PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Zümmögő élősködők a láthatáron: amit a bőr- és szívférgességről tudni kell

A tavaszi-nyári időszak nem csak az egyre izgalmasabb színekben pompázó természetet, vagy a napsütéses, kellemes időjárást hozza magával. Ekkor kezdenek csak igazán tenni-venni a nem kívánt élősködők, amik bizony sok-sok kellemetlenséget okozhatnak a kutyusok és gazdijaik számára. A kullancs okozta veszélyekről korábban már írtunk, ezúttal a zümmögő társaik kerülnek porondra!

 

Bőrférgesség kutyáknál

 

Mi okozza a bőrférgességet?

A bőrférgesség okozója nem csupán a közönséges szúnyog, hiszen a betegséget egy Dirofilaria repens nevű féreg okozza, amiket a repkedő vérszívók juttatnak be az állatba, amikor megcsípik azt. Az így bejuttatott lárvának legalább fél évre van szüksége ahhoz, hogy teljesen kifejlődjön. Korábban csak a kontinens mediterrán országaiban volt jelen, mára azonban Közép-Európában is elterjedt. A megelőzésre és a kezelésre nem lehet elég figyelmet fordítani, hiszen egy fertőzött állat egyetlen szúnyogcsípés útján tovább terjesztheti a betegséget más állatokba, de akár az emberbe is.

 

Mik a bőrférgesség tünetei?

A bőrférgesség legtöbb esetben tünetmentes. Ha mégsem, kemény, viszkető csomók, vagy bőrfelületek útján jelentkezhet, amelyet a bőrben kiránduló lárvák okoznak.

A bőrférgességet gyakran nehéz megkülönböztetni a szívférgességtől, ugyanakkor ez elengedhetetlen a megfelelő kezelés megtalálásához és elkezdéséhez. Ha felmerül bármely betegség gyanúja, forduljunk azonnal állatorvoshoz!

 

Hogyan előzhetjük meg a bőrférgességet?

Mindig a megelőzés a kulcs! Természetesen fontos, hogy védjük kedvencünket a szúnyogcsípésektől és szúnyogoktól. Különféle spot-on és rácsepegtető oldatokkal felfegyverkezve, és azokat megfelelően és rendszeresen alkalmazva megakadályozhatjuk a szúnyogok vérszívását, így a féreg szervezetbe való bejutását is. A gyógykezelés egyik módja szintén a különféle készítmények, állatorvos által előírt alkalmazása, illetve a felnőtt féreg sebészeti úton történő eltávolítása.

 

Mi okozza a szívférgességet?

A szívférgesség okozója a bőrférgességért felelős Dirofilaria repens közeli rokona, a Dirofilaria immitis nevű élősködő, ami 6-8 hónap alatt fejlődnek kifejlett férgekké, ekkor példányai akár 15 – 30 cm hosszúak is lehetnek. Első sorban a tüdő ereiben élősködnek. 

A két nem kívánatos „vendég” számos dologban hasonlít egymásra. Mindkettő a szúnyog csípése során jut a kutya szervezetébe, és mindkettő könnyedén (akár egyetlen szúnyogcsípés úján) terjed más állatokra, és az emberre is.

 
Szívférgesség kutyáknál
 

Mik a szívférgesség tünetei?

A bőrférgességhez hasonlóan, a szívférgesség is lehet tünetmentes, leginkább addig, amíg a féreg teljesen kifejletté nem válik. Enyhe fertőzöttség esetében fáradékonyságot, levertséget, súlyvesztést tapasztalhatunk négylábú családtagjainknál, de akár száraz köhögés és nehézlégzés is utalhat a betegségre. Tartós és súlyos fertőzöttség esetén látható elváltozásokat fedezhet fel az állatorvos a röntgenfelvételeken, és a szív ultrahang felvételeiben.

A betegséget az orvos a tünetek alapján, illetve vérvizsgálattal diagnosztizálja. Ha felmerül a betegség lehetősége, azonnal keressük fel állatorvosunkat!

 

Hogyan előzhetjük meg a szívférgességet?

A szívférgesség esetében a kezelés veszélyeket is hordozhat magában, hiszen a vérpályában lévő, már elpusztult férgek akár trombózist is okozhatnak. Tablettás féreghajtó készítménnyel, és a már említett, bőrre cseppenthető spot-on készítményekkel megelőzhetjük a problémákat. Ezek alkalmazását már a szúnyogok megjelenése előtt érdemes elkezdeni!
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista