PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Miért félős a kutya, avagy milyen okok állnak a háttérben?

Érdemes először az okokat megkeresnünk. Vajon miért, vagy mitől félhet a kutya? Rossz szocializáció, az érintés hiánya, vagy a szeretet hiánya, valamilyen rossz tapasztalat. De az is előfordul, hogy valamilyen trauma érte négylábú barátunkat, vagy éppen csak depressziós kiskutyánk, ami okod adhat erre az érzésre.

 

Miért félős a kutya, avagy milyen okok állnak a háttérben?

 

Figyeljük a félénk kutya testbeszédét

Ha a kutya stresszjeleket ad, akkor érdemes megfigyelni, hogy milyen helyzetben teszi azt. A megfigyeléseink alapján pedig fel tudjuk állítani a diagnózis, hogy mitől fél négylábú barátunk. Minden probléma más-más megoldást kíván. Mindig a kutya tempójában haladjon. Ne siessük el, főként ne erőltessük a probléma megoldását, mert nem vezet megoldásra.

 

Félelem, szorongás, önbizalomhiány

Csupa olyan dolog, amit talán lehet javítani. De hogyan? Szakértők szerint a félelmet kiváltó okot kell megkeresni, és célzottan pontosan azokkal a dolgokkal helyzetbe hozni a kutyust, amitől a legjobban tart. Alkalmazhatunk többféle terápiát, ha adott esetben a félénk kutyusunk a forgalmas utaktól tart, akkor tudatosan szembesítsük félelmével, egyszóval vigyük ki egy forgalmas útra, és támogassuk félelmei legyőzésében. 

 

A félős kutya esetében a fokozatosság a kulcsszó

 

A félős kutya esetében a fokozatosság a kulcsszó

Mint minden másban, ezekben a helyzetekben is rendkívül fontos, hogy lépésről lépésre haladva képesek legyünk a szorongó érzést semlegessé tenni négylábú barátunknál. Szembesítsük, mégis támogassuk.  Félelem mindig valamilyen akaratlan érzéstől való reakció, ez azt jelenti, ha adott esetben a kutyus az idegenektől fél, akkor érdemes óvatosan kivinni sétálni úgy, hogy találkozzon idegenekkel. Fontos megjegyezni, hogy engedjük meg kisállatunknak, hogy ő döntse el, hogy valaki felé közelít, vagy sem.

 

Ha a kutya félős, a jutalmazás sokat segíthet

Egy négylábúnál az idegenektől való félelem esetén talán megoldás lehet, hogy ha minden alkalommal, amikor  idegenek közé visszük kisállatunkat, és észleljük, hogy fél, akkor ellensúlyozzuk egy jutalomfalattal. Az ötlet az, hogy egyfajta érzelmi reakciót hozzunk létre, hogy a kutyusnak automatikusan jó érzése legyen, amikor idegennel találkozik.

 

Sajnos az emberek olykor kevésbé képezhetők, mint a kutyák. Ezért nincs könnyű helyzetben a gazdi, ha félős a kutyája. De kitartással, és rengeteg türelemmel megfelelő eredményt érhetünk el.  
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista