PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Kutya fogápolás, fontosabb, mint hinné

Kisállatunk szájhigiéniája fontos dolog, nem csupán azért, mert folyton mindenfélébe beledugják az orrukat, hanem a kutyák helyes fogápolása hatással van egészségükre is. Íme néhány fontos tanács, tény a kutyák fogápolása kapcsán.

Kellemetlen szájszag kutyusoknál? Az egyik leggyakoribb panasz, melyet talán minden kutyatartó ismer, az a fogkő. Egyes felmérések szerint ez a probléma a kutyák 60 százalékát érinti. A megfelelő táplálás, a fogkő megelőzését lehetővé teszi. De mit tehetünk, hogy megelőzzük? És mit tehetünk, a már kialakult fogkővel kutyusunk esetében?
 

Kutya fogápolás, fontosabb, mint hinné 

Kutya fogápolás alapok, avagy mit tehetünk, hogy megelőzzük?

Sokszor halljuk, hogy a megfelelő táplálás kulcsfontosságú a kutyusok egészsége kapcsán. Az egészséges kutyusokhoz hozzátartozik az egészséges fogazat is. Létfontosságú a rágás, és a megfelelő szárazeledel fogyasztása minden nap, mivel ez megelőzheti a fogkő kialakulását.

 

Kutya fogápolás alapok

 

A kutya fogápolása, ha már kialakult a baj

A fogkőnek nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi kockázata is van, ráadásul a kutya fogápolás témakörének egyik leggyakrabban emlegetett eleme, hiszen számos kutyus küzd vele. Egyrészt károsítja a fogakat, és a szájüreget, másrészt komoly szövődményekkel is járhat ez az elváltozás. A fogkő mindamellett, hogy kellemetlen szaggal jár, fogínygyulladást, fogínysorvadást, de súlyosabb esetekben a fogak elvesztését is okozhatja. Ezért előzzük meg kisállatunk fogproblémáit.

 

A kutya fogápolása, ha már kialakult a baj

 

Hogyan vegyük észre a fogkövet?

Ha megvizsgáljuk kisállatunk fogazatát, és jól látható a fogak felületén a barna, érdes elszíneződés, ezt tulajdonképpen már fogkőnek nevezhetjük. Egy kemény ásványi anyagokkal teli lerakódás. Vannak olyan vélemények, melyek azt javasolják, hogy a kialakult fogkövet fogmosással, bár eltüntetni nem lehet, viszont kordában tartani igen.
 

Hogyan alakul ki a fogkő?

A napi táplálkozás során a táplálék, a nyál, és minden más, ami ilyenkor a kutyus nyálában van, baktériumok, és egyéb kórokozók összessége képezi a fogakon a lepedéket. Ez egy átlátszó bevonat, mely mindannyiunk szájában megtalálható, viszont az eltávolítása kulcsfontosságú a fogkő kialakulásában, mivel, ha azt megfelelő táplálással, vagy rágással a kisállatunk nem távolítja el, adott esetben a kutyus fogának mosásával, akkor nagy eséllyel alakul ki fogkő. És ez az átalakult lepedék, ez a kemény fogkő már nem eltávolítható házilag.

A kutya fogápolása, ha már kialakult a fogkő

A kialakult fogkő eltávolítását házilag nem igazán tudjuk megoldani. Fenntartani egy bizonyos állapotot talán igen, de a megfelelő szájhigiénia okán, ilyenkor állatorvoshoz szükséges fordulnunk. Ne húzzuk, mert a fogkő kialakulása után a kutyusok ínygyulladása súlyosabbá válhat, beterjed a mélyebb rétegekbe, eléri az úgynevezett fogmedert, és ez a gyulladás bundás barátunk fogának elvesztéséhez is vezethet.

Ezt a problémát, és kialakulását pedig érdemes megakadályozni. Érdemes a probléma legelején foglalkozni vele, amikor még meg tudjuk akadályozni, mivel a meglévő fogkövet állatorvos tudja csak eltüntetni. Hogyan tudjuk megakadályozni ezt a problémát? Állatorvosok azt javasolják, hogy folyamatosan rágjanak kiállataink, és a gazdi folyamatosan ápolja a kisállata fogait. Minél többet rág a kutyus, annál kisebb az esélye a fogkő kialakulásának. Ezért fontos a kutya fogápolása.

 

« Vissza a cikkekhez

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista