PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Macska szobatisztaság: így szoktassuk lakásban tartott kedvencünket a macskaalomhoz

Macska szobatisztaság: így szoktassuk kedvencünket a macskaalomhoz

Bár doromboló kedvenceink alapvetően nagyon is tiszta állatok, és születésük után sok mindent eltanulhatnak anyjuktól, az alomtálcához való szoktatás kitartást és következetességet kíván a gazdiktól – ahogy a nevelés minden egyes aspektusa. Ha meggondolatlanok vagyunk, könnyedén okozhatunk negatív, elrettentő tapasztalatot a macskaalom használatával kapcsolatban, de némi odafigyeléssel akár rövid időn belül is szobatiszta mancsos büszke gazdái lehetünk.


Mire figyeljünk a macskaalom és az alomtálca kiválasztásakor?


A szobatisztaságra való tanítás első lépése nem más, mint a cica számára megfelelő macskaalom megtalálása, illetve az alomtálca elhelyezése a lakásban a számára ideális helyen.

Vásárolhatunk kifejezetten kölyökmacskáknak tervezett alomtálcát, de azt igen hamar kinőheti kedvencünk, a nagyobb változatra való átszoktatás pedig okozhat némi nehézséget.  Emiatt bátran választhatjuk a felnőtt macskák számára ideális alomtálcát, de ügyeljünk rá, hogy apró mancsosunk is képes legyen belemászni: legyen a pereme eléggé alacsony, vagy rendelkezzen belépővel.

Saját dolgunk megkönnyítése érdekében legyen könnyedén tisztítható, és ha lehetséges, nyitott. A fedél nélküli alomtálcák ugyanis vonzóbbak a macskák számára. Bár abból kiindulva, mennyire szeretik a szűk és biztonságérzetet adó helyeket, joggal feltételezhetnénk, hogy nagyobb örömmel használják majd a fedeles változatokat. Ha azonban megfigyeljük a macska viselkedését a természetben láthatjuk, hogy a nyílt területeket keresi, és kerüli az üregeket, ahhoz hasonlító helyeket.

Érdemes kerülni az illatosított macskaalmot, mert bár a gazdi számára nagyszerű találmány lehet, az erős szagok kedvencünket elriaszthatják. Legyen pormentes, és ha végre rátaláltunk a megfelelőre, igyekezzünk következetesen használni azt, hogy ne zavarjuk össze a kölyökmacskát.


Hol legyen a macskaalom helye?

Hiába sikerül eleget tennünk a fent említett szempontoknak, ha a macskaalmot nem megfelelően helyezzük el a házban vagy a lakásban, akkor bizony korábbi törekvéseink mit sem érnek.
Válasszunk számára csendes, nyugodt, nem huzatos helyet, ahol nincs túlságosan szem előtt, és a család tagjai (legyen az egy vakkantó bundás vagy egy kisgyermek) sem járnak-kelnek ott fel-alá. Olyan helyre tegyük, amit a macska nappal és éjjel is zavartalanul elérhet, tehát ne zárjuk be egy helyiségbe. Az alomtálcák száma mindig egyel több legyen, mint amennyi macskánk van.

Az alomtálca tisztításának gyakorisága befolyásolja a cica szobatisztaságra való szoktatását
Ahogy említettük, a cicák tiszta állatok, érzékenyek a szagokra, így ha az alomtálca nem elég tiszta, egyszerűen abbahagyhatják a használatát. Legalább naponta egyszer tisztítsuk meg az almot az összeállt kupacoktól, és heti rendszerességgel alaposan mossuk ki.


Hogyan szoktassuk szobatisztaságra a kölyökcicát?

Nem kell feltétlenül nyögvenyelős folyamatnak lennie, hiszen a macskák maguk is gondoskodnak a higiéniáról, ráadásul ezt látják anyjuktól is. Ettől függetlenül legyünk türelmesek és következetesek. Etetés után, illetve ébredést követően tegyük a kölyökmacskát az alomtálcára és dicsérjük meg, amikor használja is azt. Ekkor ne tisztítsuk meg azonnal az alomtálcát, hogy a macska a helyhez társítsa a szagot. Ha más területeket is megjelöl a lakásban, igyekezzünk azokat szagmentesen kitakarítani, hogy ne járjon oda többet.

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista