PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Kutyatartás: a boldog kutya nyomában

Mit is jelent pontosan a felelős kutyatartás? Gyakran még tapasztalt gazdik is felteszik maguknak ezt a kérdést, hiszen a házikedvencek kiválasztásával, nevelésével kapcsolatban újabb és újabb gondolatok látnak napvilágot, ahogy egyre jobban megismerjük az ember leghűségesebb társát, a kutyát. Cikkünkben szakértő szemmel járjuk körbe a körültekintő gazda - boldog kutya témakört, melyből Ön is tanulhat, ha épp a gazdivá válás küszöbén áll.


Fajtaválasztás: kinek milyen kutya válik be?

A sokat emlegetett felelősség már a megfelelő fajta kiválasztásánál elkezdődik. Azt, hogy Önnek épp milyen temperamentumú kutya jelenti a tökéletes társat, általában három tényező befolyásolja:

  • Elsősorban az, hogy mennyi mozgást tud biztosítani a leendő házikedvencnek,
  • hogy mi volt a kutya eredeti feladata (pl. terelés, vadászat stb.),
  • és hogy milyen képzést tud adni a kutyának.

Talán meglepő lehet, de a kutya testmérete kevésbé meghatározó a nagy döntésnél. Egy közepes méretű spánielnek vagy terriernek sok esetben több mozgásteret és képzést kell biztosítania, mint például egy nagyobb méretű kutyának. A titok nyitja tehát inkább a temperamentumban, mint a testméretben keresendő.


Azt is meg kell fontolnia, hogy udvaron vagy lakásban szeretné tartani a kedvencét. Az udvar ugyanis nem egyenlő a kielégítő mozgással! A kinti ebeket is rendszeresen sétáltatni és tanítani kell, hiszen a megszokott környezet hamar ingerszegénnyé válik számukra.


Összefoglalva első pontunkat, ha tud és szeretne is sokat mozogni, intenzíven tréningezni a választott kiskedvenccel, akkor egy aktív kutya (német juhászkutya, foxterrier, border collie) sem fog nagy kihívást jelenteni. Ha kevesebb ideje van, érdemesebb az élénk munkakedvű fajták helyett kevésbé pörgős, társasági kedvencet választania.

 

A jó gazdi tréningezi a kutyáját

A harmonikus kutya-gazda valamint kutya-kutya kapcsolathoz elengedhetetlen az ebek képzése és szocializációja. Utóbbit már egészen kiskorban, a kötelező oltásokat követően el kell kezdeni. A városi kutyatartás még kedvez is ennek, hiszen többféle kutyaovi és bölcsi is működik szerte az országban, de főleg Budapesten és a nagyobb városokban.

A korai közösségi foglalkozások azért is fontosak, mert így a félősebb kutyák is számukra kedvező környezetben, megfelelő szakemberek felügyelete alatt tanulhatják meg a "farkastörvényeket" már kölyökkorukban. A későbbiekben pedig alap-, közép- és felsőfokon is rengetegféle módszerrel lehet engedelmességre nevelni a kutyákat.
 

kutyatartás felelősen

A kölykökkel korán kell kezdeni a tanítást


Sőt, speciális tréningek is léteznek, melyek kifejezetten egy-egy ősi feladatot hivatottak helyettesíteni. Szimatolás központú, őrző-védő, terelő, agility foglalkozások is elérhetők a kutyaiskolákban, melyekkel még akkor is hamar megtanulhatja kutyája energiáit a javára fordítani, ha kevésbé tapasztalt a témában.


Sajnos olyan is előfordul, hogy a kutyatartás nem ilyen ideális körülmények között zajlik. Az idősen örökbefogadott ebek, a problémás múlttal rendelkező kutyák számára gyakran még az is kihívást okozhat a nevelés elején, hogy száz métert félelem nélkül tegyenek meg az utcán sétálva. Ezért tudatosan fel kell készülnie ezekre a kihívásokra, ha esetleg egy menhelyi kutya mellett tenné le a voksát. Az egyéni tréning 10-ből 9 esetben hatékonyan működik és kezdésként az egymásba fektetett bizalmat kell kialakítani.
 

kutyát tartani nagy felelősség

Kitartó munkával a félős vagy agresszív kutyákból is kedves és játékos társ nevelhető

 

A teljesértékű etetés fél boldogság

A kutyák húsevő állatok, azonban emésztőrendszerűk az emberrel való együttélés során sokat változott, és képesek nemcsak állati eredetű tápanyagokat is feldolgozni. Megannyi etetési elv vezet a kutyák kiegyensúlyozottságához (illetve egészségéhez) és jellemzően ezt a terepet mindenkinek magának kell kitaposnia. Önnek is szorgosan figyelnie kell, hogy reagál kutyája az elé kínált eledelre: erről elsősorban a kedve és a bélsár minősége árulkodik majd.

A kiemelkedő minőségű kutyatápok Jolly Jokernek bizonyulnak a táplálásban: magas friss hústartalmuk mellett válogatott zöldségekből, kiegészítőkből, gyógynövényekből és hidegen sajtolt olajokból is a megfelelő mennyiséget tartalmazzák, pluszban pedig a fogaknak is kedveznek.

Ezekre figyeljünk oda a kutya etetésénél:

  • tartsuk be az adagolási útmutatót,
  • az érzékeny emésztésű kutyáknak biztosítsunk hipoallergén kutyatápot, melyben nincsenek irritáló fehérjék és összetevők,
  • és nem utolsó sorban tapasztaljuk ki, hogy naponta egyszer vagy kétszer adunk enni a kutyánknak.

prémium kutyatápok - PLATINUM Iberico+Greens prémium kutyaeledel
PLATINUM Chicken
kutyatáp csirkéből

prémium kutyatápok - PLATINUM Iberico+Greens prémium kutyaeledelPLATINUM Iberico+Greens
kutyatáp ibériai sertésből

minőségi száraz kutyatáp - PLATINUM Beef+Potato prémium kutyaeledel
PLATINUM Beef+Potato
kutyatáp marhából

szuperprémium száraz kutyatáp - PLATINUM Lamb+Rice prémium kutyaeledel
PLATINUM Lamb+Rice
kutyatáp bárányból

PLATINUM jó minőségű kutyatáp - PLATINUM Puppy Chicken
PLATINUM Puppy Chicken
kölyök kutyatáp csirkéből

 

Menu Puppy Chicken
MENU Puppy Chicken
Csirkés
kölyök nedvestáp

Menu Iberico Turkey
Menu Iberico + Turkey
Ibériai sertés + Pulyka
felnőtt nedvestáp

Menu Turkey + Salmon
Menu Turkey + Salmon
Pulyka + Lazac
felnőtt nedvestáp

Menu Pure Fish
Menu Pure Fish
Tiszta Hal
felnőtt nedvestáp

Menu Beef Chicken
Menu Beef + Chicken
Marha + Csirke
felnőtt nedvestáp

Menu Duck Turkey
Menu Duck + Turkey
Kacsa + Pulyka
felnőtt nedvestáp

Menu Fish Chicken
Menu Fish + Chicken
Hal + Csirke
felnőtt nedvestáp

 

prémium kutya jutalomfalat csirke és nyúl húsos
Jutalomfalat Fit-Sticks
Chicken+Rabbit / Csirke+Nyúl

prémium kutya jutalomfalat csirke és bárány húsos
Jutalomfalat Click-Bits
Chicken+Lamb / Csirke+Bárány

prémium kutya jutalomfalat csirke és bárány hússal
Jutalomfalat Fit-Sticks
Chicken+Lamb / Csirke+Bárány

 

 

Kutyatartás összefoglaló: a boldog eb sok együtt töltött idővel

Néhány pontban érdemes összegezni, hogy mitől is lesz felelős a kutyatartás:

  • Annak megfelelően válasszon fajtát, hogy mennyi ideje van foglalkozni a kis kedvenccel.
  • Ugyan ezt nem említettük meg külön, de megfelelő állatorvosi ellátást is biztosítania kell neki. Az oltások és kullancsszezon elleni szereken kívül mindenképp számolni kell az előre nem látható eseményekkel és beavatkozásokkal is.
  • Mivel a kutyákat szocializálni és tanítani kell az engedelmességre, ezért képzést kell neki biztosítani (a kistestű vagy szobakutyáknak egyaránt).
  • Jó minőségű eledellel kell etetnie, hiszen ez a kedvére és az egészségére is hatással van.


felelős kutyatartás

Egészséges, jól képzett, hűséges társ lehet a kutya felelős kutyatartással

 

Szerencsére Magyarországon is egyre népszerűbb a felelős kutyatartás és egészen nagy már az a réteg, akik a kutyás élet szabályait betartva élnek együtt kedvenceikkel és más embertársaikkal is. Ön is mindenképp alaposan járjon utána, milyen felelősségvállalással jár egy kutya: ez a cikk tökéletes alapot jelent az elinduláshoz.

Érdekesnek találta a felelős kutyatartásról írt cikkünket? Akkor a legjobb kutyatápok ismérveiről szóló blogbejegyzésünk is biztosan tetszeni fog! 

 

« Vissza a cikkekhezOldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista