Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

10+3 legokosabb kutya a világon

A kutyák intelligenciája mindig is foglalkoztatta az embereket, rengeteg tudós arra is kísérletet tett, hogy megtalálja a legokosabb kutya fajtákat a világon. Köztük a legismertebb Stanley Coren neurofizikus, aki könyvében saját listát is felállított vizsgálatai alapján. Cikkünkben részben az ő felfedezéseit osztjuk meg, azonban kivételes kutyusokat is megismertetünk Önnel, akikről nem is gondolná, hogy szívesen tanulnak és nagyon jól képezhetők.

A border collie a legokosabb kutya a világon

Ha Ön is kíváncsi rá, vajon melyik eb végezne az első helyen a legtöbb versenyben, akkor nem is húzzuk tovább az időt. Számos juhászkutya közül ugyanis a jellegzetesen hosszú, foltos bundájú, népszerű border colliek nevezhetők a legintelligensebb négylábúnak. Stanley Coren véleménye alapján a borderekkel nemcsak labdázni és frizbizni jó, de sportos alkatuk, valamint munkavágyuk miatt magas szinten és könnyen képezhetők.

legokosabb kutya a világon
1.    Border collie
 
Mielőtt az ezüstérmes Coren-kutyusra térnénk érdemes azért megemlíteni, hogy az amerikai professzor kizárólag az úgynevezett ’tanult tehetséget’ vizsgálta, ami azzal függ össze, hogy az eb milyen gyorsan tanul meg egy új parancsot és az idő hány százalékában engedelmeskedik gazdájának. Emellett azonban számos más szempontból is osztályozhatók a kutyák (pl. szociális vagy ösztönbeli nézőpontból is), így pedig már nem annyira biztos, hogy egy border collie végezne a dobogó legmagasabb fokán.

A megosztó második helyezett: uszkár

Az uszkár a francia ebek eleganciáját, de a vadászkutyák energiáját és okosságát ötvözi. Sokan nem is gondolnák, hogy ezek a bohókás kinézetű ebek milyen éberek, tanulékonyak és mennyire magas szinten képezhetők. Pedig az uszkárok igen érzékeny tehetségek és rendkívül figyelmesek is a gazdájukkal. Emiatt segítőkutyának is gyakran választják őket, hiszen kölyökkoruktól kezdve könnyen szocializálhatók és betaníthatók.

Uszkár
2. Uszkár

Nincs ügyességi lista német juhászkutya nélkül

A keresőkutyák gyöngye, a rendőrkutyák éke és még sorolhatnánk: a német juhászkutyák igazi polihisztorok. Mindegy, hogy trükkökről vagy munkáról van szó, ők biztosan az elsők között hajlandók teljesíteni a gazdi kívánságait. Kiemelkedő lojalitásuk és engedelmességük miatt azonban őrző-védő tréningeken is jól szerepelnek bundás bronzérmeseink.

németjuhász legokosabb kutyafajta
3. Német juhászkutya

A 4. legokosabb kutya a család kedvence

A golden retrieverek az amerikai családi mozik sztárjai és a való életben is kifogástalanul viselkednek gyerekek között, társasági eseményeken. Ha épp kutyatartáson töri a fejét, akkor Stanley szerint egy goldennel egyszerűen nem lehet melléfogni: kedvesek, igen jól kijönnek emberekkel, fajtársaikkal és más állatokkal is egyaránt. Ráadásul vevők a trükkökre, az úszásra és a nagy kirándulásokra is.

Golden retriever
4. Golden retriever

Dobermann: veszélyes óriás helyett eminens osztályelső

A dobermann legalább annyira megosztó kutya, mint egy uszkár. Hatalmas termete és őrzésre született szellemisége sokakat elriaszt. Pedig egy elkötelezett dobermann gazda kizárólag pozitívan számol be élményeiről ezzel a kutyussal. Kitartása, ereje és élénksége miatt szeret tanulni és dolgozni is. Ha a rendőrkutya népszerűségi versenyen indulna, akkor is az élmezőnyben végezne.

okos kutyafajta dobermann
5. Dobermann

Shetlandi juhászkutya: három az egyben

Ez a Lassie-re hajazó, de annál kisebb testfelépítésű eb gyorsasági, engedelmességi és terelési feladatokban is otthon érzi magát. Mindig jókedvű, kiegyensúlyozott és szociális fajta. Rendszeres testmozgással és aktív képzéssel könnyen kielégítheti a munka utáni vágyakozását.

Shetlandi juhászkutya, másnéven sheltie
6. Shetlandi juhászkutya, másnéven sheltie

Legnépszerűbb és legokosabb kutya: labrador

A 2000-es években biztosan a legkedveltebb kutyafajta volt a labrador retriever, de napjainkban is szívesen tartják kertes házban és városban egyaránt. Nem is véletlen, hiszen alkalmazkodóképessége és intelligenciája miatt a belvárosi életet is pont neki találták ki. Kisgyermekek mellé is jó választás: egy labrador imádja, ha vele foglalkoznak, simogatják és gyűrik.

Labrador retriever
7. Labrador retriever

Kistestű okostojás: a papillon

Pillangószárnyakra vagy masnikra emlékeztető cuki fülek, lakásbarát méret és lobogó szőr – igazi különlegesség! Ám nem csak megjelenésében, hanem trükkök és feladatok megtanulásában is jeleskedik. A papillon tehát nemcsak látványos kinézetével írta be magát a kutyafajták közé. A kistestű ebek közül ez az egyetlen fajta, amely beférkőzte magát Stanley professzor listájának első 10 helyére; imád feladatokat teljesíteni és mindig a gazdája kedvében akar járni.

Papillon
8. Papillon

Rottweiler, a barátságos óriás

"Fekete-barna szelíd mackó" - akár így is jellemezhetnénk az akár 50 kilogrammot is meghaladó rottweilereket. Ez a barátságos fajta csak akkor csillogtatja meg fejlett védekezőképességét, ha gazdáit vagy önmagát veszélyben érzi. Következetes neveléssel viszont nagyon hűséges társ és okos munkakutya nevelhető belőle.

Rottweiler
9. Rottweiler


Ausztrál pásztorkutya vagy aussie

Magyarországon is egyre népszerűbbek az ausztrál juhászkutyák, melyeket négy, igen különböző fajta keresztezésével tenyésztettek ki: így tulajdonképp dingók, dalmaták, bullterrierek és skót juhászkutyák „keverékei”. Mint minden terelőkutya, számukra a munka jelenti a felhőtlen boldogságot. Agility versenyeken ott vannak a border colliek nyomában, azonban szívesen élnek ösztöneiknek, a terelésnek is.

Ausztrál pásztorkutya vagy aussie
10. Ausztrál juhászkutya, másnéven aussie


A legokosabb kutyafajták a PLATINUM Natural szerint

Stanley Coren professzor felsorlását magunk mögött hagyva érkezzenek különdíjasaink, akik bár nem szerepelnek a nemzetközi listának kitüntetett helyein, mégis kiemelkedők intelligenciában és engedelmességben is.

Belga juhászkutyák: a különleges, fekete maszkos malinois – vagyis belga juhászkutyák munkabírása, őrző-védő tudása és engedelmessége vetekszik a németjuhászok képességeivel. Tapasztalt, értő kézre és folyamatos foglalkozásra van szükségük, ugyanis éjjel-nappal csak a munkáért élnek!

malinois legokosabb juhász kutyafajta
Malinois, az egyik legokosabb juhászkutya


Magyar kincs, a mudi: első ránézésre az ausztrál juhászok magyar rokonai is lehetnének ezek a kis-közepes testű pásztorkutyák, melyek imádnak terelni, trükköket megtanulni és gyorsaságban sem utolsók. Mozgékonyságuk és értelmességük kiemelkedő.

mudi legokosabb magyar kutyafajta
A mudik már kölyökkorukban is jól képezhetők


Amerikai staffordshire terrier: az amstaffok erőteljes, de igen dinamikus mozgása olykor megdöbbentő méreteket ölt;gyakran még a bordereket is kenterbe verik a gyorsasági versenyeken. Erről egyébként maga Stanley professzor is megemlékezik tanulmányában, amikor a kivételeket sorakoztatja fel. A staffordshire terrierek magas intelligenciájához páratlan hűség és kitartó magaviselet is párosul, amitől a világ legokosabb kutyái között tartják számon. Tapasztalt, hozzáértő, következetes gazdira van szükségük – no és rengeteg fizikai és szellemi fárasztásra (kutyasuli, sporttréning) is ahhoz, hogy igazán boldog, kiegyensúlyozott kedvencek legyenek.

Amerikai staffordshire terrier
A staffik türelmes és intelligens kutyák


Végezetül ne feledje, hogy a fajta nem minden. Az egyedi különbségek, a temperamentum és akár a környezeti hatások nagyban befolyásolják és formálják a kutyusok képességeit.

PLATINUM bajnokaink között is számtalan különböző fajtájú kutyust tekinthet meg, ezen kívül pedig a keverék kutyák ugyanolyan értékes, szeretnivaló és tehetséges négylábúak – sőt mi több! A keverék kutyusokból gyakran okosabb és engedelmesebb kutyák nevelhetők, mint egy fajtatiszta ebből, ezért mindig előre gondolja át és fontolja meg, milyen kutyus illik igazán az Ön életviteléhez és ritmusához.

Tetszett a blogbejegyzésünk? Akkor olvassa el a felelős kutyatartásról írt cikkünket is!
« Vissza a cikkekhez

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista