PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Ivartalanítás utáni súlygyarapodás: így őrizzük meg kedvencünk ideális testsúlyát az ivartalanítás után is


Hízás ivartalanítás után

Az ivartalanítást követő hízás világszerte sok-sok kutyus és gazdija számára okoz komoly fejtörést. A beavatkozás hatással lehet a kutya hormonális egyensúlyára, valamint aktivitására és anyagcseréjére is. Az aktívan eltöltött órák számának csökkenése és a megváltozott hormonális állapot könnyedén súlygyarapodáshoz vezethet, ami pedig számos egészségügyi probléma kialakulását hordozhatja magában.


Miért hajlamosak hízni kedvenceink az ivartalanítás után?

A kutya az ivartalanítást követően általában jelentős hormonális változásokon megy keresztül, az ivarmirigyek eltávolítása vagy lekötése pedig csökkentheti a szervezet ösztrogén- és tesztoszteronszintjét. A kalóriaégetés így lelassulhat, amelyre csak még rosszabb hatással lesz bundásunk aktivitásának csökkenése.
Ezzel együtt az esetek nagy részében az étvágy megmarad vagy éppen nő, a könyörgő tekinteteknek pedig nem könnyű ellenállni. Ha a változások ellenére nem módosítunk a kutya táplálkozásán, vagy nem ügyelünk fokozottan a súlyváltozásra, hamar súlygyarapodással szembesülhetünk, ami rövid és hosszú távon is árthat bundásunk egészségének.

Hogyan kerüljük el az ivartalanítás utáni súlygyarapodást a táplálkozással?

Szükség esetén csökkentenünk kell a kutya napi etetési mennyiségét, azonban már azzal is nagy változást érhetünk el, ha az etetéseken kívül nem adunk egyéb plusz finomságokat és nassolnivalókat neki - vagy éppen mérsékeljük azokat. Kétségtelen, hogy a legtöbb kutya imádja a pocakját, gazdiként azonban megállj kell parancsolnunk az állandó ehetnéknek. Ne dőljünk be a könyörgő tekinteteknek, a kutya számára ideális etetési mennyiséget ne lépjük túl, illetve csökkentsük azt, ha az ivartalanítás után az láthatóan túl sok neki. A túletetésre nem csak a súlygyarapodás, de a megnövekedett mennyiségű széklet is utalhat.

Válasszunk számára minőségi, állati eredetű fehérjében, vagyis friss húsban gazdag eledelt, így valóban az kerülhet nap mint nap az etetőtáljába, amire húsevő mivolta miatt szüksége van. Kerüljük a feleslegesen magas szénhidrát tartalmú, valamint alacsony hústartalmú, esetleg húslisztből készült kutyatápokat, hiszen azok mancsosunk számára kevésbé hasznosíthatóak, másrészt önmagukban is túlsúlyhoz vezethetnek.

Miben segítenek a nagy séták és a játék?

Ivartalanítás ide vagy oda, elengedhetetlen, hogy rendszeresen időt szakítsunk a közös sétákra és az aktív elfoglaltságokra, legyen az tréningezés vagy játék. Ezzel nem csak kedvencünk egészségéről és életerejéről gondoskodunk, de a túlsúly megelőzéséről és az anyagcsere felpörgetéséről is. Bár kedvencünk aktivitása csökkenhet az ivartalanítás után, ez nem feltétlenül állandósul, és nem is jelenti azt, hogy nincs szüksége a mentális és fizikai átmozgatásra.

Mit tegyünk, ha a túlsúly már kialakult?

Összességében az elfogyasztott és az elégetett kalória közti különbségben keresendő az ideális testsúly titka, azonban, mielőtt diétára fogjuk a kutyát, keressük fel állatorvosunkat, aki ismeri kedvencünk egészségügyi múltját és jelenét, és bizonyosodjunk meg róla, hogy semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma nem áll a túlsúly hátterében.

Minden kutya más, igényeik, aktivitásuk és terhelhetőségük eltér, így laikusként semmi esetre se állítsuk fel magunk a kutya diétájának és mozgásának szabályait, hiszen azzal többet árthatunk, mint használunk. Tartsuk be az állatorvos javaslatait és legyünk következetesek: bár azt gondolhatjuk, hogy napi 1-2 finom jutalomfalat nem árthat meg, kétségtelen, hogy sok kicsi sokra megy. Ennek pedig ellenkezője is igaz: apró lépésekkel nagy változásokat érhetünk el, megóvva ezzel kedvencünket számos egészségügyi problémától, izom és ízületi fájdalmaktól, az életerejének csökkenésétől.

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista