PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Szagok, hangok, emlékképek – Avagy így működik a kutya memóriája

Annyi nagyszerű emléket gyűjtünk gazdiként kedvencünkkel, annyi kalandot és izgalmat élünk át, amiket később boldogan idézünk fel újra. Vajon bundásunknak is rémlik még a tavaly nyári sátras kirándulás? Vajon emlékszik minden látogatásra az állatorvosnál, és onnan ered ellenkező magatartása, amint csak meglátja az épületet? Vajon fel tudja idézni azt a finom rágcsálnivalót, amivel a hétvégén leptük meg?

 

Szagok, hangok, emlékképek – Milyen a kutya memóriája, és hogyan működik?

 

Milyen a kutya memóriája?

A kutya és az ember memóriája nagyban különbözik egymástól. Kedvencünk rövid távú memóriája nem túl erős, hamar elfelejtik, mi történt velük a közelmúltban. Ettől függetlenül bundásunk memóriája nagyszerűen működik, csak éppen más módon. A különféle történéseket egykori tapasztalataikkal társítják, az úgynevezett asszociatív memóriájuk segítségével.

 

Izgatottság a cipőtől, félelem az autótól

Az asszociatív memória sajátosságait a mindennapokban számtalanszor tapasztalhatjuk. Tegyük fel, hogy a család négylábú tagja izgatottan reagál, ha gazdája felveszi a cipőjét, avagy készülődik! Amikor felhúzzuk a cipőt a lábunkra, mancsosunk szerint leegyszerűsítve két dolog történhet: a gazdi elmegy otthonról, ő pedig otthon marad, vagy ha másodperceken belül előkerül a póráz is, sétára indulnak együtt.

 

A kétféle lehetséges kimenetelt addigi tapasztalatai alapján állítja fel, és képes erre negatív esetekben is. Ha valamilyen tárggyal (pl. autó) kapcsolatban negatív tapasztalatokat szerzett, attól kezdve már puszta látványa is megrémiszti. Félelmet vagy ellenállást tapasztalhatunk, bekapcsol a túlélő ösztön.

 

Hogyan befolyásolhatjuk és javíthatjuk a berögződéseket?

 

Hogyan befolyásolhatjuk és javíthatjuk a berögződéseket?

Érdemes már kölyökkorban tudatosan dolgozni a kutya nevelésén az asszociatív memória ismérveinek megfelelően. A negatív hatások ebben az időszakban olyannyira képesek berögződni, hogy azoktól később nem, vagy csak rengeteg munka árán tudunk megszabadulni. Kérjük egy tapasztalt tréner segítségét, látogassunk meg egy kutyaiskolát, és sok-sok türelemmel forduljunk kedvencünk felé!

 

Nem csak megjegyezni és megtanulni, de megismételni is tudják

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatóinak tanulmánya néhány éve bebizonyította, hogy a kutya nem csak megjegyezni és megtanulni, de megismételni is tudja azokat a feladatokat, amiket gazdája korábban mutatott neki.

 

Mindezt nem csupán utánzó képességüknek köszönhetik, hiszen a tanulmány bebizonyította, hogy kedvenceink hosszú időn át képesek memóriájukban tárolni a viselkedést, amit megfigyeltek gazdájuknál. A tesztben résztvevő kutyáknak kezdetben néhány másodperc elteltével kellett leutánozniuk gazdáik cselekedeteit, később akár 10 perc elteltével is képesek voltak erre.

 

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista