincs ez máshogy az ízleléssel sem.
Úgyhogy ne sajnáljuk kedvencünktől a finom falatokat, hiszen hasonló élvezeteket tud nyújtani a számukra megfelelő táplálék, mint nekünk.
  


OldaltérképKarrier
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista