PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

A macskám nem hajlandó enni - Mit tegyek?

Mit tegyek, ha a macskám nem hajlandó enni?

A legtöbb macskatulajdonos tisztában van vele: a cicák nagyrésze hihetetlenül válogatós. Bár ezt igyekszünk észben tartani, ha szeretett kedvencünk nem hajlandó elfogyasztani a megszokott macskaeledelt a tőle megszokott lelkesedéssel, aggódni kezdünk. Az okok egy része általában teljesen ártalmatlan, mégsem szabad félvállról vennünk az eledel megtagadását. A cicák szervezete ugyanis – a kutyákkal ellentétben – nem viseli jól az éhségét és a koplalást, rövid időn belül súlyos egészségügyi problémák alakulhatnak ki annak következtében.


Ha megváltoztatjuk bundásunk eledelét, tapasztalhatunk némi ellenállást

A cicák ragaszkodnak a megszokotthoz és általában nem szeretik a változást, így velünk ellentétben nekik nem feltétlenül van szükségük változatosságra az étrendjükben. Ha újfajta eledelt kínálunk cicánknak – még ha az egészségesebb, kellemesebb illatú, vagy kellemesebb ízű is a korábbinál – mancsosaink hajlamosak első nekifutásra elutasítani azt. Érdemes az új eledelhez lassan, türelmesen szoktatni kedvencünket. Keverjük a korábbi táppal, majd folyamatosan növeljük az új eledel mennyiségét, amíg végül teljesen fel nem váltja az a régit. Ha doromboló négylábúnk az új eledel adagjának egyik megemelésekor ismét ellenállóvá válik, csökkentsük vissza azt az előző mennyiségre, majd próbálkozzunk újra néhány nap elteltével.


Az etetőtál és az etetés helye is kulcsfontosságú lehet

Az etetőtál vagy az etetés helyének megváltoztatása nagy hatással van a táplálkozásukra. Fontos, hogy csendes, biztonságos, száraz helyen kínáljuk fel számára a napi betevőt, ahol nem zavarják a család két- és négylábú tagjai. A cicák általában kedvelik a kissé mély tálakat, amiknek nincsen kellemetlen, saját szaguk, vagyis az eledel illatát semmi sem zavarja meg.

Az étvágytalanság mögött betegség is állhat

Éppen ezért ne várjunk túl sokáig, ha bundásunk étvágytalansággal küzd. Nem csak a gyomor és az emésztőrendszer, de a fogak és a szájüreg betegségei is befolyásolhatják azt, így szükség esetén keressük fel mihamarabb állatorvosunkat!

A pszichológiai tényezőkről se feledkezzünk meg

Csakúgy, mint az embereknél, a pszichológiai tényezők szerepet játszhatnak a cica étkezési szokásaiban. Egy állat vagy a gazdi elvesztése nagy hatással lehet az étvágy csökkenésére, ahogy egy új családtag, például egy gyermek, egy másik macska vagy egy kutya megérkezése is.

Gondoljuk át, jól lakott-e már a cica

Különösen a szabadban tartott bundások fedezhetik tápanyag igényüket kalandozásaik során máshonnan, de a lakásban tartott állatok is elcsíphetnek néhány falatot a konyhából, sőt! Ha a család valamelyik tagja némi finomsággal kínálja őt a nap folyamán, a macskaeledelre talán már rá sem hederít majd.

Semmi sem változott, a cica mégsem fogadja el a megszokott eledelét

Bizony ez is megtörténhet, még ha az életkörülményekben és egyéb tényezőkben nem is történt változás. Válogatós természetük a régi, jól megszokott eledelnél is kiütközhet: a cica ízlése egyszerűen megváltozhat, aminek következtében már nem tartja elég ízletesnek azt.

Ha nedves eledellel kínáljuk a cicát, ügyeljünk rá, hogy ne álljon túl sokáig a tálban, ekkor ugyanis veszíthet csábító illatából, ami miatt kedvencünk esetleg elutasíthatja azt.

Figyeljünk az egyéb tünetekre is

Az is okot adhat az aggodalomra, ha a macska étvágy hirtelen megnő, a szokásosnál lényegesen többet enne vagy eszik. Kedvenceink aktivitása a kor előrehaladtával csökken, aminek következtében kevesebb tápanyagra van szükségük, ráadásul általában több időt töltenek alvással. Ha ennek ellenére megnövekedett étvággyal van dolgunk, az szintén utalhat egészségügyi problémára.

Hogy beazonosíthassuk, valamilyen komoly probléma áll-e az étvágy megváltozása mögött, ügyeljünk fokozottan az alábbi szempontokra is:
-    Változott-e kedvencünk súlya? Fogyott-e az étvágy csökkenésével?
-    Megváltozott-e a bunda állaga, fénye, tapintása?
-    Van-e a macskának láza?
-    Jelentkezik-e hasmenés, hányás?
-    Tapasztalunk-e nála levertséget, gyengeséget?
-    Megnőtt-e a folyadékbevitele, nőtt-e a vizeletürítés gyakorisága és mennyisége?

Ha bármelyik kérdésre is igennel válaszolnánk, vagy kedvencünk 24 óránál több ideig nem vett magához táplálékot, haladéktalanul keressük fel állatorvosunkat! Azok a cicák, akik több mint 48 órája nem ettek, sürgős orvosi kezelést igényelnek, hiszen szerveik károsodhatnak.

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista