Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Kutyák összeszoktatása – Mit tegyen a gazdi, ha új bundás érkezik a családba?

Öröm, izgatottság, és egy csepp megalapozott aggodalom. Egy új kutya érkezése még a tapasztalt gazdik számára is jelent némi kihívást, ez pedig fokozottan igaz akkor, ha van már egy négylábú a háznál. A dupla annyi boldogság legalább dupla annyi feladattal is jár, így nem árt magunkat és bundásunkat is felkészíteni az új jövevény érkezésére, hogy már az ismerkedés is gördülékenyen menjen. A folyamat megkönnyítése érdekében csokorba szedtünk néhány gyakorlatias tanácsot!

 

A kutyák összeszoktatása

 

Mérjük fel a lehetőségeinket, saját és kedvencünk igényeit

Mielőtt kiválasztjuk családunk legújabb tagját, érdemes alaposan átgondolnunk, hogy milyen eb illik a már meglévő kedvencünk mellé. Ismerjük a természetét, hogy mennyire szocializált és nyitott, és valószínűleg már akadnak tapasztalataink más mancsosokkal való találkozásokról. Ezek alapján fel tudjuk mérni, hogy kedvencünk megbirkózik-e (hovatovább igényel-e) egy izgága, nagy mozgásigényű játszópajtást akár egy kölyökkutya személyében, vagy inkább egy nyugodt, türelmes négylábú kézenfekvőbb választás lenne.

 

Milyen kutya illik a már meglévő kedvencünk mellé?

Ha abban bízunk, hogy a két kutya majd lefoglalja egymást, és a nagy, önfeledt játékokat követően együtt pihenik ki a rohangálás fáradalmait, nem biztos, hogy jó úton járunk. A helyzet a legtöbb esetben nem ennyire idilli, legalábbis az összeszoktatás időszakában biztosan nem. Számolnunk kell vele, hogy a két eb esetleg különböző mozgásigénnyel rendelkezik korukból, fajtájukból vagy pusztán személyiségükből adódóan. Amíg az idősebb kutyusnak több pihenésre, úgy a fiatalabbnak több aktív órára van szüksége, ami bizony konfliktusokat szülhet.

 

Fontos, hogy meglévő kedvencünkkel jól működő, biztos alapokon nyugvó kapcsolatunk legyen, ismerjük minden rezdülését, és lássuk előre, hogyan reagálhat bizonyos szituációkban. Ha kutyánk alapvetően domináns, nem célszerű egy hozzá hasonló ebet vinni otthonunkba, ellenben egy alázatosabb kutyával jól kijöhet.

 

Mit tegyen a gazdi, ha új bundás érkezik a családba?

 

Ne féljünk kikérni a menhelyi dolgozók, vagy a tenyésztő véleményét

A legtöbb menhelyen értelemszerűen szigorú szabályok övezik az örökbefogadás folyamatát, így körültekintően kezelik azokat az élethelyzeteket is, amikor gondozottjuk egy kutyás családba kerül. Ha tenyésztőtől választunk négylábút, kérjük ki véleményét az összeszoktatással kapcsolatban, sőt! Érdemes megkérni rá, hogy az első találkozás alkalmával is legyen jelen.

 

A kutyák összeszoktatása az első találkozásnál kezdődik

Fontos, hogy az első találkozás alkalmával egyetlen pillanatra se vegyük le szemünket az ebekről. Lehetőleg semleges, akár ismeretlen helyen, fokozatosan engedjük őket össze, figyelve mindkettejük reakcióját. Engedjük, hogy alaposan körbeszimatolják egymást. Ha az első találkozás alkalmával nem sikerül minden úgy, ahogy terveztük, ne csüggedjünk, legyünk türelmesek!

 

A kutyák összeszoktatásához a szabályoknak is egyezniük kell

Az új jövevénynek meg kell tanulnia azokat a szabályokat, amiket meglévő kedvencünk már elsajátított. Ne kivételezzünk! Ha valamit nem szabad az egyiknek, a másik számára is legyen tiltott! Az eltérő elvárások konfliktusokat szülnek, így a szabályoknak mindenkire éppen ugyanannyira kell vonatkozniuk!

 

Előzzük meg az esetleges féltékenységeket

Biztosítsunk mindkét kutya számára saját fekhelyet, etető és itatótálat, játékokat. Ne változtassuk meg a már meglévő kedvencünk helyét, hiszen számára elég újdonságot jelent az új családtag is. Az új kutya számára érdemes mindenből újat vásárolnunk, és nem a már meglévő kedvencünk régi fekhelyét, játékait adni neki, akkor sem, ha azok tökéletes állapotban vannak. Foglalkozzunk mindkét kutyával ugyanannyit, de ne csak együtt, hanem külön-külön is töltsünk velük némi időt. Kezdetben érdemes elkerülni az olyan játékokat, amik esetleg versengést szülnek kettejük között.

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista