PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledel
PLATINUM Tanácsadás - Ha a kutya nem eszik

Nem eszik a kutya? Tippek válogatós kutya gazdiknak

Mitől lesz válogatós a kutya?

Finnyás, érzékeny vagy egyszerűen csak el van kényeztetve? Sok oka lehet annak, ha nem eszik a kutya. Ha az állatorvos nem talált komoly egészségügyi problémát, íme, néhány további tipp:

Bizonyos helyzetekben egészséges állatokkal is előfordul, hogy csökken az érdeklődésük a táplálék iránt. Ilyen helyzetek lehetnek például az alábbiak:
 • Hormonális okok miatt szukáknál a tüzelés időszakában, illetve kan kutyáknál, ha tüzelő szuka van a közelben előfordulhat, hogy napokig nem eszik a kutya semmit.
 • Forró nyári napokon előfordulhat, hogy a kutya csak a hűvösebb reggeli, illetve esti órákban fogyasztja el a száraz tápot.
 • Stresszes helyzetekben, a szokások vagy a környezet megváltozása esetén.

Ahogy az emberek közt, úgy a kutyák közt is akadnak, akik természetüknél fogva válogatósak. A többség viszont épp az ellentéte ennek, és mindent felfal még azt is, ami tulajdonképpen nem is ehet. A harmadik csoportba pedig azok a kutyák tartoznak, akiket mi teszünk válogatóssá.
 

Miért nem eszik a kutya?

A probléma megoldását első sorban azzal kell kezdenünk, hogy végig gondoljuk mióta válogatós a kutya. Ha csak pár napja jelentkezett a probléma, és esetleg egyéb normálistól eltérő dolgot is észrevettünk (hányás, hasmenés, bágyadtság), akkor mindenképpen keressük fel állatorvosunkat.

Második lépés, hogy vizsgáljuk meg a kutya eledelét. Nem romlott meg? Nem járt le a szavatossága?

Amennyiben jó minőségű alapanyagokból készült, prémium eledelt adunk kutyánknak, nincs szüksége semmilyen kiegészítésre vagy változatosságra. A kutya akár egész élete során boldogan fogyasztja ugyanazt az ételt, amennyiben az fedezi a szükségleteit.

Ragaszkodjunk a kiválasztott eledelhez, mert ha folyamatosan váltogatjuk, azzal mi magunk tanítjuk meg a kutyát arra, hogy érdemes finnyáskodnia, hátha előállunk valami még finomabbal.

Azt sem árt megvizsgálnunk, hogy valóban nem eszik a kutya semmi mást? Nincs valaki a családban, aki az asztal alatt csendben odadug némi ízletes falatot a kutyának? Bizonyosodjunk meg róla, hogy sem a szomszéd nem eteti titokban a kutyánkat, sem pedig nem tudja a kutya kiszolgálni magát a háztartási hulladék feltúrásával.

Végül nézzünk alaposan magunkba … hogyan reagálunk, amikor a kutyánk visszautasítja az ételt? Megsimogatjuk? Netán a kezünkből etetjük? Ha a válogatósságot ilyen és egyéb hasonlóan pozitív módon díjazzuk, azzal megtanítjuk a kutyának, hogy a finnyáskodással extra figyelmet tud kicsikarni tőlünk.

miért nem eszik a válogatós kutya

Az etetésnek is szabályok szerint kell működnie

Válogatós kutya szindróma: mit tegyünk?

 • Értessük meg kutyánkkal, hogy nincs étlap, nincs más opció. Tegyük le a tálat a kutya elé, menjünk el és hagyjuk előtte maximum 30 percig. Ha nem ette meg, tegyük el.
 • A soron következő étkezéskor ugyanígy járjunk el, 30 perc után vegyük el tőle a tálat, akár megette az ételét, akár nem.
 • Tartsunk ki a stratégiánk mellett, ne aggódjunk, a kutyánk nem fog éhen halni. Ha éhes, enni fog! (Természetesen, ha egyéb panaszokkal is ját az étvágy hiánya, akkor mindenképp az állatorvoshoz kell fordulni!)
 • Lehet, hogy úgy látjuk majd, hogy kutyánk kissé neheztel ránk, de emlékeztessük magunkat arra, hogy mindezt az ő érdekében tesszük. Végül is sajnos mi magunk is hibásak vagyunk abban, hogy most új alapokra kell helyezzük az etetést.
 • Alakítsunk ki rendszert, igyekezzünk mindig azonos időben megetetni a kutyánkat.

 

Mit NE tegyünk, ha nem eszik a kutya:

 • Ne hagyjuk a kutya előtt az ételt folyamatosan: ezzel csak tovább erősítjük benne, hogy akkor eszik az ételből, amikor csak akar.
 • Ne etessük napközben a saját eledelünkből. A mi élelmünk mindenképp tiltólistás legyen számára, hiszen a kunyerálás sem tesz jót a felborult etetési szokásoknak.
 • Ne kínálgassuk új és új ételekkel, mert könnyen megtanulja, hogyan manipulálhat bennünket.
 • Gyakori hiba, hogy az emberi szükségleteket és táplálkozási szokásokat akarjuk a kutya esetében is érvényesíteni (pl. változatos étkezés, társadalmi tényezők, stb.). A kutyát alapvetően az ösztönei irányítják az étkezésben is. Mindig séta, tréning után kapja meg az eledelét, azaz érdemelje ki a "zsákmányt". Azt is bevethetjük, hogy előbb mi magunk eszünk és a kutya csak utána kap enni, hogy megtanulja, nem ő dönti el, mikor akar falatozni és mikor nem.

ha a kutya nem eszik

Ne adjunk a kutyának a saját ételünkből: ezzel a kunyerálást erősítjük benne

További tippek nehéz esetekre:

 • Ha enyhén felmelegítjük a tápot vagy meleg vizet adunk hozzá, az intenzívebbé teszi az illatokat.
 • A száraz kutyatápot egy kevés PLATINUM MENU nedves táp hozzáadásával és elkeverésével tehetjük vonzóbbá.
 • Ha a kutya alapvetően szívesen megeszi a gyümölcsöket vagy a zöldségeket, akkor némi gyümölcsöt vagy zöldséget is beleapríthatunk a tápba (Figyelem: nem minden gyümölcs- és zöldségfajta adható a kutyának!). Sőt, túrót vagy krémtúrót is adhatunk a főétel mellé.
 • Egyes kutyák számára attól válik érdekesebbé az étel, ha saját maguknak kell megdolgozniuk érte, pl. etető-labdával, gondolkodó vagy kereső játékokkal.

válogatós kutya szindróma

Etető-labdával érdekesebbé tehetjük az ételt a kutya számára


A PLATINUM kutyatápok teljes értékű, egészséges és önmagában is elegendő táplálékot kínálnak, amelynek kiegyensúlyozottsága miatt nincs szükség további kiegészítésre vagy változtatásra.

A PLATINUM kutyatápok nagyon sok válogatós, finnyás kutyusnál beváltak. Olvasd el a gazdik beszámolóját tapasztalataikról és rendelj kóstoltató csomagot!

Korábbi témáink:

30. Milyen a kutyák ízérzékelése?
29. Milyen a kutyák hallása?
28. Tudod, hogy működik a kutyád orra? Szaglása?
27. Tudod, hogy látnak a kutyák?
26. Mi a közös a kutyában és a farkasban?
25. A kutya energiaszükséglete - kedvencünk ideális súlya
24. Hűsítő tippek a kutyameleg napokra
23. Hasznos tippek a kutyás nyaraláshoz
22. Figyelem odakint: Mérgező növények a kertben
21. Hogyan készüljek fel egy kölyök beköltözésére
20. Van-e a kutyámnak  ételintoleranciája vagy allergiája?
19. Minden fehérje egyforma?
18. A szőr az egészség tükre
17. Zöldkagyló kivonat - Egészséges izületek, életerős kutyák
16. Mennyi friss hús van 1 kg PLATINUM száraztápban?
15. Szakkifejezések egyszerűen
14. Jó tudni, mi van benne
13. Ötletek benti játékokhoz
12. Mérgező szobanövények kutyák és macskák számára
11. A tél veszélyei - tippek az elkerülésére
10. Helyes táplálkozás a téli időszakban
9. Szilveszteri tűzijáték és petárdázás - Tippek kutyásoknak pánik ellen
8. A kutya számára mérgező élelmiszerek
7. A retteget gyomorcsavarodás - miért kisebb a kockázat a PLATINUM-mal?
6. Segítség, atka! Hogyan kerülhető el, hogy a tápba kerüljön?
5. A kutya csakúgy mint a farkas, nem igényel időskori tápot
4. A szénhidrátok szerepe a kutya táplálkozásában
3. K1 vitamin a kutya egészséges táplálkozásáért
2. Ha nem eszik a kutya...
1. Tippek a szép szőrzet eléréséhez 

OldaltérképKutyatáp webáruházMinőségi kutyatápKutyaeledel rendelés prémium minőségbenPrémium kutyatápHogyan etessük a kutyát?Kutya etetése, táplálása helyesenSpeciális kutyatápA kiskutya etetéseKutya egészséges táplálása, de hogyan?
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista