Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Kutya örökbefogadás: kérdések, válaszok, tanácsok

Sokszor nem a kutyán múlik, hogy sajnos nem alakul jól a családi élete egy négylábúnak. Vagy egyszerűen a felelőtlen párzások eredménye, hogy sok négylábú menhelyre kerül. Lássuk, milyen feltételek szükségesek, hogy örökbe fogadjunk egy kutyust, mire kell odafigyelnünk, és mit érdemes egy ilyen lépés előtt átgondolni. Kutya örökbefogadás: kérdések, válaszok, tanácsok.

 

Kutya örökbefogadás

 

Első lépések

Első lépések

Azt mondják, hogy talán a legrosszabb elhatározás, „hirtelen elhatározásból” hazavinni egy kutyust, mivel ez sokkal több felelősséggel jár azontúl, hogy mennyire cuki egy kiskutya. Az lenne a jó, ha egy örökbefogadás egy felelős és átgondolt lépés lenne.

Tájékozódjunk, hogy az állatnak milyen igényei vannak. Mielőtt hazavisszük a kutyus ezzel tisztában kell lennünk. Íme, néhány tipp, hogy kezdjünk hozzá, ha egy kutyust örökbe kívánunk fogadni.

 

Mire van szüksége?

Érdemes ezt átgondolnunk, mielőtt hazavisszük. Válasszunk egy állatorvost, aki megfelelő közelségben van a lakóhelyünkhöz. Válasszuk ki a kutya fajtájához, méretéhez, és ha már ismerjük valamennyire a kutyust, habitusához képest a szükséges tárgyakat. A létfontosságú használati tárgyakon felül, ami egy ágy, itató-, etető tál, esetleg játék, ezeken kívül rengeteg dolog szükséges még egy kisállatnak.

Egy örökbefogadott kutyus a menhelyen teljesen másképp viselkedik, mint a leendő otthonában fog. Ezért fontos, hogy figyeljük viselkedését, és  következetesen tanítsuk, ha megtehetjük, akkor pedig hordjuk el kutyaiskolába, és persze nagyon fontos türelmesnek lennünk a kisállattal.

 

Most, azonnal?

Ez talán a legsarkalatosabb pontja egy kutya örökbefogadásának. A menhelyen élő kutyusok gondozói sokszor tapasztalják azt, hogy olykor egy gazdi, a fent említett, hirtelen elhatározásból szeretné hazavinni, most azonnal a kutyust. De ez a döntés ne csak a gazdinak legyen fontos.  Ha egy olyan otthonba kerül az új négylábú, ahogy már van egy másik kutyus, akkor érdemes őt is magunkkal vinnünk, amikor az új kutyusért megyünk a menhelyre. Nagyon fontos időt adni az újdonsült négylábúnak. Gyakran előfordul, hogy az új környezet, ingerek, új szagok még a legtapasztaltabb, felnőtt kutyust is össze tudják zavarni. Ezektől az új ingerektől, még egy szobatiszta kutyus és összezavarodat. Ezért nem bírjuk elégszer hangsúlyozni. Adjunk időt az újdonsült kedvencnek, tanítsuk, és türelemmel bánjunk vele.

 

Mire van szüksége?

 

Mikor? Van jó időpont?

Mikor? Van jó időpont? Érdemes azon elgondolkozni, hogy mikor fogadjuk örökbe az újdonsült négylábút, hiszen a nyári időszakban sokkal több időt tölthetünk otthon, esetleg a gyerekek is többet foglalkoznak vele. De nem felejtsük el, hogy a kutyus a szokásai alapján működik. Ha egy szobában élő négylábút választunk, akivel állandóan otthon volt a gazdi, akkor sokkszerű változás lehet a bundás éltében, ha ezt szeptemberben, mondjuk a nyári szünet elmúltával megváltozik a napirendünk. Ezért fontos a viselkedést kontrollálni, próbáljuk meg hozzászoktatni, hogy olykor egyedül kell maradjon, hogy ha az élet olyan helyzetet produkál, hogy megváltozik a gazdi időbeosztása, akkor se legyen sokkoló számára a változás.

 

Kutya természete

Elérkeztük az egyik legnehezebb kérdéshez, ha egy kutyust pici korában visznek haza, mondjuk egy tenyésztőtől, előfordul, hogy az első hetekben nem találja a helyét, keresi az anyukáját, és a megszokott környezetet és szagokat. Gondoljunk bele, hogy ez mennyivel intenzívebb, ha már van a kutya háta mögött egy negatív élmény az emberek kapcsán. Egy menhelyen élő kutyusnál előfordulhat, hogy sokkal nagyobb mértékű bizalmatlanságot kelt az ember a négylábúban. Az alaptermészet felett pedig a félelem győz, gyakran még a legkedvesebb kisállat is képes rossz reakciókra egy ilyen helyeztben. A hangsúly a fokozatosságon, a bizalom elnyerésén, a következetességen van és a türelmen, és még mennyi minden máson.
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista