PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Vajon eleget iszik? - Avagy amit a kutya vízigényéről és vízfogyasztásáról tudni érdemes

Gazdiként kedvencünk egészségének megőrzése kulcsfontosságú feladatunk. A szervezet megfelelő működését a táplálkozás mellett a folyadékbevitel is befolyásolja, így amellett, hogy nem mindegy, mi kerül nap mint nap bundásunk etetőtáljába, nem árt odafigyelünk arra is, hogy eleget iszik-e a kutya. De mennyi az annyi?

 

Mennyi a kutya vízigénye

 

Mennyi a kutya napi vízigénye?

Az emberi test 63%, a felnőtt kutya testének 60%-a víz. Mindössze 10% vízveszteség is elég ahhoz, hogy akár visszafordíthatatlan egészségügyi problémák üssék fel a fejüket. Bár a vízigényt a kutya aktivitásától a páratartalmon át a hőmérsékletig számos tényező befolyásolja, a kedvencünk átlagos napi vízigénye 40-50 milliliter testsúlyának kilogrammjaiként.

 

Miért olyan fontos, hogy eleget igyon a kutya?

Hogy vízraktárait és szervezete hidratáltságát megfelelő szinten tartsa, folyamatosan pótolnia kell a szükséges folyadékot. Jó hír, hogy a kiszáradás nagyon hamar látható tüneteket produkál, így gazdiként idejében észrevehetjük, ha baj van. Ettől függetlenül nem árt fél szemünket mindig a kutya vízfogyasztási szokásain tartanunk akkor is, ha a nap nagy részét a kutyától távol, munkahelyünkön töltjük. Az otthon töltött órák alatt figyeljük, iszik-e a kutya, és ellenőrizzük, hogyan csökken a vízmennyiség az itatótáljában!

 

Minden, amit a kutya vízfogyasztásáról tudni érdemes.

 

Hogyan ismerjük fel, ha megváltozik a kutya vízfogyasztása?

Fontos tudnunk, hogy nem csak az jelezhet problémát, ha a kutya nem, vagy keveset iszik. A túlzott folyadékigény ugyanis éppúgy utalhat egészségügyi gondokra. Ha bágyadtságot, kiszáradt ínyt, vagy a nyál sűrűsödését tapasztaljuk, előfordulhat, hogy dehidratáltsággal állunk szemben. Bármilyen aggasztó vagy szokatlan tünetet észlelünk, keressük fel állatorvosunkat!

 

Mikor változhat a kutya vízigénye?

A nyári melegben, a párás időjárási körülmények között és megnövekedett fizikai aktivitás esetén is változhat kedvencünk vízigénye. Egy kiadós játék után több folyadékra lehet szüksége. Mindig gondoskodjunk róla, hogy friss víz kerüljön itatótáljába, a tál legyen tiszta! Nyáron ellenőrizzük azt többször a párolgás, és a megnövekedett folyadékigény miatt, télen bizonyosodjunk meg róla, hogy nem fagyott meg a víz a tálban!

 

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista