PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Apróság vagy óriás, avagy miben különbözik az élet egy kistestű és egy nagytestű kutyával?

 

Mi, kutyások tudjuk, hogy eljön az a pillanat, amikor az ember úgy érzi, hogy szeretné megosztani az életét, és családja életét egy kutyával. Mi alapján választunk?  Milyen kutyafajta illik hozzánk? Vajon miben különbözik az élet egy kistestű és egy nagytestű kutyával? Ezekre és még sok más kérdésre válaszol ez a cikk. Apróság vagy óriás, avagy miben különbözik az élet egy kistestű és egy nagytestű kutyával?
 

Kezdjük mindjárt az elején, a kutya az ember legjobb barátja. Nagyon fontos megértenünk, hogy a kistestű, kanapéhercegnők és a nagytestű, házőrző ebek is pont úgy megérdemlik, és vágynak a gazdi közelségére. Sem a fajtája, sem a mérete nem változtat ezen, egy négylábú társ, ha haza vittük, és az életünk része lesz, attól kezdve, a sok más felelősségen és kedves helyzeten túl, minden kutya egyformán szociális lény, és pont úgy igényli a gazdi közelségét és a közös programokat.
 

Kistestű kutya vagy nagytestű kutya, ez itt a kérdés?

Kistestű kutya

Valahogy ez úgy van, hogy az ember érzi, hogy milyen kutya illik hozzá. Lássuk, milyen ebeket sorolhatunk a „kistestű kutya” kategóriába. A majdnem mindenki által ismert, és az apróság kategória abszolút nyertese a csivava. Pici test, kedves tekintet, de valójában termetéhez képest, ennek a mexikói kutyusnak az egója hatalmas. Bátor, magabiztos, de ha kell, képes színlelni, mert annyira temperamentumos.

Bár kistestű kutyák, és nem titok nagyon szeretik a kényelmet, és a kényeztetést, de termetükkel ellentétben képesek nagyon hosszú távokat is megtenni. Játékosak, és nagyon szoros kapcsolatot képesek kialakítani a gazdival. Elérkeztünk az első tipphez, hogyan válasszunk kutyafajtát kérdésében, mivel ezek a kutyusok nagyon erősen meghatározzák a saját helyüket a család hierarchiai létráján, ezért leginkább nagyobb, vagy iskolás gyerekek mellé érdemes egy ilyen kutyust befogadni.

 

Ha egy nagytestű kutyát kellene keresnünk, akkor remekül belepasszol ebbe a kategóriába a német vagy dán dog.  Hiszen ez az egyik olyan nagytestű kutyafajta, mely bár méreteit tekintve tekintélyt parancsoló, viszont habitusát nézve, nagyon barátságos, imád a gazdájához bújni, olyan szelíd óriások, akik nem szeretnek egyedül lenni. A dog egészségének megőrzése érdekében fontos szerepe van a mozgásnak és a táplálásnak. 

Elérkeztünk a következő tipphez, a dog egy olyan gazdi mellé való, aki képes a mindennapjait megosztani a kutyussal, és van ideje hosszú sétákra, mert ennek a nagytestű kutyának létszüksége a sok séta az egészsége megőrzése tekintetében.
 

Hogyan válasszunk kutyát?

Ezek alapján tehát elmondhatjuk, hogy az első szempont, ami alapján kistestű, vagy nagytestű kutya mellett döntünk, hogy nekünk embereknek milyen mederben folyik az életünk.  Mennyi időnk van? Mennyit utazunk? Milyen munkát végzünk? Mennyit ideig hagyjuk otthon a kutyust? Éppen most milyen élethelyzetben vagyunk? Milyenek az életkörülményeink? Kertesházban, vagy lakásban élünk? Nincs is vége a kérdéseknek. Viszont az biztos, hogy alaposan át kell gondolnunk, ha egy kutyus mellett döntünk, hiszen egy életre választunk négylábú társat.

 

Kistestű, nagytestű kutya

  

Vajon miben különbözik az élet egy kistestű és egy nagytestű kutyával?

Korábban írtunk már arról, hogy a három alapvető vezényszó mennyire fontos. Természetesen nem a kutya mérete határozza meg azt, hogy érdemes-e megtanítani a kutyusnak ezeket a létfontosságú vezényszavakat. Kutyatulajdonosnak lenni felelősséggel jár, minden mókás, kedves helyzeten túl. Ez talán hatványozottan igaz, ha nagytestű kutyánk van, hiszen séta közben gyakran előfordul, hogy az utcán szembejövő gazdi félti a kistestű kutyát a nagyobb termetű ebektől.  Ilyekor megfelelő szinten kell tudnunk hatni a kutyánkra, hiszen egy olyan helyzetben, amikor éppen játszik négylábú barátunk, nem könnyű rendre inteni, vagy kiszedni a játékból kutyánkat. Nem beszélve arról, hogy a környezetünk számára is legyen világos, hogy teljesen képesek vagyunk kontrollálni nagytestű kutyánkat. Tehát itt van az első fontos szabály, a nevelés és rögtön utána a következetesség. A nevelésen túl, fontos megemlíteni a kutya szükségleteit.


Nem lehet tökéletesen megválaszolni azt a kérdést, hogy milyen kutya passzol hozzám? Minden embernek mások a gondolatai, és a viszonyulása a kutyákhoz. Viszont néhány sarokpontot kereshetünk, hogyan válasszunk négylábú társat magunk mellé, és milyen az élet egy kistestű és egy nagytestű kutyával. 

Tévhit, hogy a kistestű kutyákkal semmi plusz feladat nincs, hiszen kicsik és nincs velük túl sok baj, szokták mondani. Minden fajtával foglalkozni kell, csak más-más módon.

De kezdjük a sort, a kanapéhercegekkel, és hercegnőkkel. A bichon, a máltai, az ölebek. Ezek a kistestű kutyák kifejezetten erős érzelmi kontaktust alakítanak ki a gazdival. Könnyű velük utazni.

A kotorékok esetében, érdemes odafigyelni a nagyobb a mozgásigényükre, kis területen remekül tartható, ha kertben tartjuk őket, akkor a kertünk egy idő után, egy háborús övezethez hasonlít, ezért mindenképpen fontos, kijelölni a kutyus helyét.

A vadászkutyák képviselői, a spániel, és a tacskó, ők azok, akikkel sokkal bensőségesebb kapcsolatot tudunk kialakítani. Ellenben mindig megpróbálják a határaikat feszegetni, megpróbálja átvenni a hatalmat a családban, ezzel foglalkoznunk kell, hiszen ha. Ezt hagyjuk ezt a folyamatot elharapózni, akkor ez sok gondot okozhat.  Kistestű kutyáknál a lépcsőzés tilos. Terelő kutyák, mint a pumi, mudi, puli, rendkívül érzelemgazdag állatok. Nagyon szoros, érzelmi kontaktust lehet velük kialakítani, a szabadba valók, ezt is vegyünk figyelembe.
 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista