PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledel
PLATINUM Tanácsadás - A szőr az egészség tükre

A szőr az egészség tükre

A kutya szőre alapján igen jól megítélhető az egészségi állapota. Már a kisebb betegségek vagy a hibás táplálkozás jelei is hamar észrevehetővé válnak.

A kutya szőre matt és fénytelen lesz, hullani kezd vagy problémák jelentkeznek a vedlés során. Mivel a bőr és a szőrzet ilyen gyorsan reagál a betegségekre, illetve a táplálkozás hiányosságaira, lehetővé válik a gazdik számára, hogy nyomon követhessék kutyájuk általános közérzetét és annak változásait.
Így rövid időn belül ellensúlyozhatók a kiváltó okok.

Vedlés


A vedlés az évszakokhoz kötött időszakos váltás, mely tavasszal és ősszel a legintenzívebb. A genetikailag szabályozott vedlés arra szolgál, hogy az évszaknak megfelelő szőrzet télen a hidegtől, nyáron pedig a nagy melegtől óvja a kutyát.

Az új bunda kialakulása kb. 4-6 hetet vesz igénybe. Mivel a váltás nagyon megterheli a kutya anyagcseréjét, a vedlés alatt fokozottabban jelentkeznek a hiányos táplálkozásból eredő hatások is.

A lakásban történő kutyatartás, a mesterséges világítás, és egyéb külső tényezők hatására a szőrváltás rendje felborulhat, esetleg teljesen el is maradhat. Az időszakos szőrhullást felválthatja az egész évben jelentkező vedlés.


A faggyútermelés tartja életben a szőrt


A szőr, ahogyan a karom is, úgynevezett „bőrfüggelék”. A test minden egyes részét a szervezet táplálja, a szőrzet esetében vérrel ugyan nem, faggyúval azonban annál inkább:

A szőrtüszőknél helyezkednek el a faggyúmirigyek, melyek váladéka döntő fontosságú ahhoz, hogy a szőr élettel teli, fényes és hosszú élettartamú legyen. Ezek a mirigyek termelik a zsírszerű, ásványi anyagokban gazdag faggyút, mely a szőr növekedése során, a szőrrel együtt jut ki a szőrtüszőből.

Ezt követően már a kutyán múlik, hogy teste ápolásával hogyan gondoskodik a szőr megtartásáról, beleértve a faggyú eloszlatását.

A szőrtüszők végénél elhelyezkedő izmok segítségével a kutya minden egyes szőrszálát fel tudja állítani, illetve újra le tudja fektetni. Ez nem csak a hideg ellen védi, de kommunikációs szerepe is van (pl. a szőr felborzolása a nyakon).

A szőrtüszőt és a körülötte lévő bőrt behálózzák az idegvégződések. Speciális tapintósejtek a szőr legenyhébb érintését és mozgását is továbbítják az idegrendszer felé.

A szőr fontos és nélkülözhetetlen része a szervezetnek, és igen sok funkciója van. Mivel mind a szőrnövekedés, mind a faggyútermelés függ a hormonrendszertől, valamint a megfelelő mennyiségű ásványi anyag, vitamin, fehérje és zsírsav bevitelétől, érthető tehát a mondás, hogy a szőr „az egészség tükre”.


Betegségek, vagy rossz táplálkozás által kiváltott szőrelváltozások:

 • enyhén töredezett szőr
 • matt, fénytelen szőr
 • zsíros, olajos szőr
 • fokozott szőrhullás a vedlési időszakon kívül
 • a szőrszálaknak vagy egész szőrcsomóknak nincs szilárd tartása
Ezek a tünetek bőrelváltozásokkal (korpásodás, kivörösödés), valamint egyéb tünetekkel együtt is jelentkezhetnek, mint például erős testszag, viszketés, bizonyos bőrfelületek gyakori nyalogatása. A számos nem specifikus tényező alapján azonban ritkán lehet egyértelműen egy bizonyos betegségre következtetni.


A jó minőségű táplálék elősegíti a szőrzet egészségét


A fajtának megfelelő, jó minőségű táplálék fogyasztása és a szőrzet állapota közötti összefüggéssel már számos tudományos tanulmányban foglalkoztak.

Az eredmények azt mutatják, hogy kiváló minőségű, teljes értékű táp adásával majdnem az összes megvizsgált állat esetében már néhány hét alatt javítani lehetett a szőr tulajdonságait, hogy az fényes és a megfelelő mértékben zsíros legyen.

Minden kutya számára természetesnek kellene lennie, hogy szőre egészséges és erős. Ez nem csak a kutya egészégét bizonyítja, hanem a gondos ápolást és a helyes táplálkozást is.

Ha a kutya a szőrzet rossz minősége ellenére testileg egészséges, az étrendjén kell változtatni, illetve kiegyensúlyozottabbá kell tenni azt, pótolva például egyes tápanyagok hiányát. A helyes táplálkozás mellett szükség van a szőrzet rendszeres és alapos ápolására is.


Tippek az egészséges szőr megőrzéséhez


 • Adjon kedvencének a fajtájának megfelelő, magas minőségű tápot.
 • A kutya fürdetésekor használjon speciális, bőrkímélő kutyasampont, hogy megelőzze a bőr kiszáradását.
 • Rendszeresen kefélje ki a kutya szőrét: így megelőzhetőek az olyan bőrproblémák és bőrbetegségek, amelyeket a filcesedett bunda okozhat.
 • Rendszeresen vizsgálja meg, hogy vannak-e a kutya szőrzetében bogáncsok, kullancsok és más élősködők - figyeljen a bőrsérülésekre vagy bőrkiütésekre is.
 • Szabadítsa meg kedvencét a bőrparazitáktól, bolháktól vagy atkáktól.
 • A házban lehetőleg vegye le a kutyáról a nyakörvet és a hámot, hogy a szőr ezeken a helyeken ne töredezzen.
 • Ügyeljen arra a téli hónapokban, hogy a lakásban a levegő páratartalma ne legyen túl alacsony (40-60% az optimális), és ne fűtse túl a helyiségeket. Ez szükségtelenül kiszárítja a bőrt.
 • Amennyiben kutyaruhát ad kedvencére, ügyeljen a megfelelő illeszkedésre, és válasszon a szőrzetet kímélő anyagokat.
 • Ne hagyja túl hosszúra nőni kedvence karmait, szükség esetén vágja le speciális olló segítségével.


Korábbi témáink:

30. Milyen a kutyák ízérzékelése?
29. Milyen a kutyák hallása?
28. Tudod, hogy működik a kutyád orra? Szaglása?
27. Tudod, hogy látnak a kutyák?
26. Mi a közös a kutyában és a farkasban?
25. A kutya energiaszükséglete - kedvencünk ideális súlya
24. Hűsítő tippek a kutyameleg napokra
23. Hasznos tippek a kutyás nyaraláshoz
22. Figyelem odakint: Mérgező növények a kertben
21. Hogyan készüljek fel egy kölyök beköltözésére
20. Van-e a kutyámnak  ételintoleranciája vagy allergiája?
19. Minden fehérje egyforma?
18. A szőr az egészség tükre
17. Zöldkagyló kivonat - Egészséges izületek, életerős kutyák
16. Mennyi friss hús van 1 kg PLATINUM száraztápban?
15. Szakkifejezések egyszerűen
14. Jó tudni, mi van benne
13. Ötletek benti játékokhoz
12. Mérgező szobanövények kutyák és macskák számára
11. A tél veszélyei - tippek az elkerülésére
10. Helyes táplálkozás a téli időszakban
9. Szilveszteri tűzijáték és petárdázás - Tippek kutyásoknak pánik ellen
8. A kutya számára mérgező élelmiszerek
7. A retteget gyomorcsavarodás - miért kisebb a kockázat a PLATINUM-mal?
6. Segítség, atka! Hogyan kerülhető el, hogy a tápba kerüljön?
5. A kutya csakúgy mint a farkas, nem igényel időskori tápot
4. A szénhidrátok szerepe a kutya táplálkozásában
3. K1 vitamin a kutya egészséges táplálkozásáért
2. Ha nem eszik a kutya...
1. Tippek a szép szőrzet eléréséhez 

OldaltérképKutyatáp webáruházMinőségi kutyatápKutyaeledel rendelés prémium minőségbenPrémium kutyatápHogyan etessük a kutyát?Kutya etetése, táplálása helyesenSpeciális kutyatápA kiskutya etetéseKutya egészséges táplálása, de hogyan?
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista