PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Dehidratáció kutyáknál: mit tehet a gazdi, hogy megelőzze?

Minden korszak megtalálja magának a megfelelő betegség-metaforát. Hulla fáradt vagyok és semmi energiám. Ez talán még nem szembetűnő, mert betudjuk kimerültségnek. Ezzel szemben kutyusaink esetében, nem szabad összetévesztenünk a kimerültséget a dehidratáció egyik tünetével, mely kialakulásának hátterében a csökkent folyadékbevitel, és a fokozott folyadékvesztés áll. Mit tehet a gazdi, hogy megelőzze a dehidratációt kutyáknál?

Dehidratáció kutyáknál?

A kiszáradás nemcsak ránk, emberekre jelent veszélyt, hanem  kiskedvencünkre is.
Száraz orr és fogíny, túlzott lihegés, étvágytalanság, letargia, íme néhány tünet, és az okok, amire érdemes figyelni egy dehidratált kutya esetében.

Dehidratáció kutyáknál 

Vegyük észre a dehidratációt

A nyári időszakban hatványozottan  fontos figyelnünk a kiszáradás  tüneteire,  azonban ez egész évben problémát okozhat kiskedvencünknél. Nagyon nehéz felfigyelni erre a betegségre. Általános probléma,  hogy csak akkor vesszük észre, ha már nagy a baj. Nézzük meg, hogy mi okozhat kiszáradást, mely tünetekre érdemes figyelnünk és mit tehetünk,  egy dehidratált kutya esetében.

Okok, tünetek

A dehidratációt okozhatja valamilyen bakteriális, vagy gombás fertőzés, valamint, ami náluk embereknél is az egyik legkritikusabb okozó a vírusos fertőzés, hányás, hasmenéses állapot. Nagyon fontos odafigyelni arra is, ha kisállatunk valamilyen daganatos betegségben szenved, hiszen ilyenkor hatványozottan fontos a folyadékbevitel.

Kiszáradás kutyáknál Számos olyan jel van, amit észre kell vennünk. Hiszen a dehidratáció következménye lehet étvágytalanság, amit akár valamilyen szájsérülés is okozhat, vagy éppúgy fogfájdalom, fogsérülés, melyek miatt nehézségekbe ütközhet a normális táplálás. Ekkor hatványozottan kell figyelnünk kisállatunkra, mert a súlyvesztés és a lecsökkent táplálékbevitel is eredményezhet dehidratációt.

Gyakran hallom, hogy “rosszkedvű a kutyusom, nem tudom, hogy mi lehet az oka?”. Sok mindenre utalhat a rossz közérzet. Ha kedvencünk nem játszik, vagy kifejezetten rosszkedvű,  érdemes megfigyelni, hogy kiderítsük  mi lehet a baj.

Talán az egyik legbiztosabb jele a problémának a száraz orr és fogíny, mivel ezek az első tünetek. A besüllyedt szemek a dehidratáció súlyosságára utalhatnak, ilyen esetben azonal orvoshoz kell fordulni. A mexikói szőrtelen kutya sajátja, hogy nem liheg, ezzel szemben a túlzott lihegés, étvágytalanság, letargia a kiszáradás egyértelmű jele lehet.

Dehidratáció megelőzése, kezelése

Mondanám, hogy mindig legyen friss víz  kisállatunk tálkájában, de ezt minden felelős gazdi tudja. Sajnos ez a betegség sokkal árnyaltabb, kicsit lesből támad, és észrevétlenül is bajt csinál,  éppen ezért sok esetben akkor vesszük észre, ha már nagy a baj.

A kezelés tekintetében nagyon fontos, hogy forduljunk szakorvoshoz. A terápia legfőbb célja, hogy pótoljuk az elveszett folyadémennyiséget. Érdemes olyan tápot adni a dehidratált kutyáknak, melyek leginkább nedves, és tápanyagban dús eledelek a beteg kutyák számára. A magas sótartalmú eledeleket kerüljük, vagy ha száraz tápot kap, akkor leönthetjük vízzel az eledelt.  Viszont semmiképpen ne erőltessük, ha kis kedvencünknek nincs étvágya.

Súlyos esetben előfordul, hogy már csak az infúziós kezelés adhat megoldást. De ne jussunk el idáig, vegyük észre, hogy éppúgy, mint nekünk embereknek, kisállatainknak is szükségük van folyadékpótlásra, nem beszélve arról, hogy ha valamilyen fent említett betegségben szenved kiskedvencünk. Előzzük meg a kutya dehidratációját!
 

Megjegyzés:
A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!


Vissza a cikkekhez


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista