PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Milyen kutya illik hozzám? – A legfontosabb kérdések, amiket fel kell tennünk magunknak, mielőtt egy négylábúval bővül a család

Apróság vagy óriás, örökmozgó vagy igazi lustaság, házőrző vagy egy bújós öleb? Ahogy a négylábúak, úgy mi magunk is igen különbözőek vagyunk, különböző ritmusban különböző életvitelt folytatunk. Ennek megfelelően alaposan át kell gondolnunk, milyen kutya illik hozzánk, hogy a választás ne csak számunkra, de újdonsült bundásunk számára is megfelelő legyen. Lássuk, melyek a legfontosabb szempontok, amiket alaposan át kell gondolnunk, mielőtt egy négylábúval bővül a család!

 

Milyen kutya illik hozzám? – Szempontok, amiket át kell gondolnunk, mielőtt bővül a család

 

Milyen kutya illik hozzám, avagy kint vagy bent?

Döntő fontosságú, hogy kedvencünk birodalma a kert lesz, vagy inkább a kanapét foglalja majd el. Ha a négylábú ideje nagy részét odakint tölti majd, választhatunk akár nagy testű és nagyobb mozgásigényű kutyát is (pl.: német dog, német juhászkutya, dobermann, stb.). Ha inkább a lakásban szeretnénk tartani, ideálisabb választás lehet egy közepes vagy kis testű társ, mint a francia bulldog, a mopsz, az uszkár vagy a bichon.

 

Milyen kutya illik hozzám, avagy örökmozgó vagy lustaság?

Fel kell mérnünk, hogy naponta mennyi időt tudunk és szeretnénk mozogni az ebbel. Ha összességében mi magunk sem élünk aktív életet, inkább otthonülő típusok vagyunk, válasszunk ahhoz szívesen alkalmazkodó négylábút (pl.: csivava, angol vagy francia bulldog, havanese, stb.). Ha szeretünk sportolni, nagyokat sétálni, túrázni, és nem jelent számunkra gondot, ha nap mint nap mozognunk kell a kutyával, egy vizsla vagy border collie, a retrievek és juhászkutyák vagy egy staffordshire terrier is jó választás lehet számunkra.

 

Milyen kutya illik hozzám, avagy rövid vagy hosszú szőrű?

Egy hosszú szőrű kutya rendszeres otthoni ápolást igényel, és sűrűbben kell kozmetikushoz is hordanunk, mint rövidszőrű társait. Számolnunk kell a nagy mennyiségű elhullajtott szőrrel, ami a vedlési időszakban csak tovább fokozódik. Ha a hosszabb szőrért rajongunk, de megkímélnénk magunkat a szőrhullás okozta kellemetlenségektől, válasszunk egy bichon havanese-t, egy uszkárt vagy egy máltai selyemkutyát magunk mellé társnak, ők ugyanis nem hullajtják a szőrüket.

 

Milyen kutya illik hozzám, avagy nőstény vagy kan

 

Milyen kutya illik hozzám, avagy nőstény vagy kan?

Ha van már egy vagy több négylábú a családban, az új jövevény nemére különös figyelmet kell fordítanunk. A kanok dominánsabbak a nőstényeknél, kevésbé alkalmazkodóak.

 

Milyen kutya illik hozzám, avagy könnyű természetű vagy valódi kihívás?

Legyen kezesbárány (pl.: yorkshire terrier), vagy jelentsen kihívást (pl.: a bull típusú kutyák)? Hallassa a hangját (pl.: beagle), vagy legyen inkább csendes (pl.: Cavalier King Charles spániel)? Érdemes átgondolni a napi rutinunkat és igényeinket, és annak megfelelően bújni a fajtaleírásokat, figyelembe véve a számunkra kizáró tényezőket. Léteznek olyan fajták, amik tapasztalt gazdik számára ideálisak, és első kutyának valószínűleg túl nagy kihívásnak bizonyulnak (pl.: rottweiler, husky, kaukázusi juhászkutya, stb.).

 

Milyen kutya illik hozzám, avagy kell-e alkalmazkodnia gyermekhez, másik háziállathoz?

Kifejezetten gyermekbarát kutya a golden retriever, a labrador retriever, a spánielek, vagy az újfundlandi is. Legyünk tekintettel már meglévő kisállatunkra és annak természetére, hiszen két össze nem illő személyiség rengeteg konfliktust okozhat. A kutyák összeszoktatásáról korábban már írtunk, cikkünkben gyakorlati tanácsokat osztunk meg.

 

Mielőtt meghozzuk a döntést...

A fent említetteken kívül érdemes a kutyához kapcsolódó költségeket is előre felmérni, hogy utólag ne okozzon az meglepetést. Az állatorvosi látogatások, a táplálás, a felszerelés, a kozmetika, a kutyaóvoda/iskola mind-mind anyagi ráfordítást igényelnek.

Bár egy új négylábú családtag mindenképpen kihívást jelent, de ha sikerül megtalálnunk a leginkább hozzánk illő kutyafajtát, már nyert ügyünk van!

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista