PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledelek
Tudod, hogy látnak a kutyák?

Hogyan látnak a kutyák?

A kutyák látásukat vadászó, portyázó farkas őseiktől örökölték. A kegyetlen vadonban valóban farkastörvények uralkodnak; a zsákmány elejtéséhez, tökéletesen kell látniuk az alkonyati fények mellett is, hogy gyorsan tudjanak reagálni a hirtelen mozdulatokra. Másrészt viszont színlátásuk eltér a miénktől, ugyanis annak előnyeire nem volt szükségük.
Régen úgy tartották, hogy a kutyák csak fekete-fehérben -vagyis a szürke árnyalataiban- látják a világot. Ma már viszont tudjuk, hogy ők is látnak színeket, csak eltérő spektrumban, mint az emberek.
 

Hogyan épül fel a szem?

Akár kutyáról, akár emberről van szó; a látáshoz nélkülözhetetlen rész a szem retinája, melyben speciális sejtek -csapok és pálcikák- együttesen felelősek a tökéletes kép kialakításáért.
 

A kutyák látása - a vadászatra tökéletesítve

Kevésbe színdús
A kutyák szemében csak kétféle csapsejt található, tehát látásuk dikromatikus; azaz kétszínlátók. A csapsejtjeik más hullámhossz tartományban érzékenyek, emiatt a kutyák világa sárga, kék és szürke színekben pompázik.
 

Sötétben is kiváló
Szemük a csökkenő fénymennyiséggel, a retina mögött elhelyezkedő, fényvisszaverő réteg; az úgynevezett tapetum lucidum segítségével birkózik meg. Ez a réteg a ludas az éjszakai állatok szemének sötétben történő, zöldes színű visszatükröződéséért. A fényérzékelésért felelős pálcika sejtjeik túlnyomó többsége miatt sötétedéskor látásuk tisztább és élesebb, mint az embereké. És ez bizony mind-mind a vadászat sikerét szolgálja!
 

Ni, ni; ott fut!
A kutyák kicsit “rövidlátóak”, ezért mozdulatlan, egy helyben álló tárgyakat nehezen vesznek észre, azokat “gyengébb felbontásban” látják. Viszont abban a pillanatban, amikor a “tárgy” megmozdul, szemük rendkívül gyorsan alkalmazkodik, és hihetetlen távolságokból képesek kiszúrni a potenciális prédát.
 

Szélesebb látószög
A kutyák látószöge 240 fok széles, ugyanis a szemeik távolabb állnak egymástól. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően nagyobb látszószögben képesek nyomon követni a zsákmánytt, bár azt hozzá kell tennünk, hogy térbeli látásuk rosszabb, mint az emberé.Mindezek a jellemzők egy percig sem jelentik azt, hogy a kutya látása gyengébb, vagy hiányosabb lenne, mint a miénk vagy, mint más állaté. Minden élőlény anatómiai sajátosságai annak megfelelően alakultak és fejlődtek tökéletessé, hogy számukra melyik életforma nyújtotta a túlélés lehetőségét.
A szabadban vadászó, minden vacsoráért megküzdő farkas ősöknek pontosan ezekre a sajátságokra volt szükségük, hogy fennséges csúcsragadozókká váljanak.

És bár a vacsorát már nem kell becserkészniük; a kanapé végén szendergő, bundás apró, vagy óriás kedvencünk bizony ugyanolyan tökéletes látással rendelkezik, mint egykori őseik.
OldaltérképKarrier
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista