PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledelek
PLATINUM Tanácsadás - Ha a kutya nem eszik

Ha a kutya nem eszik, válogat

Finnyás, érzékeny vagy egyszerűen csak el van kényeztetve? Sok oka lehet annak, ha a kutya rossz evő. Ha az állatorvos nem talált komoly egészségügyi problémát, íme, néhány további tipp:


Bizonyos helyzetekben egészséges állatokkal is előfordul, hogy csökken az érdeklődésük a táplálék iránt. Ilyen helyzetek lehetnek például az alábbiak:
 • Hormonális okok miatt szukáknál a tüzelés időszakában, illetve kan kutyáknál, ha tüzelő szuka van a közelben.
 • Forró nyári napokon előfordulhat, hogy a kutya csak a hűvösebb reggeli, illetve esti órákban fogyasztja el a tápot.
 • Stresszes helyzetekben, a szokások vagy a környezet megváltozása esetén, stb.
Ahogy az emberek közt, úgy a kutyák közt is akadnak, akik természetüknél fogva válogatósak. A többség viszont épp az ellentéte ennek, és mindent felfal még azt is, ami tulajdonképpen nem is ehető… A harmadik csoportba pedig azok a kutyák tartoznak, akiket mi teszünk válogatóssá.

A probléma megoldását első sorban azzal kell kezdenünk, hogy végig gondoljuk mióta válogatós a kutya. Ha csak pár napja jelentkezett a probléma, és esetleg egyéb normálistól eltérő dolgot is észrevettünk (hányás, hasmenés, bágyadtság), akkor mindenképpen keressük fel állatorvosunkat.

Második lépés, hogy vizsgáljuk meg a kutya eledelét. Nem romlott meg? Nem járt le a szavatossága? Amennyiben jó minőségű alapanyagokból készült, prémium eledelt adunk kutyánknak, nincs szüksége semmilyen kiegészítésre vagy változatosságra. A kutya akár egész élete során boldogan fogyasztja ugyanazt az ételt, amennyiben az fedezi a szükségleteit. Ragaszkodjunk a kiválasztott eledelhez, mert ha folyamatosan váltogatjuk, azzal mi magunk tanítjuk meg a kutyát arra, hogy érdemes finnyáskodnia, hátha előállunk valami még finomabbal.

Azt sem árt megvizsgálnunk, hogy valóban nem eszik a kutya semmi mást? Nincs valaki a családban, aki az asztal alatt csendben odadug némi ízletes falatot a kutyának? Bizonyosodjunk meg róla, hogy sem a szomszéd nem eteti titokban a kutyánkat, sem pedig nem tudja a kutya kiszolgálni magát a háztartási hulladék feltúrásával.

Végül nézzünk alaposan magunkba … hogyan reagálunk, amikor a kutyánk visszautasítja az ételt? Megsimogatjuk? Netán a kezünkből etetjük? Ha a válogatósságot ilyen és egyéb hasonlóan pozitív módon díjazzuk, azzal megtanítjuk a kutyának, hogy a finnyáskodással extra figyelmet tud kicsikarni tőlünk.

Mit tegyünk?
 • Értessük meg kutyánkkal, hogy nincs étlap, nincs más opció. Tegyük le a tálat a kutya elé, menjünk el és hagyjuk előtte maximum 30 percig. Ha nem ette meg, tegyük el.
 • A soron következő étkezéskor ugyanígy járjunk el, 30 perc után vegyük el tőle a tálat, akár megette az ételét, akár nem.
 • Tartsunk ki a stratégiánk mellett, ne aggódjunk, a kutyánk nem fog éhen halni. Ha éhes, enni fog!
 • Lehet, hogy úgy látjuk majd, hogy kutyánk kissé neheztel ránk … de emlékeztessük magunkat arra, hogy mindezt az ő érdekében tesszük … és végül is sajnos nekünk magunknak is hibásak vagyunk abban, hogy most új alapokra kell helyezzük az etetéseket.
 • Alakítsunk ki rendszert, igyekezzünk mindig azonos időben megetetni a kutyánkat.
Mit NE tegyünk:
 • Ne hagyjuk a kutya előtt az ételt folyamatosan!
 • Ne kínálgassuk új és új ételekkel, mert könnyen megtanulja, hogyan manipulálhat bennünket!
 • Gyakori hiba, hogy az emberi szükségleteket és táplálkozási szokásokat akarjuk a kutya esetében is érvényesíteni (pl. változatos étkezés, társadalmi tényezők, stb.).
További tippek arra, hogy hogyan tehetjük szükség esetén érdekesebbé a tápot kutyánk számára:
 • Ha enyhén felmelegítjük a tápot vagy meleg vizet adunk hozzá, az intenzívebbé teszi az illatokat.
 • A száraztápot egy kevés PLATINUM MENU nedves táp hozzáadásával és elkeverésével tehetjük vonzóbbá.
 • Ha a kutya alapvetően szívesen megeszi a gyümölcsöket vagy a zöldségeket, akkor némi gyümölcsöt vagy zöldséget is beleapríthatunk a tápba (Figyelem: nem minden gyümölcs- és zöldségfajta adható a kutyának!). Sőt, túrót vagy krémtúrót is adhatunk a főétel mellé.
 • Egyes kutyák számára attól válik érdekesebbé az étel, ha saját maguknak kell megdolgozniuk érte, pl. etető-labdával, gondolkodó vagy kereső játékokkal, stb.
A PLATINUM kutyatápok teljes értékű, egészséges és önmagában is elegendő táplálékot kínálnak, amelynek kiegyensúlyozottsága miatt nincs szükség további kiegészítésre vagy változtatásra. A PLATINUM kutyatápok nagyon sok válogatós, finnyás kutyusnál beváltak. Olvasd el a gazdik beszámolóját tapasztalataikról és rendelj kóstoltató csomagot!

OldaltérképKarrier
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista