PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Kutya trükkök: egyszerű és látványos ötletek kezdőknek

A kutyával való foglalkozásoknak, sétálásoknak és játszadozásoknak rengeteg előnye van. Amellett, hogy kikapcsolják és lelkileg feltöltik az embert, jó hatással vannak a kutya-gazdi kapcsolatra és a kis kedvencek közérzetére is. A kutya játékos lényéből fakadóan igényli is ezeket a tevékenységeket, a gazdival való közös együttléteket.
A kutya trükkök tanítása jó alkalom lehet arra, hogy levezessük kutyusunk túltengő energiáit, kifejezzük kedvencünk iránti ragaszkodásunkat, illetve, hogy még jobban megerősítsük a kettőnk között létrejött köteléket. Cikkünkben bevezetjük a kutyatrükkök világába, és bemutatunk néhány egyszerű, de látványos trükköt, amelyet a kezdő kutyusok is könnyen elsajátíthatnak.
 

Kutya trükkök: csak a fiatal kutyákat lehet rá megtanítani?

Sokan úgy gondolják, hogy idősebb korban már nem érdemes a kutya nevelésére és tanítására sok energiát fordítani, mivel a személyisége már rég kifejlett, és a szokásai is jó ideje kialakultak. Tény, hogy egy felnőtt kutya sok viselkedési mintát rögzített már, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne megtanítani néhány új dologra, esetleg egy-egy kutyatrükkre. A négylábú edukálását ugyanis nem befolyásolja az életkora, az viszont sokkal többet nyom a latba, hogy mennyit foglalkozik és gyakorol vele a gazdija. Egy tudatos és elhivatott kutyatulajdonos sok mindenre megtaníthatja kis kedvencét, legyen szó egy kölyökkutyáról vagy akár egy idősebb ebről

 

kutya trükkök Platinum

 

A kutyatrükk elsajátításának előnyei

A kutyatrükkök elsősorban látványosságuk miatt nagyon népszerűek. Egy olyan kutya, amelyik parancsszóra el tud végezni egy-egy mozdulatot, erős szimpátiát vált ki az emberekben, ugyanis szemmel látható, hogy az eb tanult, okos és ügyes. Ez pedig igaz is, hiszen a kutya trükkök tanítása fejleszti a kutyusok készségeit, vagyis szellemi fejlődést idéz elő náluk. A kutyatrükk, amellett, hogy felhívja az emberek figyelmét, nagyon jó edukációs tevékenységnek is számít, emellett szórakoztató és kellemes kikapcsolódást nyújtó program a gazdinak és a kutyusnak egyaránt. Éppen ezért ne csüggedjen, ha elsőre nem sikerülne vagy túl sok időt venne igénybe a betanítás. A végeredmény majd úgyis minden fáradozásért kárpótolni fogja: a kitartás ugyanis büszke kutyatulajdonost és egy önbizalommal teli négylábút szül.
 

Klikkerrel a kutyatrükkök könnyebb tanításához

Ha Ön teljesen kezdő a kutya trükkök megtanításában, akkor javasolt beszereznie egy klikkert, amely egy kutyakiképzéshez használt akusztikus segédeszköz. Ezzel jelentősen meg lehet könnyítheti a tanulási folyamatot, és fel lehet gyorsítani az új parancsok befogadását, mivel a klikker hangja a jutalomfalat érkezését jelzi a kutyusnak. Ezt persze csak abban az esetben kapja meg, ha helyesen végezte el az adott gyakorlatot. Ha teljesítette a feladatot, akkor csak nyomja meg a klikkert, és adja oda neki a jutalomfalatot. Ha ezt többször is megismétli, akkor a kutya agyában ok-okozati kapcsolat jön létre a hang és a jutalom között.

 

kutyatrükkök klikkerrel

 

Egyszerű és látványos trükkök kutyáknak

  1. Pacsi: ez az egyik leggyakoribb és legegyszerűbb kutyatrükk, amelyet könnyen megtaníthat kutyusának. Guggoljon le a kutya elé, bal kezében a jutalomfalattal, valamint a klikkerrel. Jobb tenyerét tegye a kutya bal mancsa elé, és adja ki a vezényszót: „Pacsit”. Eleinte azért is jutalmazza meg a kutyát, ha kissé felemeli a tappancsát vagy eltalálja a kezét. Később pedig jöhetnek az egyre nehezebb követelmények: csak azt jutalmazza, ha tényleg a kezébe teszi, vagy ha magasra emeli a mancsát. Ha az egyik lábával már tökéletes pacsit tud adni, megtaníthatja, hogy a másik lábával is ugyanezt tegye a másik tenyerébe és eltérő vezényszóra. Ha magától semmiképp sem adja a másik mancsát, kicsit kézzel is segíthet neki.
  2.  

    egyszerű kutyatrükk

     

  3. Forgások: a kutya pöröghet a saját tengelye, gazdája, vagy valamilyen kellék körül is, az óramutató járásával megegyezően vagy ellentétesen. A fordulatok irányát különböző hangjelekkel tudja megkülönböztetni. Testközelben többnyire jutalomfalattal, Öntől távolabb pedig mutatópálca segítségével tudja vezetni kutyusát. Persze kis kedvence nemcsak előre lépkedhet: megtaníthatja arra is, hogy Ön körül tolasson - ilyenkor is javasolt új vezényszót alkalmazni.
  4. Pitizés ülve: ültesse magával szembe a kutyát úgy, hogy a hátát a falnak támaszthassa. A jutalomfalatot emelje kicsivel a feje fölé, és lassan tolja a háta felé. Vigyázzon, hogy ne tartsa túl magasra, mert akkor fel akar majd állni érte. Meglehet, a kutyus megpróbál egy kicsit megemelkedni, hogy a jutalomfalatot elérhesse, ilyenkor mondja ki neki a vezényszót. A fal sokat segít abban, hogy a kutya ne tudjon felállni és hátrafelé menni, valamint, hogy a fenekén ülve maradjon. Ugyanúgy, mint a pacsinál vagy a többi trükknél, itt is eleinte a legkisebb emelkedést is jutalmazzuk.
  5. Lelőtt kutya: látványos és izgalmas trükk. A kiindulópont: a kutyus ülő helyzetben van Önnel szemben. A kezével formázzon pisztoly, mutasson a kutyára, és mondja azt, hogy “Bumm”. Ezután fogja meg kis kedvence első két lábát, és fektesse a hátára, kitartva a mozdulatot. Ha sikerült, akkor jutalmazhat. Kiindulóhelyzetnek a fekvő pozíciót is használhatja, ha az úgy egyszerűbb: ilyenkor csak a hátára görgeti a kutyust, ugyanúgy kitartja a mozdulatot, és mehet is a jutalomfalat. Amikor “halottat játszik”, ne szóljon hozzá, várja meg, amíg kitartja a mozdulatot, mert ha megszólítja vagy dicséri, akkor csóválni fogja a farkát, és így kevésbé lesz hiteles a trükk.

Gazdiként érdemes tudni, hogy a kutyák tanulási kedvét és együttműködését az is meghatározza, hogy milyen eledelt kapnak. A teljes értékű száraz kutyatáp, az ínycsiklandó jutalomfalatok motiválják a kutyákat a feladatok teljesítésére.
Előfordul olyan is, hogy tanítás közben nem finomságokkal, hanem kutyajátékokkal történik a trükkök megtanítása. Minden pacsiadás vagy forgás után jöhet egy kis kötélhúzás vagy a kedvenc plüss rágcsálása – Önnek is meg kell találnia a megfelelő utat kedvencéhez.
 

Érdekesnek találta cikkünket? Akkor olvassa el a legokosabb kutyákról szóló bejegyzésünket is!


« Vissza a cikkekhez

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista