PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledel
Mi a közös a kutyában és a farkasban?

Mi a közös a kutyában és a farkasban?

Világszerte több mint 800 kutyafajtát tartanak számon, melyek külső megjelenése igazán változatos; így első pillantásra egykori őseikkel való hasonlóság nem mindig szembetűnő. De igaz, ami igaz; a kutya a farkastól származik. A mai napig, a farkas és kutya génjei 99%-ban megegyeznek.

De vajon a mindennapokban mennyit ismerhetünk fel a farkasból négylábú kedvencünkben? És hogyan történhetett a farkas kutyává alakulása?

Az emberek és kutyák együttes története nagyjából 15.000 - 30.000 évvel ezelőtt kezdődhetett. Ennél fogva a kutya az egyik legrégebbi házikedvencünk.

A kutya domesztikációjának folyamatát a mai napig sem fejtették meg teljes mértékben az ezzel foglalkozó szakemberek. Úgy tartják, hogy az ősi farkasok az emberek csoportjához csapódhattak, hogy maradékokhoz, könnyen megszerezhető táplálékhoz jussanak. Ugyanekkor az emberek is felismerték a szőrös vendégekkel járó előnyöket. Így történhetett, hogy a vadászó farkasokból az idő múlásával vadásztársak, majd a ház és az emberi területek őrzői lettek. Az ember a farkas és kutya közös ősét megbízható házi kedvenccé szelidítette, ez pedig hatással volt a méretére, testalakjára és a szőr színére is.

Az viszont, hogy hol történhetett az első kutyák domesztikációja, még nem tisztázott. Tudósok azt feltételezik, hogy háziasításuk valahol Kelet Ázsiban játszódott le, onnan pedig tovább terjedtek Európába és Amerikába.

Az ember legjobb barátjának viselkedését a mai napig ősi ösztönök és genetikai örökségük határozza meg.

Vannak olyan viselkedések, melyek első pillantásra nem vezethetőek vissza őseikre, de ha figyelmesek vagyunk, láthatjuk a hasonlóságot!

Megfigyelhető, hogy a kutyák lefekvés és pihenés előtt körbe-körbe járnak a kiszemelt helyen. Eredetileg ez a magatartás a fűszálak vagy a hó, szundikálás előtti letaposásához voltak köthetőek.

Mégis; a mai napig elcsíphetjük szőrös barátunkat, ahogy egy kényelmesnek ítélt kutyafekhelyen vagy kanapén, rettenetes odafigyeléssel köröznek.

Szintén gyakori jelenség, hogy séta vagy túra esetén szívesen beledörgölőznek -számunkra kevésbé- “illatos” tetemekbe, hogy elfedjék saját szagukat Bár erre a viselkedésre a kutyáknak már nincs szükségük -ugyanis nem vadásznak-, a farkasok számára nélkülözhetetlen ceremónia.

A mindennapi életből ugyancsak ismerős lehet, hogy kedvencünk játék vagy birkózás során erőteljesen megrázza a szájában lévő plüssjátékot vagy zsinóros labdát. Ez a jelenség is visszavezethető őséhez -a farkashoz-, mely egy tipikus, vadászattal összefüggő viselkedés.

Anatómiai felépítésükben szintén sok közös vonást hordoznak a kutyák és a farkasok. A kutyák emésztőrendszere a ragadozó állatok sajátosságait hordozza, így a farkashoz hasonlóan kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, ami bizony nem csak színhúst jelent!

Ha a farkas elejti prédáját, nem csak annak húsát fogyasztja el, hanem a csontokat, belsőségeket és bizonyos mennyiségben előemésztett szénhidrátokat is bevisz szervezetébe.

Mivel a kutya ugyanúgy ragadozó állat, mint őse; metabolizmusa és emésztése a nagy mennyiségű, állati eredetű fehérje-bevitelre van tervezve.

Bár csak és kizárólag hús etetése nem lenne teljes értékű táplálék; megfelelő -a belek normális működéséhez elengedhetetlen- rostokkal és értékes szénhidrátokkal kiegészítve adja az egészséges étrend alapját.

Amellett pedig, hogy a farkasok rendkívül sikeres vadászok a szárazföldön; nem gyűlik meg a bajuk a vízi vadakkal sem. A halak elengedhetetlen részét képezik a farkasok étrendjének; a bennük található esszenciális zsírok és olajok nagyon magas tápértékkel bírnak.

Ennek okán nem csoda, hogy kutyáink is szívesen veszik, ha hal kerül este a tányérjukba.

A Platinum kutyatápok fő alkotóeleme a friss hús, mely mellett értékes szénhidrátok és zöldségek járulnak hozzá kutyája természetes táplálásához! Ezáltal kutyája olyan eledelt kap, amire a benne élő farkasnak szüksége van!
 

Korábbi témáink:

30. Milyen a kutyák ízérzékelése?
29. Milyen a kutyák hallása?
28. Tudod, hogy működik a kutyád orra? Szaglása?
27. Tudod, hogy látnak a kutyák?
26. Mi a közös a kutyában és a farkasban?
25. A kutya energiaszükséglete - kedvencünk ideális súlya
24. Hűsítő tippek a kutyameleg napokra
23. Hasznos tippek a kutyás nyaraláshoz
22. Figyelem odakint: Mérgező növények a kertben
21. Hogyan készüljek fel egy kölyök beköltözésére
20. Van-e a kutyámnak  ételintoleranciája vagy allergiája?
19. Minden fehérje egyforma?
18. A szőr az egészség tükre
17. Zöldkagyló kivonat - Egészséges izületek, életerős kutyák
16. Mennyi friss hús van 1 kg PLATINUM száraztápban?
15. Szakkifejezések egyszerűen
14. Jó tudni, mi van benne
13. Ötletek benti játékokhoz
12. Mérgező szobanövények kutyák és macskák számára
11. A tél veszélyei - tippek az elkerülésére
10. Helyes táplálkozás a téli időszakban
9. Szilveszteri tűzijáték és petárdázás - Tippek kutyásoknak pánik ellen
8. A kutya számára mérgező élelmiszerek
7. A retteget gyomorcsavarodás - miért kisebb a kockázat a PLATINUM-mal?
6. Segítség, atka! Hogyan kerülhető el, hogy a tápba kerüljön?
5. A kutya csakúgy mint a farkas, nem igényel időskori tápot
4. A szénhidrátok szerepe a kutya táplálkozásában
3. K1 vitamin a kutya egészséges táplálkozásáért
2. Ha nem eszik a kutya...
1. Tippek a szép szőrzet eléréséhez 

OldaltérképKutyatáp webáruházMinőségi kutyatápKutyaeledel rendelés prémium minőségbenPrémium kutyatápHogyan etessük a kutyát?Kutya etetése, táplálása helyesenSpeciális kutyatápA kiskutya etetéseKutya egészséges táplálása, de hogyan?
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista