PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Nem eszik? Étvágytalan? – a teletál nyomában


Finnyás, érzékeny vagy csak el van kényeztetve? Hatalmas szemekkel vizslatja a tálat, csipeget majd inkább a konyhaasztalról kunyerál? Sok oka lehet annak, ha a kutya rossz evő. Ha semmi jel nem utal szervi gondokra és az állatorvos is kizárta az egészségügyi probléma lehetőségét akkor további változatos okok állhatnak az étvágytalanság vagy finnyásság hátterében. Egy-egy alkalommal persze nem jelent égető problémát a tálját csak messziről vizslató kutyus, de ha folyamatosan fennálló gonddal van dolgunk, akkor érdemes elgondolkodni a lehetőségeken.


Nem eszik, étvágytalan a kutya


Bizonyos helyzetekben egészséges állatokkal is előfordul, hogy csökken az érdeklődésük a táplálék iránt. Ilyen helyzetek lehetnek például az alábbiak:

 • hormonális okok miatt szukáknál a tüzelés időszakában, illetve kan kutyáknál, ha tüzelő szuka van a közelben.
 • forró nyári napokon előfordulhat, hogy a kutya csak a hűvösebb reggeli, illetve esti órákban fogyasztja el az eledelt.
 • stresszes helyzetekben, a szokások vagy a környezet megváltozása esetén.
 • vannak kutyusok, akik idegenkednek a kövön csúszkáló fémtál hangjától; ebben az esetben a gumival borított aljzat megoldást jelenthet.


Ahogy az emberek közt, úgy a kutyák közt is akadnak, olyanok akik természetüknél fogva válogatósak. A többség viszont épp az ellentéte ennek, és mindent felfal, még azt is, ami tulajdonképpen nem is ehető… A harmadik csoportba pedig azok a kutyák tartoznak, akiket mi magunk, a saját következetességünk hiányában teszünk válogatóssá. A probléma megoldását első sorban azzal kell kezdenünk, hogy végig gondoljuk mióta válogatós a kutya. Ha csak pár napja jelentkezett a probléma, és esetleg egyéb normálistól eltérő dolgot is észrevettünk (hányás, hasmenés, bágyadtság), akkor mindenképpen keressük fel állatorvosunkat.

Második lépés, hogy vizsgáljuk meg a kutya eledelét. Nem romlott-e meg? Nem járt-e le a szavatossága?
Amennyiben jó minőségű alapanyagokból készült, prémium eledelt adunk kutyánknak, nincs szüksége semmilyen kiegészítésre vagy változatosságra. A kutya akár egész élete során boldogan fogyasztja ugyanazt az ételt, amennyiben az fedezi a szükségleteit. Ragaszkodjunk a kiválasztott eledelhez, mert ha folyamatosan váltogatjuk, azzal mi magunk tanítjuk meg a kutyát arra, hogy érdemes finnyáskodnia, idővel úgyis előállunk majd valami még finomabbal.

Azt sem árt megvizsgálnunk, hogy valóban nem eszik-e a kutya semmi mást?
Nincs valaki a családban, aki az asztal alatt csendben odacsempész némi ízletes falatot a kutyának? Bizonyosodjunk meg róla, hogy sem a szomszéd nem eteti titokban a kutyánkat, és a kutyus sem tud svédasztalos ebédet rendezni otthon, míg mi gyanútlanul dolgozunk. Végül nézzünk alaposan magunkba … hogyan reagálunk, amikor a kutyánk visszautasítja az ételt? Megsimogatjuk? Noszogatjuk? Kérleljük? Netán a kezünkből etetjük? Ha a válogatósságot ilyen és egyéb hasonlóan pozitív módon díjazzuk és külön figyelmet szentelünk a finnyázásnak, azzal megtanítjuk a kutyának, hogy ezzel a viselkedéssel extra törődést tud kicsikarni tőlünk.


Megsimogatjuk? Noszogatjuk? Kérleljük? Netán a kezünkből etetjük? Ha a válogatósságot ilyen és egyéb hasonlóan pozitív módon díjazzuk és külön figyelmet szentelünk a finnyázásnak, azzal megtanítjuk a kutyának, hogy ezzel a viselkedéssel extra törődést tud kicsikarni tőlünk.


Mit tehetünk?

Értessük meg kutyánkkal, hogy nincs étlap, a konyha pedig nem étterem. Nincs más opció, az van, ami a tálban van, minden egyes nap. Tegyük le a tálat a kutya elé, menjünk el és hagyjuk előtte maximum 30 percig. Ennyi idő bármelyik kutyának elég kell legyen arra, hogy csillogóan fényesre varázsolja a tálat. Ha nem ette meg, tegyük el. A soron következő étkezéskor ugyanígy járjunk el, 30 perc után vegyük el tőle a tálat, akár megette az ételét, akár nem. Tartsunk ki a stratégiánk mellett, ne aggódjunk, a kutyánk nem fog éhen halni. Ha éhes, enni fog!

Lehet, hogy úgy látjuk majd, hogy kutyánk kissé neheztel ránk, de emlékeztessük magunkat arra, hogy mindezt az ő érdekében tesszük, ők pedig tökéletesen képesek minket manipulálni egy szemöldök emeléssel is! Végtére is, sajnos mi magunk is hibásak vagyunk abban, hogy most új alapokra kell helyeznünk az etetéseket.
 

Mit NE tegyünk:

 • ne hagyjuk a kutya előtt az ételt folyamatosan!
 • ne kínálgassuk új és új ételekkel, mert könnyen megtanulja, hogyan manipulálhat bennünket!
 • gyakori hiba, hogy az emberi szükségleteket és táplálkozási szokásokat akarjuk a kutya esetében is érvényesíteni

További tippek arra, hogy hogyan tehetjük szükség esetén érdekesebbé a tápot kutyánk számára:

 • ha enyhén felmelegítjük a tápot vagy meleg vizet adunk hozzá, az intenzívebbé teszi az illatokat.
 • a száraztápot egy kevés PLATINUM MENU nedvestáp hozzáadásával és elkeverésével tehetjük vonzóbbá.
 • ha a kutya alapvetően szívesen megeszi a gyümölcsöket vagy a zöldségeket, akkor némi gyümölcsöt vagy zöldséget is beleapríthatunk a tápba, ám azt is tartsuk szem előtt, hogy nem minden zöldség vagy gyümölcs adható a kutyusok számára!
 • egyes kutyák számára attól válik érdekesebbé az étel, ha saját maguknak kell megdolgozniuk érte.
  Hiszen sokkal édesebb a falat, ha tettünk is érte valamit! Ehhez segítséget nyújtanak az otthon is használható, megtölthető etető-labdák, logikai játékok, de szimplán néhány trükk vagy feladat tanítása során, kézből is megkaphatja a kutyus a napi adagját.
  Így majd úgy csúszik le a falat, hogy észre sem veszi!
A PLATINUM kutyatápok teljes értékű, egészséges és önmagában is elegendő táplálékot kínálnak, amelynek kiegyensúlyozottsága miatt nincs szükség további kiegészítésre vagy változtatásra. A PLATINUM kutyatápok nagyon sok válogatós, finnyás kutyusnál beváltak; ínycsiklandó falatkáink bármelyik bundás pajtást leveszik a lábukról!

  

 

« Vissza a cikkekhez
Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista