PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledelek

PLATINUM táplálkozási tanácsok - Mérgező élelmiszerek a kutyák számára
A kutya számára mérgező élelmiszerek

Kedvenceink bizony ügyes kis tolvajokká válnak, ha ételről van szó. De bizonyos élelmiszerek esetében nagyon oda kell figyelni, mert bizony nem minden egészséges, ami ízlik a kutyának!

Egyes élelmiszerekből már igen kis mennyiség is súlyosan veszélyezteti négylábú kedvenceink egészségét. Különösen most, Karácsonyhoz közeledve, legyünk nagyon elővigyázatosak az alábbi élelmiszerekkel:

 

Mazsola / szőlő

Hányást, hasmenést, hasfájást, súlyosabb esetben veseelégtelenséget okoz. Már 50 szem mazsola vagy 10-30 szem szőlő is okozhat akut veseleállást egy 5 kg-os kutyánál.

Makadámia dió
A káros hatóanyagot eddig ugyan még nem sikerült kimutatni, azonban egy 15 kg súlyú kutya esetében már 4 szem dió is elegendő lehet ahhoz, hogy merevséget, mozgászavart, valamint májkárosodást okozzon.

Csonthéjas gyümölcsök magvai

A sárgabarack, a szilva és az őszibarack magja kéksavat és cianidokat tartalmaz, amelyek a mag feltörésével a szabadba kerülnek.

Keserűmandula
Amigdalint tartalmaz, amely az emésztés során mérgező kéksavvá alakul át.

Csokoládé
Különösen az étcsokoládéban van jelen a kutyákra kifejezetten káros teobromint. Akár egy tábla ét- vagy tortabevonó csokoládé halálos lehet egy 5 kg súlyú kutya számára!

A következő élelmiszerekkel egész évben legyünk óvatosak:

Paradicsom és paprika
Csak túlérett állapotukban szabad a kutyával megetetni, mivel az éretlen zöldségek szolanint tartalmaznak, amely pl. letargiát / zsibbadtságot, hányingert, hányást, az érzékszervek túlérzékenységét, nehézlégzést, sőt akár halált is okozhat.

Avokádó
Az avokádó a kutyák számára mérgező persin nevű anyagot tartalmaz. A bélbe való bekerülést követően 1-2 órán belül eléri a legnagyobb koncentrációját a vérben. Kis mennyiségben emlőgyulladást idézhet elő, nagy mennyiségben szívproblémákat és akár szívleállást is okozhat.

Fokhagyma
Allicint tartalmaz. Egy egész fej fokhagyma elfogyasztása káros hatásokkal járhat egy 10 kg súlyú kutya esetében, a vérsejtek elpusztítása miatt vérszegénységet okoz.

Vöröshagyma
A vöröshagyma hatóanyaga az N-propil-diszulfid. A vérsejtek pusztulását okozza, ami vérszegénységhez vezet. Különösen veszélyeztetett kutyafajták az akita és a shiba.

Xilit / xilitol vagy lignit
Ez egy cukorhelyettesítő szer (édesítőszer), amely a diabetikus termékekben, a fogkrémben és hasonló termékekben fordul elő. Májkárosodást, valamint a vércukorszint hirtelen lezuhanását okozza.

OldaltérképKarrier
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista