PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Sokat tehetsz azért, hogy kutyád aktív és fitt legyen idős korában is!


Az öregedés előbb-utóbb mindenkit utolér, sajnos a kutyákat sokkal hamarabb, mint bennünket, embereket. Ahogy mi is sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy aktívan élvezhessük az életet bizonyos kor felett, úgy kutyáink öregkori egészségi állapotához is nagyban hozzá tudunk járulni. Kellő odafigyeléssel és gondoskodással meghosszabbíthatjuk kutyánk aktív, fájdalommentes éveit.Az öregedési ciklus egyik legszembetűnőbb jele az izomerő csökkenése és az izommerevség növekedése. Ennek a két dolognak az eredménye, hogy egyre több az inaktív időtöltés, kevesebb a mozgás. Ez súlygyarapodáshoz vezet, mely sok esetben ízületi betegséget, fájdalmat okoz. Ezt a folyamatot hatékonyan lassíthatjuk olyan egyszerű módszerekkel, mint például a sétáltatási szokások megváltoztatása. A hosszú, napi 1 séta helyett az idősebb kutyákkal inkább többször és rövideket sétáljunk. Ez nem terheli meg a szervezetét, sőt a szív egészségére is jó hatással van.

Nézzük, mit tehetsz még azért, hogy az öregedés kellemetlen hatásaival felvegyétek a harcot!
 

1. Erősítő, egyensúly és rugalmasság fejlesztő gyakorlatok

Az idősödő kutyáknál azokat a nagy izmokat kell erősíteni, melyek elősegítik az állást, a járást és a futást. Ha van elérhető közelségben egy kutya fizioterápiás központ, érdemes elmenni egy-két alkalomra, hogy ezeket a könnyen tanulható és végezhető gyakorlatokat elsajátítsd és pontosan tudjátok végezni otthon heti 3-4 alkalommal. A fenék és a comb oldalsó izmait például egyszerű, „kilépős” feladatok erősítik, amikor úgy közelítesz a kutyádhoz, hogy csak jobbra vagy balra tudjon lépni a hátsó lábaival, majd vissza. Az egyensúly fejlesztésére egyszerűen kivitelezhető feladat, hogy térdelj le kutyáddal szemben és emeld fel az egyik mancsát, tartsd a kezedbe 10-15 másodpercig, majd cseréld meg a másikra.
 


2. Nyújtó gyakorlatok csípőre, vállakra, hátra

A nyújtó gyakorlatokat mindig az erősítő gyakorlatok után, vagy séta után is végezzük. Három területre kell koncentrálni, a csípőre, vállakra és a hátra. Általában ezeket a feladatokat állva kell végezni, de ha a kutyának kényelmesebb, fekve is le lehet nyújtani. Fontos megemlíteni, hogy ha fájdalom jelét látod bármelyik (erősítő, nyújtó) gyakorlat végzése közben, ne erőltesd tovább a tornát, hanem keresd fel az állatorvost. A nyújtó gyakorlatokat is érdemes szakembertől megtanulni, ha nincs kutya mozgásterapeuta a környéken, az állatorvos is tud segíteni ebben. A csípőt legegyszerűbben úgy tudod nyújtani, ha a kutya hátsó lábát felemeled a térde felett hátrafele úgy, hogy a lába egyenesen hátrafelé legyen nyújtva. Tartsd így 10-15 másodpercig. A vállizmoknál ugyanígy kell tenni, az első lábat kell előrenyújtani és tartani, a mellizmok nyújtásához pedig oldalra kell emelni a lábakat. Fontos, hogy soha ne erőltesd a nyújtást és csak addig csináld, amíg a kutya tolerálja.


3. Masszázs a fájó izmok és ízületek, valamint egyéb fájdalmak enyhítésére

A kutyákon végzett helyes masszázs sok mindenben különbözik az emberi masszázstól. Sokkal enyhébb, finomabb mozdulatokat szabad csak alkalmazni az ő testükön. A helyes kutyamasszázs segít lelazítani az izmokat, enyhíti az izommerevséget, elősegíti a könnyedebb járást, javítja a vérkeringést, stimulálja a nyirokrendszert és az ízületi gyulladást is enyhítheti. Kutya masszírozásának semmiképp ne állj neki anélkül, hogy szakember tanácsát kéred. Ugyanúgy, ahogy a fenti gyakorlatoknál, itt is érdemes egy-két órát venni, elsajátítani a helyes technikát és ezt alkalmazni otthon, idősödő kutyánk karban tartásához.

A helytelenül végzett gyakorlatok, nyújtások és masszázs többet árt, mint használ, ezért mindenképp szánd rá az időt és energiát, hogy megfelelően elsajátítsd a mozdulatokat és a technikákat. Miután ezen túl vagy, iktasd be a napi rutinba a gyakorlatokat, hogy kutyád hosszú, fájdalommentes és aktív nyugdíjas éveket élhessen veled.

 
« Vissza a cikkekhez

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista