PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledelek
PLATINUM tanácsadás - Szakkifejezések egyszerűen

Szakkifejezések egyszerűen: Mi áll a kutyatápok címkéjén?

Biztosan Önök is felfedezték már a kutyatápok címkéin a következő három kifejezést: „nyersrost”, „nyerszsír” és „nyershamu”. Tanácsadó rovatunkban most ezeket a kifejezéseket szeretnénk ismertetni.

Nyershamu
Ez a kifejezés a „nyers” és a „hamu” szavakból áll, és ez esetben valóban égésről van szó: a nyershamu meghatározásához a tápból vett mintát a laborban, egy úgynevezett tokos kemencében, 6 órán keresztül 550°C-ra hevítik és hamuvá égetik. A visszamaradó, nem éghető maradék anyagot nevezik nyershamunak. Ez ásványi anyagokból, azaz létfontosságú makro- és nyomelemekből, valamint egyéb szervetlen anyagokból áll. A kutyák részére készült száraztápok esetén 10 százalék alatti, a nedvestápok esetében 4 százalék alatti az optimális nyershamu-tartalom.
Gyakran halljuk azt a véleményt, hogy a nyershamu-tartalomnak a lehető legalacsonyabbnak kell lennie. Azonban különbséget kell tenni a szervetlen szennyeződések és a fontos ásványi anyagok között. Egy alacsony érték adódhat a szükséges makro- és nyomelemek kis mennyiségéből is, ezért nem szabad általánosan a jó minőség jellemzőjének tekinteni. Egy magas érték ezzel szemben szennyeződésekre utalhat.

Nyersrost
A „nyersrost” tartalmat szintén százalékban fejezik ki, és a kutyatápban található emészthetetlen növényi rostanyagok arányát jelöli. A kutya táplálkozásában az ilyen élelmi rostok, mint például a cellulóz, bizonyos korlátozott mennyiségben hasznosak. Ezek serkentik a bélműködést és szabályozzák a székletet.
Amennyiben azonban a tápnak túl magas a nyersrost-tartalma, akkor nem megfelelően emészthető, ez pedig felfúvódáshoz és nagy mennyiségű széklet kiválasztásához vezet. Az élelmi rostok megnövelik a táplálék térfogatát, de energiát nem hordoznak, és megnövelik az ételnek a gyomorban töltött idejét, így a magas nyersrost-tartalmú táplálék felvételét követő nyugalmi idő jelentősen meghosszabbodik.
Ezen felül a kutyának az élelmi rostban gazdag táplálék elfogyasztása után jelentős mennyiséget kell innia, mivel az a saját tömege 100-szorosának megfelelő vízmennyiséget tud megkötni. A száraztápok ideális nyersrost-tartalma 2-3 százalék, a nedvestápok esetében a 0,5 százalék körüli érték az optimális.

Nyerszsír
A nyerszsír-tartalom, amelyet szintén százalékban adnak meg, arról ad információt, hogy az adott táp energiában mennyire gazdag. Ezen felül a zsír fontos esszenciális zsírsavakat is tartalmaz. Egy jó száraztáp nyerszsír-tartalma 6 és 17 százalék közötti, de minimum 5 százalék. A nedvestápok esetében ez az arány 3 és 11 százalék között van.
Maga a százalékos arány azonban még nem eléggé kifejező. A zsírok minőségét a nyersanyagok eredete és elkészítési módja, valamint a telített, az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak abszolút és relatív mennyisége határozza meg. Ezt azonban sajnos nem lehet egyszerűen leolvasni a címkéről, hanem csak meg lehet becsülni az összetevők listája és az elkészítés módja alapján.

OldaltérképKarrier
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista