PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

A tavaszi vedlés folyamata, okok, tippek

 

Végre itt a tavasz, végre egyre több időt tölthetünk a szabadban, élvezve a Nap meleg, simogató sugarait. Ahogy melegszik az idő, kisállatainknál is beindulnak a biológiai folyamatok, a szőrzet cseréje. Hogyan könnyíthetjük meg kisállataink tavaszi vedlését? Okok, tippek következnek a vedlés kapcsán.

 

Mitől vedlik a kutya?

 

Természetes folyamat

Mivel ez egy természetes folyamat, meg nem előzhető, de abban tudunk segíteni, hogy kisállataink hamarabb túlessenek rajta. Ahogy korábban írtuk négylábú barátunk szőrének állapota sok mindenről árulkodik. A fényes és sűrű bunda az egészséges kutyus egyik ismérve, csakúgy, mint a fénytelen, szőrproblémával küzdő négylábú bundája is árulkodó. Ezért érdemes utánanézni, hogy mi lehet a baj. A helyes táplálás, a szőr és bőr védelme létfontosságú tavasszal is.

 

Mitől vedlik a kutya?

Egy kutya szőrápolása fajtától függetlenül szükséges folyamat. Vannak olyan fajták, melyek több törődést igényelnek, és vannak olyanok is, mely kutyafajtáknak elegendő, ha ritkábban kezeljük a szőrzetét. Egy kutyus szőrváltását okozhatják a környezetváltozások, melyek évente két alkalommal tavasszal és ősszel fordulnak elő, ezt hívjuk időszakos váltásnak.  De abban az esetben, ha kölyökkutyánk van, akkor az életkorral együtt járó vedlés is része a fejlődésnek. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen betegség kapcsán jelentkezik a vedlés, melyet leginkább stressz, a bunda ápolásának hiánya, nem megfelelő táplálék, vagy cukorbetegség is okozhat.


Meddig vedlik a kutya?

Legelőször fontos megjegyezni, hogy a vedlési folyamatot mi is befolyásolhatjuk. Megszüntetni nem tudjuk, de ha tudatosan gondozzuk négylábú barátunkat, akkor könnyebben átvészelik a folyamatot. Abban az esetben viszont, ha a kutya 8 hétnél tovább vedlik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A fent említett problémák esetén mindenképpen fontos megtalálni a probléma forrását.

 

Tavaszi vedlés

 

Hogyan segíthetünk?

Mind azt őszi, és a tavaszi vedlés alkalmával is szükséges a tápanyagokat pótolni bundás barátunk számára. Ebben segíthet, ha megfelelő tápot adunk kutyánknak. De van még néhány praktika, mellyel egy picit segíthetünk a folyamaton. Egy jó minőségű kutyakefével mindennap keféljük ki kutyánkat, és így a nem kívánt, vagy elhullajtott szőr, nem a lakásban landol.

 

Réz, cink, olajok, E-vitamin, telítettlen zsírsavak

Egész évben fontos a kutya megfelelő táplálása, de vedlési időszakban még sokkal fontosabb. Vannak olyan nyomelemek, vitaminok, melyek elengedhetetlenek ebben az időszakban. Ilyen például az E-vitamin, a cink, mely az esszenciális nyomelemek közé tartozik, fontosa bőr, különböző anyagcsere folyamatok, valamint a szervezet ellenálló képessége szempontjából. De az olajok is nélkülözhetetlen összetevői az egészséges tápláléknak, mint a lazacolaj is, mely különösen gazdag Omega-3-zsírsavakban, telítetlen zsírsavakban, vagy a hidegen sajtolt lenmagolaj, melynek magas a lecitin és vitamin tartalma.

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista