PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledel
PLATINUM tanácsadás - Szakkifejezések egyszerűen

Szakkifejezések egyszerűen: Mi áll a kutyatápok címkéjén?

Biztosan Önök is felfedezték már a kutyatápok címkéin a következő három kifejezést: „nyersrost”, „nyerszsír” és „nyershamu”. Tanácsadó rovatunkban most ezeket a kifejezéseket szeretnénk ismertetni.

Nyershamu


Ez a kifejezés a „nyers” és a „hamu” szavakból áll, és ez esetben valóban égésről van szó: a nyershamu meghatározásához a tápból vett mintát a laborban, egy úgynevezett tokos kemencében, 6 órán keresztül 550°C-ra hevítik és hamuvá égetik.

A visszamaradó, nem éghető maradék anyagot nevezik nyershamunak. Ez ásványi anyagokból, azaz létfontosságú makro- és nyomelemekből, valamint egyéb szervetlen anyagokból áll. A kutyák részére készült száraztápok esetén 10 százalék alatti, a nedvestápok esetében 4 százalék alatti az optimális nyershamu-tartalom.

Gyakran halljuk azt a véleményt, hogy a nyershamu-tartalomnak a lehető legalacsonyabbnak kell lennie. Azonban különbséget kell tenni a szervetlen szennyeződések és a fontos ásványi anyagok között.

Egy alacsony érték adódhat a szükséges makro- és nyomelemek kis mennyiségéből is, ezért nem szabad általánosan a jó minőség jellemzőjének tekinteni. Egy magas érték ezzel szemben szennyeződésekre utalhat.

Nyersrost


A „nyersrost” tartalmat szintén százalékban fejezik ki, és a kutyatápban található emészthetetlen növényi rostanyagok arányát jelöli.

A kutya táplálkozásában az ilyen élelmi rostok, mint például a cellulóz, bizonyos korlátozott mennyiségben hasznosak. Ezek serkentik a bélműködést és szabályozzák a székletet.

Amennyiben azonban a tápnak túl magas a nyersrost-tartalma, akkor nem megfelelően emészthető, ez pedig felfúvódáshoz és nagy mennyiségű széklet kiválasztásához vezet.

Az élelmi rostok megnövelik a táplálék térfogatát, de energiát nem hordoznak, és megnövelik az ételnek a gyomorban töltött idejét, így a magas nyersrost-tartalmú táplálék felvételét követő nyugalmi idő jelentősen meghosszabbodik.

Ezen felül a kutyának az élelmi rostban gazdag táplálék elfogyasztása után jelentős mennyiséget kell innia, mivel az a saját tömege 100-szorosának megfelelő vízmennyiséget tud megkötni. A száraztápok ideális nyersrost-tartalma 2-3 százalék, a nedvestápok esetében a 0,5 százalék körüli érték az optimális.

Nyerszsír


A nyerszsír-tartalom, amelyet szintén százalékban adnak meg, arról ad információt, hogy az adott táp energiában mennyire gazdag. Ezen felül a zsír fontos esszenciális zsírsavakat is tartalmaz.

Egy jó száraztáp nyerszsír-tartalma 6 és 17 százalék közötti, de minimum 5 százalék. A nedvestápok esetében ez az arány 3 és 11 százalék között van.

Maga a százalékos arány azonban még nem eléggé kifejező. A zsírok minőségét a nyersanyagok eredete és elkészítési módja, valamint a telített, az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak abszolút és relatív mennyisége határozza meg.

Ezt azonban sajnos nem lehet egyszerűen leolvasni a címkéről, hanem csak meg lehet becsülni az összetevők listája és az elkészítés módja alapján.


Nézze meg másik cikkünket, amelyben a kutyatápok tartalmáról írtunk, hogy mivel trükköznek sok esetben, miket tűntetnek fel a kutyatápok címkéjén, és hogyan hagyják ki az egyes fontosabb részeket.Korábbi témáink:

30. Milyen a kutyák ízérzékelése?
29. Milyen a kutyák hallása?
28. Tudod, hogy működik a kutyád orra? Szaglása?
27. Tudod, hogy látnak a kutyák?
26. Mi a közös a kutyában és a farkasban?
25. A kutya energiaszükséglete - kedvencünk ideális súlya
24. Hűsítő tippek a kutyameleg napokra
23. Hasznos tippek a kutyás nyaraláshoz
22. Figyelem odakint: Mérgező növények a kertben
21. Hogyan készüljek fel egy kölyök beköltözésére
20. Van-e a kutyámnak  ételintoleranciája vagy allergiája?
19. Minden fehérje egyforma?
18. A szőr az egészség tükre
17. Zöldkagyló kivonat - Egészséges izületek, életerős kutyák
16. Mennyi friss hús van 1 kg PLATINUM száraztápban?
15. Szakkifejezések egyszerűen
14. Jó tudni, mi van benne
13. Ötletek benti játékokhoz
12. Mérgező szobanövények kutyák és macskák számára
11. A tél veszélyei - tippek az elkerülésére
10. Helyes táplálkozás a téli időszakban
9. Szilveszteri tűzijáték és petárdázás - Tippek kutyásoknak pánik ellen
8. A kutya számára mérgező élelmiszerek
7. A retteget gyomorcsavarodás - miért kisebb a kockázat a PLATINUM-mal?
6. Segítség, atka! Hogyan kerülhető el, hogy a tápba kerüljön?
5. A kutya csakúgy mint a farkas, nem igényel időskori tápot
4. A szénhidrátok szerepe a kutya táplálkozásában
3. K1 vitamin a kutya egészséges táplálkozásáért
2. Ha nem eszik a kutya...
1. Tippek a szép szőrzet eléréséhez 

OldaltérképKutyatáp webáruházMinőségi kutyatápKutyaeledel rendelés prémium minőségbenPrémium kutyatápHogyan etessük a kutyát?Kutya etetése, táplálása helyesenSpeciális kutyatápA kiskutya etetéseKutya egészséges táplálása, de hogyan?
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista