PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Mint két tojás - Valóban hasonlít a kutya a gazdájára?

Nap mint nap látunk olyan kutya-gazdi párosokat, akik mintha egymás másolatai lennének. Az állatorvosnál, a kutyafuttatóban, az utcán. Ha pedig egy kicsit a saját házunk táján is vizsgálódni kezdünk, rájöhetünk, hogy mások talán ugyanígy felfedezik a köztünk és kedvencünk közötti hasonlóságot. Valóban így lenne? Hasonlít a kutya a gazdájára?

 

kutya-gazdi hasonlóság

 

Szinte filmbeillő kutya-gazdi párosok

Kutyák és gazdáik gyakran nem csak belső tulajdonságaik, de küllemük alapján is igen hasonlóak. A gazdik persze erre sokszor tudatosan ráerősítenek: előszeretettel választanak például sajátjukkal megegyező, vagy ahhoz igen hasonló mintázatú kutyaruhát.

Mindebben természetesen az is közrejátszik, hogy bizonyos kutyafajtákhoz bizonyos viselkedési mintákat és személyiségeket társítunk, amik éppúgy igazak lehetnek gazdáikra is. Az agár a kecses és gyors, a border collie az energikus, a yorkshire terrier az aranyos, babusgatni való...

 

Mégis honnan ered a hasonlóság, amit felfedezni vélünk?

Ha úgy érezzük, egy bundás komoly hasonlóságot mutat gazdájával, nem képzelgünk! Kedvencünk hajlamos lemásolni, majd visszaadni viselkedési mintáinkat, személyiségünk hétköznapokban megmutatkozó részeit, sajátosságait.

A kutya-gazdi hasonlósággal kapcsolatban több vizsgálatot is végeztek néhány éve az ELTE Etológiai Tanszékén, amelyekből kiderül, hogy a kutya nagyon is hasonlíthat gazdájára, viselkedését pedig befolyásolhatja a gazdája személyisége is.

 

kutya hasonlít a gazdájára

 

Nem mindegy, milyen kutyát választunk magunk mellé

Az említett kutatás, és más vizsgálatok is rámutattak, hogy hajlamosak vagyunk hozzánk hasonló kedvenceket választani magunk mellé. Jól is tesszük, hiszen nem árt, ha a kutya habitusa illeszkedik életstílusunkhoz, aktivitásunkhoz stb.

Bár a keverék kutyáknál nem tudjuk olyan pontosan előre meghatározni tulajdonságaikat, a fajtajegyek azért befolyásolnak minket. Ha kevésbé kedveljük a nagy társaságot és a folytonos jövés-menést, hajlamosabbak vagyunk magunkhoz hasonló, introvertált kutyafajtát választani, és ennek természetesen az ellenkezője is igaz. Bármilyen meglepő, nem csak a belső jellemvonások számítanak, külsőnk is befolyásol minket! Talán úgy véljük, a ránk hajazó mancsosokkal nagyobb eséllyel tudunk valóban jó kutya-gazdi kapcsolatot kialakítani.

 

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista