PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Hegyes, ollószerű fogazat, rövid tápcsatorna - A kutya húsevő, de hogyan befolyásolja ez az egészséges táplálását?

A kutya táplálása mindig sarkalatos kérdés a gazdik körében. Van, aki a nyers táplálásra, mások a házi kosztra, megint mások az allergénektől mentes eledelekre esküsznek, és sokan mindössze a csomagolás alapján választják meg kedvencük aktuális eledelét. Nem is csoda, hiszen megannyi, a gazdikat befolyásolni kívánó teória és irányzat kering manapság, amik között laikusként bizony nem könnyű igazságot tenni.

Tény, hogy a mai kutya (táplálkozási) szokásai óriási változáson mentek keresztül az évszázadok során. Bár már nem maga ejti el zsákmányát, és nem falkában él, számos egyéb jellemzőt változatlanul hordoz. Ilyen például húsevő mivolta is.

 

kutya egészséges táplálása

 

A kutya húsevő, és ezt tápcsatornája is bizonyítja

A kutya emésztőrendszere egyértelműen egy húsevő táplálkozási szokásait tükrözi. Az eledel gyomor-bél traktusban eltöltött idejének hosszát a tápanyagok felszívódása és lebomlása befolyásolja, így a nehezen emészthető táplálékok felszívódásához és lebomlásához (például a növényevők táplálékai) hosszabb emésztőrendszerre van szükség. Ennek természetesen ellenkezője is igaz: a könnyedén emészthető tápanyagok (mint például a hús) esetében rövidebb emésztőrendszer szükségeltetik. A különféle állatoknál különböző arányok figyelhetők meg.

 

Ha tehát a növényevők, mindenevők és húsevők emésztőrendszerét vizsgáljuk, a különbség szembetűnő, egyértelműen a növényevőké a leghosszabb tápcsatorna. Ugyanis a növényi tápláléknak egy kizárólag rájuk jellemző erjesztési folyamaton is át kell esnie ahhoz, hogy a folyamat végén a növényi táplálékban található cellulóz és keményítő energiaként hasznosulhasson. A húsevők tápcsatornája lényegesen rövidebb, és abban a cellulóz emésztéséért felelős terület sincsen, hiszen nincs is rá szükségük.
A növényi táplálékok emésztése ráadásul már a nyál enzimei segítségével elkezdődik, hiszen ezek elősegítik az említett cellulóz és a keményító cukorrá alakítását. Ezek az enizimek a húsevők nyálában nem találhatóak meg, így a kutyáéban sem.

 

A kutya tápcsatorna-testhossz aránya mindössze 6:1, míg a növényevő szarvasmarha esetében ez az arány 21:1. Egyértelmű tehát, hogy a kutya táplálkozásának legfontosabb eleme nem más, mint a hús!

 

Speciális fogazat a zsákmány elfogyasztásához

A fogak éppúgy árulkodnak az állat táplálkozási szokásairól, mint a tápcsatorna. Az alak, a méret, a rágó mozdulatok iránya mind-mind jellegzetesek. Míg a növényevők lapos és nagy méretű fogaikkal, állkapcsukat vízszintesen mozgatva rágnak, addig a húsevők hegyes és éles fogaik kiválóak a zsákmány elejtésére és elfogyasztására. Állkapcsukat nyitni és csukni igen, de vízszintesen mozgatni nem tudják.

 

Mit jelent a kutya táplálkozására nézve, hogy húsevő?

A kutya az állati fehérjéből, avagy a húsból nyeri a szükséges energiát, ennek megfelelően minél több és minél természetesebb állapotú friss húsra van szüksége. Sem a növényi eredetű fehérjéket, sem a szénhidrátokat nem képesek úgy megemészteni, akár a friss húst. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kutya étrendjéből teljesen ki kell zárnunk a szénhidrátokat. Csupán annyit, hogy a táplálkozás alappillére a friss hús, amit egészséges és könnyedén emészthető szénhidrátok egészítenek ki, mint a rizs vagy a burgonya. Mennyiségében azonban soha nem vetekedhetnek, vagy előzhetik meg a friss hústartalmat.

 

a kutya egészsége

 

Milyen eledelt válasszunk húsevő kedvencünk számára?

A válasz a fentiek alapján kézenfekvő: minél magasabb friss hústartalommal rendelkező, teljes értékű és egészséges eledelt. A legtöbb száraztáp esetében a fehérje általában húslisztből, gabonafélékből és melléktermékekből áll, amelyek víz hozzáadása után nagyon magas hőmérsékleten és nagy nyomás alatt nyerik el végső formájukat. A folyamat neve extrudálás, ami önmagában kizárja a magas hústartalmat, ugyanis ellenkező esetben a tápszemek szétesnének.

 

Olvassuk hát el alaposan az összetevők listáját, és mindig a friss húst keressük az első helyen, ugyanis a hozzávalók sorrendje azok mennyiségére is utal! Mindig a legelső helyen található összetevőből tartalmaz legnagyobb mennyiségben az eledel.

 

A PLATINUM eledeleket a kutya igényeire szabtuk

A PLATINUM száraztápok legalább 70% friss, emberi fogyasztásra is alkalmas húsból, míg a nedves eledelek legalább 83% friss húsból/halból készülnek. Kizárólag egész hússzeletekből, vágóhídi hulladék és nyesedék nélkül. Teljes értékűek, a friss hús mellett minden összetevőjükkel a kutya egészségét szolgálják: hidegen sajtolt olajok, friss gyümölcsök és zöldségek, vitaminok egészítik ki az összetevői listát. Azonban nem csak a kimagasló hústartalmuk miatt felelnek meg a kutya igényeinek. Speciális FSG eljárással készülnek, víz hozzáadása nélkül, pusztán saját húslevükben. Ennek köszönhetően egészségesek és valóban ínycsiklandóak.

 

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista