PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Kölyökkutya fejlődése: így zajlik a kölyökkutya életének első éve

Egy jó nagy adag öröm, egy még nagyobb adag izgatottság, és egy csipetnyi természetes rémület. Általában ezek együtt, és olykor-olykor felváltva kerítik hatalmába a gazdit, amikor egy új négylábú kerül a családba.

 

Kölyökkutya fejlődése: így zajlik a kölyökkutya életének első éve

 

A kölyökkutya fejlődése és első éve rengeteg izgalmas változással jár együtt, de természetesen a fejlődés üteme fajtától és nemtől függően minimálisan eltérhet. Ha tisztában vagyunk vele, milyen folyamatok is zajlanak a sok-sok farokcsóválás, halkabb, majd egyre hangosodó ugatás és a rohanó mancsok mögött, biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legjobbat tudjuk nyújtani újdonsült kiskedvencünknek.

Lássuk, hogyan zajlik a kölyökkutya fejlődése életének első 12 hónapjában!

 

A kölyökkutya fejlődése az első 2-3 hétben

Mielőtt előre szaladnánk, koncentráljunk a kölyökkutya fejlődésének első 48 órájára! Ez életük első, igazán lényeges időszaka, amikor is a megfelelő hőmérséklet és az elegendő táplálék a legfontosabb számukra. Mindennek köszönhetően a második hétre súlyuk a duplájára nő.
 

A kölyökkutya fejlődése az első 2-3

 

A kölyökkutya fejlődése az első 1-2 hónapban

A kölyökkutya fejlődésének első - második hónapjában tovább gyarapszik a súly, megjelennek az első apró fogak, elkezd nőni a bunda. 8 hetesen kell első alkalommal meglátogatnunk az állatorvost, hogy megkapjuk az első szükséges oltásokat, addig ne vigyük idegenek közé! A kölyökkutya ebben az időszakban még akár napi négy alkalommal is eszik.

 

A kölyökkutya fejlődése 3 – 4 hónapos korban

A 3. és 4. hónap a kölyökkutya fejlődésének egy olyan izgalmas időszaka, amikor aztán tényleg beindul a növekedés és az őrült rágcsálás, hiszen a kutyus ekkor hullajtja el tejfogait. Négy hónapos kortól felkereshetjük a kutyaovit, ahol mancsos pajtásunk sok-sok hasonló korú társával játszhat együtt, ami nem csak a szocializációját segíti, de rengeteg új élménnyel is gazdagítja. A különféle megbetegedések elkerüléséről a megismételt oltások gondoskodnak.

 

A kölyökkutya fejlődése 3 – 4 hónapos korban

 

A kölyökkutya fejlődése 5 – 6 hónapos korban

Az ötödik-hatodik hónapban a kölyökkutya rohamos fejlődése folytatódik, és mivel nagyon nyitott és mindenre vevő, elengedhetetlen az állandó következetesség – aminek az alapjait négylábú családtagunk ideális esetben már a kutyaoviban elsajátította - és a töretlen nevelés. Ügyeljünk rá, hogy ne csak az elkerülendő viselkedési formákat jelezzük kedvencünknek, de tanítsuk meg arra is, mi a helyes!

 

A kölyökkutya fejlődése 7 – 9 hónapos korban

A kistestű kutyafajták lassan elérik, vagy már elérték a felnőttkori súlyukat, ez azonban a nagytestű négylábúaknál még várat magára. A kölyökkutya fejlődése végre elérkezett arra a pontra, amikor felfedezhetjük a kutyaiskola nyújtott izgalmakat, hiszen a legtöbb iskola 8 hónapos kortól már fogadja a bundás családtagokat.

 

A kölyökkutya fejlődése 10 – 12 hónapos korban

Micsoda izgalom! Közeledik kutyusunk első születésnapja! Nem szabad azonban megfeledkeznünk az erre az időszakra esedékes, utolsó kombinált oltásról sem. Kedvencünk elő-előbújó, szinte felnőttesnek tűnő viselkedése ne tévesszen meg minket, hiszen továbbra is nagy szüksége van a következetes tanításra és nevelésre!

Ahogy a kutya minden életszakaszában, úgy kölyökkorban is elengedhetetlen a minőségi, megfelelő táplálás. Egy hónapos korától kezdve elkezdhetjük őket fokozatosan leválasztani anyjukról, de ne siessünk! A folyamat akár 1 – 2 hónapot is igénybe vehet, és ebben az időszakban több alkalommal, kisebb adag ételeket kínáljunk nekik! Kizárólag olyan kölyök kutyaeledelt válasszunk, ami minden összetevőjével kiskedvencünk egészségét szolgálja! A magas hústartalom elengedhetetlen, vezesse ez a termék összetevőinek listáját! Legyen teljes értékű, tartalmazza a szükséges vitaminokat, tápanyagokat és antioxidánsokat is!
A kölyökkutya fejlődés természetesen a 12 hónapos kort követően sem áll, hiszen 1 éves kor után kezd csak gyarapodni a négylábú izomtömege, ráadásul – ahogy arra már kitértünk - a nagytestű kutyáknál a fejlődés szakaszai és mértéke is eltérhet, illetve jócskán kitolódhat.


Vissza a cikkekhez


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista