PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


Kutyaeledelek

Táplálkozási tanácsadás: A rettegett gyomorcsavarodás. Miért kisebb az esélye a PLATINUMMAL?A rettegett gyomorcsavarodás
– miért kisebb a kockázat a PLATINUM-mal?

A gyomorcsavarodás fogalma
A gyomorcsavarodás egy rettegett betegség, amely azonnali sebészeti beavatkozás nélkül általában elhulláshoz vezet. Különösen a nagytestű és mély mellkasú kutyafajtáknál fordul elő gyomorcsavarodás, azonban felléphet közepes és kistestű kutyáknál is. Az idősebb állatokat gyakrabban érinti, mint a fiatalokat.
Gyomorcsavarodás esetén a kutya gyomra megfordul a saját tengelye körül. Ezáltal összenyomódnak és elzáródnak a gyomrot ellátó és onnan kivezető erek, valamint a gyomor bejárata és kijárata (nyelőcső és bél). Az erek elzáródása gyorsan a keringés összeomlásához, valamint a hasi szervekben fellépő vérpangáshoz vezet.
 
A betegség tünetei
A betegség tünetei igen jellegzetesek, és néhány órával evés után lépnek fel. Feltűnő a rendkívüli mértékben "felfúvódott", megkeményedett has. A kutya legtöbbször apatikus és a sokk első tüneteitől szenved. A gyorsan rosszabbodó általános állapotot eredménytelen "hányás" vagy öklendezés, nyáladzás és nehézlégzés kíséri. Az elkésett kezelés vagy a kezelés hiánya halálhoz vezethet. Műtét esetén a túlélés esélye attól függ, hogy milyen gyorsan ismerik fel és operálják meg a gyomorcsavarodást.
 
Kockázati tényezők
Gyakran úgy vélik, hogy különböző kockázati tényezők összejátszása váltja ki a betegséget:
 • A gyomorcsavarodás egyik kockázati tényezőjének az állat méretét tekintik. Egy tanulmányban azt mutatták ki, hogy az érintett állatok több mint felének marmagassága 61-70 cm.
 • Kapcsolat mutatható ki a mély és keskeny mellkas, valamint az érintett kutyákkal való első fokú rokonság és a betegség kialakulása között.
 • Számos tanulmányban mutatták ki, hogy az életkor előrehaladtával is egyre nagyobb a kockázat.
 • Az egyik tanulmányban vizsgált kutyák több mint felét kizárólag, illetve nagyrészt extrudált száraztáppal etették.
 • Szintén elősegítheti a gyomorcsavarodás kialakulását az erjedt kutyatáp is, amely gázokat képez a gyomorban.
 • Az egyszeri, nagy mennyiségben történő etetés is növelte a betegség kialakulásának kockázatát.
 • További kockázati tényező a röviddel az evés után történő játék vagy ugrálás is.
Megelőzés
A gyomorcsavarodás tényleges oka nem ismert, illetve különböző tényezők együttállásától függhet, ezért az alábbi javaslatok segíthetnek, de nem nyújtanak garanciát:
 • A megelőzés érdekében, különösen a nagytestű kutyafajták esetében, javasolt lehet a napi többszöri (legalább kétszeri) kisebb étkezés. Különösen este csak kisebb mennyiségű tápot kapjon a kutya.
 • Az étkezés után hagyjon kutyájának elegendő időt a pihenésre.
 • A habzsolás és ezzel összefüggően a levegő lenyelése szintén kerülendő, vagy legalábbis csökkenteni kell a lehetőségét (pl. habzsolást gátló etetőtállal).
 • Fontos a táp higiénikus kezelése, mivel a baktériumok által szennyezett táp megerjedhet.
A hagyományos száraztápok gyakran nagyrészt nehezen emészthető gabonából állnak. Ezen összetevő és a magas hőmérsékleten, nyomás alatti extrudálással történő előállítás keményítőréteget hoz létre a krokettek körül, amelyet a gyomorban először meg kell bontani. Ennek következtében többszörösére dagadhat a táp a kutya gyomrában, lassabb emésztést és puffadást okozva. Ezt Ön is kipróbálhatja: adjon egyszerűen meleg vizet a hagyományos kutyatáphoz.

 

A PLATINUM száraztáp a hagyományos száraztápokkal szemben nem duzzad meg a gyomorban, és a kutya hasa nem puffad fel evés után. A gyomor-bél traktuson való áthaladás jelentősen gyorsabb – és alig terheli meg a gyomrot. Így jelentősen csökken a gyomorcsavarodás kialakulásának kockázata. Sőt, még az evés utáni pihenőidő is lecsökkenhet.

Mivel a PLATINUM száraztápokat a gyártást követően azonnal és higiénikusan kisebb adagokba csomagolják, teljesülnek az étel higiéniai szempontból kifogástalan tárolásának feltételei. Így elkerülhető a bakteriális eredetű erjedés.

OldaltérképKarrier
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista