PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Így őrizzük meg kedvencünk szellemi egészségét – A fitt elme 1x1-je


A kutya fizikai egészségének megőrzése, vagy éppen erőnlétének növelése és trenírozása a kutyatartás mindennapjainak szerves része, a szokásos reggeli sétától a közös sporttevékenységen át az agility-ig. Azért fektetünk oly sok időt és energiát a megfelelő eledel kiválasztásába, és azért húzunk gumicsizmát a szakadó esőben is, ha eljött a séta ideje, hogy bundásunkat minél tovább aktívnak és fittnek lássuk, hogy gondoskodjunk fizikai egészségének megőrzéséről. De mi a helyzet az elme állapotával?

Tippek a kutya mentális egészségének megőrzéséhez

Mikor kell figyelmet fordítanunk a szellemi fittség megőrzésére?


Hiba lenne azt gondolni, hogy kizárólag az idős, vagy idősödő ebek igénylik a szellemi aktivitást. Szerencsés esetben aggastyán négylábúnk matuzsálemi éveiben is aktívan részt vesz majd a család életében, és szívesen veti bele magát a közös pillanatokba, ehhez azonban arra van szükség, hogy már fiatal és felnőtt korában is gondoskodjunk a megfelelő szellemi aktivitásról. A kérdésre adott válasz tehát: mindig és rendszeresen, kortól függetlenül.


Legyen része a napi rutinnak az elme megtornáztatása


A „szürke hétköznapok”, vagy a „hétköznapi mókuskerék” kifejezések bizony mancsosainkra is vonatkozhatnak. Ők is képesek ugyanis beleunni a monotonitásba, a hosszú órákon át tartó egyedüllétbe és semmittevésbe. Némi rohangálás, egy nagy séta vagy egy kutyafuttatóban töltött délután sokat segíthet a felüdülésben, de emellett sem hanyagolható el a mentális megtornáztatás. Érdemes a napi séták mellé rutinszerűen beiktatni a szellemi átmozgatást is.


Interaktív játékokkal a figyelem felkeltéséért


Válasszunk olyan közös játékokat és elfoglaltságokat, amik felkeltik és lehetőleg meg is tartják bundásunk figyelmét. Helyezzünk ki kedvencünk elé 3 poharat, az egyik alá rejtsünk jutalomfalatot, mint a sokak által ismert kockavető játékban. Keverjük össze a poharakat a kutya szeme előtt, majd hagyjuk, hogy kiválassza azt, amelyik alatt a jutalomfalat rejlik.


Gondoskodjunk új ingerekről


Ha folyamatosan új élményeket, ingereket biztosítunk kedvencünknek, azzal nagyban hozzájárulhatunk a mentális egészség megőrzéséhez. Ha van rá lehetőségünk, ez ne csupán abban merüljön ki, hogy kivételesen a megszokottal ellentétes irányba indulunk útnak a sétán. Menjünk közösen kirándulni, vagy csak olykor-olykor vigyük egy másik kutyafuttatóba mancsosunkat. Hordjuk kutyás közösségbe, keressünk fel kutyás rendezvényeket, iratkozzunk be egy kutyaiskolába.


Időről időre lepjük meg egy "új" játékkal


És még arra sincs szükség, hogy állandóan újabb és újabb játékokat vásároljunk. Csupán tegyük el néhány napra/hétre néhány játékát, majd adjuk neki azokat oda később. Sokkal nagyobb örömmel fogadja majd őket némi szünet után.


Tanítsunk új trükköket, parancsszavakat


Amikor a kutya tanul, folyamatos mentális kihívásokkal néz szembe, amik nagyszerű hatással vannak a szellemi fittség megőrzésére. Bármiről is legyen szó, a lényeg, hogy igyekezzünk újabb és újabb dolgokra megtanítani bundásunkat.

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista