PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Tudtad? Sok mindent elárul a kapcsolatotokról, hogy hogyan alszik a kutyád

Kutya-gazdi kapcsolatról árulkodik kedvencünk alvása

Nincs is annál békésebb és szívmelengetőbb látvány, mint amikor kedvencünk puha kutyaágyába kuckózva, a lehető legnagyobb kényelemben húzza a lóbőrt. Mert ha valaki, vakkantó családtagjaink nagyon is tudják, mitől döglik a légy, ha a kényelemről van szó: égbe meredő lábakkal, kilógó nyelvvel, ritmikusan horkolva képesek órákon át horpasztani. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói szerint ráadásul kedvenceink alvásmintája a gazdival való kapcsolatukról is árulkodik.


Az izgalmakat bizony ki kell pihenni

Talán ennek köszönhető, hogy a kutyák alvásigénye napi 12-14 óra, ami természetesen koruktól, testfelépítésüktől, életmódjuktól és egyedi igényeiktől függően is változhat, de lássuk be, így is irigylésre méltó mennyiség! A kölyökkutyák akár napi 20 órán át is húzhatják a lóbőrt. Alvópózaik csodájára járnak a gazdik világszerte, hiszen gyakorlatilag bárhol és bárhogyan képesek elszundítani.


Mit kell tudni a kutya alvásáról?

A kutya alvásmintája hasonló az emberéhez, két különböző szakaszból áll:

1) REM (avagy „rapid eye movement”): gyors szemmozgási fázis, ami az alvásidő nagyjából 20-30%-a. Az elalvás után a kutya nagyjából 10 perc alatt elér a REM szakaszba. Lassú légzéssel, a vérnyomás és a szívverés csökkenésével párosul. Ha kedvencünk álmában vakkant, vagy éppen mozgatja a lábait, akkor még a REM szakaszban van.
2) Non-REM: a gyors szemmozgástól mentes fázis, ami az alvásidő maradék 70-80%-át teszi ki. Ekkor az izmok ellazultak, szemmozgás nincs, testük nyugodtan pihen.


ELTE Etológiai Tanszék kutatói: egy új helyen a gazdájával alvó kutya alvásmintájából következtethetünk kapcsolatukra

Bár a kutya-gazdi közötti kötődést már számos aspektusban megvizsgálták a szakemberek, az alvással kapcsolatos kutatások eddig kivételt képeztek ez alól. A kutatás során 42 családi eb kötődési viselkedését mérték fel az úgynevezett Idegen Helyzet Teszttel, melyet pszichológusok fejlesztettek ki: a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás alkalmával vizsgálták EEG (teljesen fájdalommentes) módszerrel az ELTE alváslaborjában, ahol gazdáik is jelen voltak.

„Az alvásnak fontos szerepe van olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember (vagy kutya) alszik, akkor fontos, hogy „jól”, vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető például az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy a kutya-gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét, ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra”mondta Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusz hallgatója.

A kutatás során kiderült, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapott kutyák több időt töltöttek mélyalvásban az alváslaborban a kísérlet során. Az eredmény tehát arra enged következtetni, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák jobban aludtak gazdáig jelenlétében, vagyis számukra feltehetően a gazdi nagyobb biztonságot jelentett új helyen való ellazulás, szundítás során is.

A kutya-gazdi kapcsolat tehát nem csak mancsosaink viselkedésében és reakcióiban, de az alvásmintájában is egyértelműsíthető, felismerhető.

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista