PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Miért száraz a kutya orra? – A száraz nózi nyomában

A hűs, puha és nedves nózi az egészséges kutya egyik ismertetőjele, éppen ezért ad okot az aggodalomra, ha felületének egy része (vagy egésze) szárazzá, keménnyé vagy melegebbé válik a megszokottnál. Jó hír, hogy a jelenség bizonyos esetekben teljesen természetes, így legkevésbé sem biztos, hogy betegség áll a háttérben. Lássuk, mit olvashatunk ki a legfinomabb falatok kiszimatolásáért felelős nózik külleméből!

 

száraz a kutya orra

 

Mi az oka, hogy a kutya orra nedves, hűs és puha?

Nem csak a folytonos nyalogatás felelős a nedves nóziért, hiszen a szagérzékelő sejtek által termelt váladék is gondoskodik róla, és hűti le ezzel együtt az orrba jutó levegőt.

 

A különféle illatanyagokat bundásunk sokkal intenzívebben érzékeli, ha nedves az orra – persze ebben a több mint 300 millió szaglósejtük is jócskán segítségükre van. A nózi nyalogatása – annak tisztántartása mellett – az illatanyagok szájba való vándorlásáért is felelős, amiket aztán a szájpadlás felett elhelyezkedő Jacobson-szervével azonosít kedvencünk.

 

Egy szó mint száz, az orr a kutya egyik, ha nem a legfontosabb érzékszerve. Ha kiszárad, vagy bármilyen egészségügyi panasz érinti, az bizony nagy mértékben ronthatja bundásunk közérzetét, szorongást és ingerlékenységet idézhet elő.

 

Miért száraz a kutya orra?

Kezdő gazdiként az egyik leghamarabb elsajátított ismeretünk a kutyával kapcsolatban az, hogy kedvencünk orrának márpedig nedvesnek kell lennie, hiszen, ha ez mégsem így van, az bizony rosszabbnál rosszabb betegségekre utalhat. A dolog nem minden esetben ennyire drámai, ugyanis a száraz orr mögött számos, kevésbé „veszélyes” ok is állhat a környezeti hatásoktól egészen a kutya koráig.

 

Mikor természetes jelenség az orrszárazság?

Egy jó nagy szundítást követően tapasztalhatunk orrszárazságot, hiszen alvás közben négylábúnk ritkán, vagy egyáltalán nem nedvesíti az orrát. Az ébredéstől számítva azonban hamar visszaáll a megszokott rend. A kánikula, vagy éppen a hideg szél is kiszáríthatja az orrot, de lakásban tartott kutyáknál a fűtés is okozhat hasonló tüneteket. Az idősebb mancsosoknál a kor előrehaladtával tapasztalhatunk újra és újra fellépő orrszárazságot. Léteznek olyan kutyák, akiknél az orrszárazság egyszerűen a fajta jellemzőiből adódik (pl. a rövid orrú fajták).

 

Mikor természetes jelenség az orrszárazság?

 

Mit tegyünk, ha orrszárazságot tapasztalunk kutyánknál?

Érdemes kezdetnek óvatosan megtisztítani a kutya orrát, hiszen előfordulhat, hogy némi játék, séta, vagy kalandosabb kedvű négylábúak esetében egy kis sárban hempergés során begyűjtött kosz okozza a tüneteket. Nedvesítsünk be egy puha törölközőt vagy törlőkendőt, és óvatosan töröljük le vele bundásunk orrát, figyelve a reakcióira.

 

Milyen egészségügyi problémákra utalhat az orrszárazság?

Ha a szárazság és keményedés nem múlik, keressük fel állatorvosunkat, hiszen ez esetben valószínűleg valamilyen egészségügyi panasz (vagy azok összessége) okozhatja a problémát. A dolog hátterében állhat ugyanis allergia, napégés, kiszáradás, esetleg egyéb megbetegedés, ami lázzal vagy hőemelkedéssel jár. Az orr a legtöbb esetben időben jelzi számunkra a problémát!

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista