PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Évről évre - Kullancsszezon!

Jó levegő, napsütés - irány a szabadba! Ezen a hétvégén mi is kutyáztunk, és az önfeledt szaladgálás, túrázás és bandázás után bizony 4 kullancsot is találtam a kutyáimban!
(Írtam ezt a bejegyzést 15 perce és a talált potyautasok száma 5-re nőtt…)


Jönnek a kullancsok! Vigyázz kedvencedre!Nincs mit tenni; az apró kis vérszívók már nagyon érzik a tavaszt!

 

Így nekünk - gazdiknak is -, fel kell venni a harcot a kis parazitákkal szemben, ugyanis bundás barátunk potenciális célpont! Sajnos ezt a témát nem lehet nem komolyan venni!

Saját kutyáimmal már kétszer kellett babézia elleni kezelésen részt vennünk, közvetlen környezetemben pedig szintén akad néhány gazdi, akik már jártak erre a kezelésre. Nem vidám... Senki sem akarja újra átélni.

Sajnos mégis többször sikerült már. Képzeld el, hogy se szó, se beszéd, hazaérsz, és tökre nem ismersz a kutyádra. Bágyadt. Nem eszik. Nem iszik. Egyszóval életkedv nulla.


Ilyen esetekben már célszerű gondolkodás nélkül dokihoz menni (korábbi tünet lehet akár véres vizelet). Vért vesznek. Na most annak az eredménye nincs meg azonnal. Addig is telik az idő; úgy, hogy még mindig nem tudni mi a helyzet. Jobb esetben az orvos gyanítja, és már az eredmény előtt megkezdik a kezelést. Hogy ez miért fontos?

Mert minnél több idő telik el, annál közelebb a vége. Igen, merthogy az is megtörténhet. Persze sokan mondhatjátok, hogy simaliba, kezelhető! Persze, csak minden egyes kezelés károstja a májat, valamint észre kell venni. Időben. Csak így lehet megúszni. Vagy mit szólsz egy kis megelőzéshez?

Ma már hiába gondolnánk, hogy a kullancsok, csak az erdők dús levélkupacaiban fészkelnek; hiszen ugyanúgy találkozhatunk velük városok parkjaiban, zöldövezeteiben.
 

Hogy milyen módon árthat kedvencünknek?


Az emberekhez hasonlóan, a Lyme-kór kifejezetten veszélyes a kutyákra nézve, ám a babéziás megbetegedésről se feledkezzünk meg! És bár a megelőzés sem könnyű -nem mindenkinek válnak be úgy a különböző szerek, mint ahogy kellene-, a kezelés egy valódi Canossa-járás.
 

Mit tehetünk? Felkészülünk!


A kullancsszezon beköszöntével minden esetben érdemes a kullancsvédelem valamelyik alternatívájával élni; legyen szó cseppekről, nyakörvekről, tablettákról; ám állatorvosunkkal védőoltásról is konzultálhatunk.
Mindenki meg tudja találni a kutyájának leginkább megfelelőt; minden csak kedvencünk szokásaitól függ!

Például ha kutyusunk már kora tavasszal is rendszeresen pancsol és úszik, akkor a kullancs-ellenes cseppek nem érnek sokat, hiszen hamar lemossa magáról. Ilyen esetben érdemes vízálló nyakörvről, vagy tablettákról gondoskodni.

Mint az élet sok területén; itt is előfordulhat, hogy nem találjuk meg elsőre kedvencünknek az ideális védelmet; de ma már számtalan lehetőség adott arra, hogy más és más gyártók különböző termékeit próbáljuk ki, természetesen az állatorvosunk segítségével és felügyeletével!
 

Mit tehetünk még? Odafigyelünk kedvencünkre!


Nagyobb séta, vagy túra után nézzük át kedvencünk bundáját alaposan. Minél hamarabb vesszük észre az apró potyautast, annál kisebb lesz a rizikója annak, hogy kedvencünk bajba kerül.

Csak a babéziát említve; a vérszívás kezdetétől eltelt idő hosszának függvényében a megfertőződés lehetőségének esélye is nagyban nő! Míg 24 órán belüli kullancs-eltávolítás esetén a megfertőződés esélye minimális, 72 óra után ez az esély kiemelkedően magasra ugrik.

Csalafinták ám ezek a kis vérszívók; ügyesen bújnak meg a kényes területeken. A bojtos füleket, tappancsokat, és kutyánk fogínyét se felejtsük ki kullancs-ellenőrzéskor!

Legyen otthon kullancs eltávolító csipesz, ugyanis azok speciális kialakítása arra hivatott, hogy semmiképp se nyomhassuk szét a parazitát.

A házi-praktikákat (alkohollal, olajjal történő kenegetés, stb.) pedig lehetőség szerint felejtsük el; válasszuk a szakszerű eltávolítást!


« Vissza a cikkekhez

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista