Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Kullancs a kutyában – Avagy mit tehet a gazdi, hogy megelőzze a bajt?

A tavasz beköszöntével még nagyobb alapossággal érdemes figyelnünk és rendszeresen megvizsgálnunk kisállatunk bundáját. Az apró, de annál ártalmasabb kullancs olyan betegségekért felelős, mint a Lyme-kór, vagy a Babéziózis. Mivel a hidegebb hónapok sem igazán didergősek és fagyosak, ezért hiba lenne azt gondolni, hogy csupán a tavasz kezdetétől az őszi időszak végeztéig szükséges a fokozott odafigyelés! Lássuk, felelős gazdiként mire kell odafigyelnünk, és mit tehetünk, ha kullancsot találunk a kutyában!

 

Kullancs a kutyában

 

Nem szívesen látott vendég

A kullancs az egyik legveszélyesebb élősködő, amire bizony nem lehet eléggé nagy figyelmet fordítani. Természetesen ahogy a legtöbbször, a kullancs esetében is a megelőzés, és az időben történő kezelés a „legbiztosabb gyógymód.” Többféle kullancs létezik, amiket laikusként egyáltalán nem könnyű megkülönböztetni egymástól: a közönséges kullancstól, a kutyakullancson keresztül, a barna kullancson át, a hosszúszarvú kullancsig. A közönséges kullancs terjeszti a legtöbb betegséget, és ez a legkisebb a fajtársai között.

 

Vizsgáljuk át a kutyát rendszeresen

Sokszor előfordul, hogy sajnos csak pár nap elteltével vesszük észre a kullancsot a kutyában. Ezért érdemes megelőzni a bajt, hiszen előfordul az is, hogy még csak a bundáján mászik, a „helyét” keresve a rovar. Minden séta után vizsgáljuk át kutyusunk bundáját, így megelőzhetjük a kellemetlenségeket.
 

Mit tehetünk, ha kullancs van a kutyában?

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj, és a kullancs a kutyában van? Első és legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lennünk, hogy megfelelő eszköz nélkül nem érdemes „piszkálni” a kullancsot, mert előfordulhat, hogy csupán súlyosbítjuk a helyzetet. Sokféle módja van az eltávolításnak, de érdemes inkább egy csipesszel, vagy egy kifejezetten erre az esetre kifejlesztett eszközzel eltávolítani az élősködőt.

Abban az esetben, ha sikeres az eltávolítás, érdemes figyelni, hogy kialakul-e bőrpír, vagy bármilyen más esetleges tünet négylábú barátunknál. Hiszen számtalan megbetegedést okozhat ez az élősködő. Lássuk, milyen betegséget, hogyan ismerhetjük fel!

 

Mit tehetünk, ha kullancs van a kutyában?

 

Babéziózis

A Babéziózis leggyakrabban heveny tünetekben nyilvánul meg és lehetőleg azonnali állatorvosi beavatkozást igényel. Ha kullancs van a kutyában, akkor érdemes a rovar kivételétől számított pár hétig figyelni kiskedvencünket. A betegség magas lázzal, bágyadtsággal és gyakran „véres” / barnás vizelet megjelenésével jár. Szövődményes esetekben szervi károsodást okoz (veseelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, májbetegség miatti sárgaság, illetve súlyos vérszegénység alakulhat ki), amely akár néhány napon belül az állat életébe is kerülhet. Azonnal megkezdett, szakszerű kezeléssel jó eséllyel gyógyítható.

 

Borreliosis/Lyme-kór

Ezt a betegséget a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza. A közönséges kullancs a terjesztője, mely hazánkban is előfordul. Hatványozottan érdemes odafigyelnünk a Budai-hegyekben, a Balaton-felvidéken, mert előfordulásuk sokkal gyakoribb ezeken a területeken. A megbetegedés a kullancs aktív időszakában jellemző, ezért májustól novemberig terjedő időszakban a legveszélyesebb ez a betegség. Annál is inkább, mivel sajnos a tünetek 1-5 hónap múlva jelennek meg. Eddig a leggyakrabban előforduló tünetek a láz, levertség, étvágytalanság, de előfordulhat ízületgyulladás, ennek következtében a kutyus sántíthat.

 

Agyvelő- és agyhártyagyulladás

Ezt a betegséget a kullancs által befecskendezett vírus okozza, sok esetben a kutyák tünetmentesek maradnak. Ha mégis megfertőződött bundás barátunk, akkor a csípést követően 2-3 hét után jelentkezhetnek a tünetek. Itt általában, mivel ez a vírus az agyat támadja meg, négylábú barátaink viselkedése változhat. Levertségtől az agresszión át, sokféle tünet előfordulhat.
Ahogy cikkünk elején írtuk, rengeteg fajtája létezik ennek a rovarnak, és éppen ezért rengeteg féle betegséget is terjeszt a kullancs. Figyeljünk oda kisállatunkra, mert megelőzhető a baj, ha időben észrevesszük!
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista