PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Már megint egy újabb gödör! – Így szoktassuk le a kutyát a kertben való ásásról

Így szoktassuk le a kutyát a kertben való ásásról

Sem a hideg, sem a forró napsütés nem tudja elriasztani az igazi kertrendező ebeket attól, hogy újabb és újabb krátereket alkossanak az udvaron – gazdijuk legnagyobb bosszúságára.

A szüntelen ásás mögött számos különféle ok állhat, ezeket megértve tudjuk a lehető leggyorsabban leszoktatni arról kedvencünket – merthogy mihamarabb ez a cél, ugye?


Mi áll a bosszantó ásás mögött?


Odaadó gondoskodással nevelt növényeink szerencsétlenségére időről időre sáros kutyamancsok igyekeznek azokat megszabadítani gyökereiktől, hogy helyükre mélyebbnél mélyebb lyukak kerülhessenek. Az első pillantásra céltalannak tűnő ásás azonban minden esetben utal valamire, például:
-    unalomra
-    szorongásra
-    félreértett kommunikációra
-    a finom falatok vagy játékok elrejtésére
-    stb.

Bizony, előfordulhat, hogy a jelenség egyszerű unalomból adódik. Ha bundásunk sok időt tölt egyedül, az okot adhat hasonló csínytevésekre – ahogy például a szeparációs szorongás miatt is hajlamosak megrongálni a lakásban lévő különféle tárgyakat és használati eszközöket.

Apropó szeparációs szorongás! A szorongás éppúgy kiválthatja a szüntelen ásást, mint a szőnyeg szélének vagy a gazdi cipőjének megrágcsálását. Érdemes megfigyelni, mikor üti fel a fejét a jelenség: összefüggésbe hozható például azzal, hogy a családtagok elmennek otthonról?

A félreértett kommunikáció tekintetében a reakciónkat kell megvizsgálnunk, amikor a kutyát ásáson kapjuk. Ha mindenáron próbáljuk elcsábítani a lyuk vagy a kert közeléből – vagyis azonnal foglalkozni kezdünk vele -, azzal azt érhetjük el, hogy más esetben, amikor némi társaságra vagy törődésre vágyik, azonnal az udvar felé veszi majd az irányt, és újabb remekművel gyarapítja a területet. A finom falatok vagy játékok elrejtése, illetve egy ismeretlen jövevény (például vakond) felbukkanása is erre késztetheti mancsosunkat.


Hogyan szoktassuk le a kutyát a kertben való ásásról?


Amennyiben az unalom áll e bosszantó tevékenység hátterében, növeljük a kutyával együtt, aktívan eltöltött órák számát. Gondoskodjunk ez idő alatt a fizikai és mentális tornáztatásról is. Sétáljunk nagyokat, vigyük ki őt a kertből, válasszunk egy számára új, addig ismeretlen területet, ahol kiélheti kalandvágyát.

Léteznek az ásás megszüntetését célzó különféle kutyariasztók, de kialakíthatunk számára egy helyet is a kertben, ahol kedvére kaparhatja a földet. Természetesen hozzá kell szoktatnunk őt ehhez a területhez, és meg kell vele értetnünk, hogy ott szabad az ásás.  Dicsérjük meg, ha az általunk kijelölt helyet választja kedvenc hobbija űzéséhez. Ha bizonytalanok vagyunk, esetleg több különféle megoldás sem vált be kedvencünknél, keressünk fel egy specialistát/trénert, aki hatékony és jól bevált módszerekkel szoktatja le mancsosunkat a kertrendezésről.
Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista