PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledelek

Táplálkozási tanácsadás - Figyelem odakin! Mérgező növények a kertben

Kutyák számára mérgező növények

Sok hobbikertész könnyedén átsiklik azon tény felett, hogy a saját kertjében is nőhetnek a kutyájára veszélyes növények, vagy tudatlanságból esetleg saját maga is ültethet ilyeneket.
Ezért is nagyon fontos, hogy minden új növény vásárlása előtt érdeklődjünk, hogy az mérgező lehet-e kutyánk számára. Ugyan elsősorban a fiatal kutyák rágcsálják meg a mérgező növényeket, vagy kerülnek azokkal érintkezésbe, mivel alapvetően fel szeretnék fedezni a világot, és ezért a legkülönbözőbb dolgokat rángatják, harapdálják és rágcsálják, de a felnőtt állatokat sem szabad szükségtelenül kitenni a veszélynek.
A helyzet akkor válhat kritikussá, ha a gazdi nem tudja, hogy bizonyos növények mérgezőek. Például a borostyánról nem feltétlenül gondolnánk, hogy veszélyt jelenthet a kölyökkutyákra.
Akár kölyök, akár felnőtt kutya: a növények rágcsálása egyes kutyák esetében lehet az unalom jele is. Ezért lehetőség szerint gondoskodjunk elegendő elfoglaltságról, hogy a kutya ne induljon egészségre ártalmas felfedező túrára a kertben.
A kutyák számára mérgező növények témakörét nem szükséges túldramatizálni, de nem is szabad alábecsülni. Ennek megfelelően nem árt legalább a legszélesebb körben elterjedt mérgező növényeket ismerni, és ezeket a saját kertünktől távol tartani. A borostyán mellett többek között az alábbi növények lehetnek mérgezőek a kutyák számára:

azáleajácint
lilaakáccsászárkorona
örökzöld puszpángcsillagfürt
berki szellőrózsagyöngyvirág
tiszafafagyöngy
sisakvirágpipacs
angyaltrombitanárcisz
gyűszűvirágrododendron
loncsarkantyúfű
sárga zanótakác
rekettyetavaszi kankalin
aranyesőboroszlán
őszi kikericstulipán
hortenziakutyatej
 
A veszélyt jelentő mennyiség növényenként nagymértékben változó, mivel a mérgező anyagok koncentrációja és tulajdonságai igen eltérőek lehetnek.
Ha észreveszi, hogy kutyája valamilyen növényt rágcsál, azonnal távolítsa el a közeléből. A növényt azonban őrizze meg, hiszen az a később esetlegesen jelentkező tünetek esetén segíthet a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában. Ha bizonytalan, hogy mérgező növényről van-e szó, figyelje egy ideig a kutya viselkedését. Értékes segítséget nyújthat az is, ha felhívja telefonon a Méregközpontot. A megfigyelhető tünetek igen sokfélék lehetnek, a koordinációs zavaroktól kezdve, a légzési nehézségeken át, egészen a nehéz nyelésig, nyáladzásig, hányásig, keringési zavarokig vagy hasmenésig. Mérgezés esetén azonnali cselekvésre van szükség! Kétséges esetben is mindenképpen forduljon orvoshoz; és semmiképpen ne próbálja meg a kutyával a lenyelt növényi részeket kihányatni.
 

OldaltérképKarrier
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista