PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

A szőr és bőr védelme télen

Bundás barátunk szőrének állapota sok mindenről árulkodik. A fényes és sűrű bunda az egészséges kutyus egyik ismérve, csakúgy, mint a fénytelen, szőrproblémával küzdő négylábú bundája is árulkodó. Ezért érdemes utánanézni, hogy mi lehet a baj. A helyes táplálás, és a szőr és bőr védelme létfontosságú télen is. Mivel védhetjük bundás barátaink szőrét és bőrét a téli időszakban? Melyek a hidegtűrő fajták? Egy fontos témát hoztunk a hétre, a szőr és bőr védelme, kutyaápolás télen.

A szőr és bőr védelme télen

Nincs kétség afelől, hogy a helyes táplálkozás egyik alappillére az egészségünk megőrzésének. Nincs ez másképp kisállatunknál sem.
Ahogy korábban írtuk a kutya etetése állandó témakör az újdonsült és már tapasztalt gazdik körében is, hiszen újra és újra jelennek meg különféle módszerek, illetve azoknak megfelelő termékek. Érdemes azonban odafigyelni néhány fontos aspektusra, mert a kutya helyes táplálása összefüggésben lehet a fényes, sűrű bunda kérdésével csakúgy, mint nálunk, embereknél a külső jegyek árulkodóak lehetnek, ha valamilyen belső probléma vetődik fel.  A helytelen táplálás, vagy túletetés, vagy állandó „nasi”, nem megfelelő táp, hozzájárulhat kutyánknál az egészségi problémák kialakulásához.

 

Jobb az elővigyázatosság

Sajnos az elmúlt napfényes időszak után mindenképpen érdemes átgondolni, hogy a téli időjárási körülmények között milyen hosszú sétákat teszünk. Mielőtt neki indulnánk a sétának, gondoljuk át, hogy az adott időjárási körülmények között, milyen feltételeknek szükséges megfelelnünk, ha kivisszük négylábú barátunkat a téli időszakban. Mínusz 10 fok felett, havas, esetleg sózott útviszonyok mellett a kutya nehézségekbe ütközhet, ezért érdemes a mancsok védelméről, illetve a testhőmérsékletének megőrzéséről gondoskodni. érdemes a mancsok védelméről gondoskodni

 

Séta utáni rutin

A kutyusok bundájába könnyen beleragad a hó, ezt a séták után mindenképpen érdemes eltávolítani, mert könnyen megfáznak kedvenceink. Ne várjuk meg amíg kiolvad. A mancson felhalmozódott só pedig, vagy ne adj’ Isten a mancsok között éles jégdarab sérülést is okozhat, ezért séta után érdemes alaposan letisztítani kisállatunk tappancsát. Már csak azért is, mert azok a vegyületeket, melyeket az utak tisztántartására használnak, akár allergiás állapotot is előidézhetnek.
 

Hidegtűrő fajták

Szibériai husky, alaszkai malamut, vagy a szamojéd, talán ezekről a fajtákról mindenki gondolhatja, hogy jól bírják a hideget. Vannak azonban olyan kutyafajták, melyek rövid, vékony szőrük miatt, vagy akár érzékeny bőrük okán sokkal jobban fáznak, így nagyobb az esélye annak, hogy megbetegednek.  Télen ugyanúgy kell gondozni négylábú barátunk szőrét, hiszen attól, hogy hosszú a szőrzete a kutyusnak, az még nem jelenti azt, hogy nem fázik.

 

Szibériai husky

 

Fontos kiemelni, hogy vannak olyan kutyafajták, melyek sokkal kevéssé tűri jól a hideg napokat, mint például hidegtűrő társaik. Természetesen itt is meg kell említeni, hogy négylábú barátunk fajtája, mérete, kora és még szőrzetének mennyisége és minősége is befolyásolja hidegtűrő képességét. 
 

De most következzenek a hidegtűrő kutyafajták, lássuk, melyek azok a bundás négylábúak, akik könnyeben viselik a téli időjárás viszontagságait.
 

Ahogy azt már említettük, a szibériai husky, az alaszkai malamut, vagy szamojéd kétégtelenül jól viseli a hideget és ezt talán még az is tudja, akinek nincs kutyusa. Ellenben a grönlandi kutya, nyugat-szibériai lajka, karéliai medvevadász kutya, norvég elkhund, akita inu, eurázsiai juhász, bernáthegyi kutya, újfunlandi, valamint egyes pásztor-, és juhászkutyák olyan nagytestű ebek, akik kifejezetten jól érzik magukat a nagy hidegben. Vannak azonban olyan fajták is, amikről keveset hallani, mondjuk a közkedvelt fajták mellett. Ilyen példának okáért az alaszkai klee kai, lundehund, norbotteni spicc, finn spicc, lappföldi finn juhászkutya, lappföldi pásztorkutya, izlandi juhászkutya, norvég buhund, német nagyspicc, shiba inu, és a sor végén a csau-csau, talán ismertebb a hidegtűrő társainál. Érdekes felvetés az is, hogy léteznek kistestű kedvencek, melyekről azt gondolnánk, hogy mivel picik kevésbé bírják jól a hideget, ilyen például a svéd juhászkutya, pomerániai törpespicc, német kisspicc, német középspicc, japán spicc kutyus is.

 

Hidegtűrő fajták

 

Gyakran előfordul, hogy ezek a hidegtűrő fajták az udvaron maradnak éjszakára. Ebben az esetben sem szabad magára hagyni őket, hiszen attól, hogy jobban bírják a hideget, még nem azt jelenti, hogy nem kell a gazdinak vigyázni a kertben élő kutyusra. A kertben élő kutyáknak is fontos a törődés. A kutyaház, mindig friss víz, és élelem létfontosságú a kint élő kutyák számára.
 

Óvjuk hát őket, mert ezeknek a fajtáknak pont úgy kell a törődés, mint a szobában élő társaiknak.
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista