PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Ajjaj, köhög a kutya! – Amit a kennel köhögésről tudni érdemes

A legtöbb gazdi érthető módon megijed, amikor a kutya köhögni kezd. A száraz, görcsös köhögés fertőző, amit kedvencünk könnyedén összeszedhet a kutyaiskolában, a kozmetikusnál, vagy egy ártatlannak tűnő szaglászás alkalmával. Ahogy más szokatlan tüneteket és betegségeket, úgy ezt sem érdemes félvállról venni, hiszen komoly szövődményekkel járhat! Lássuk, mit kell tudnunk a kennel köhögésről!

 

Mi az a kennel köhögés?

 

Mi az a kennel köhögés?

A kennel köhögés egy felsőlégúti fertőzés, ami igen könnyen terjed kutyáról kutyára, bármely korú és fajtájú eb elkaphatja. Bár jellemzően azokat az ebeket érinti, akik kutyatársaságba járnak, azokra a bundásokra is veszélyt jelent, akik nem feltétlenül találkoznak más négylábú társaikkal. A betegség levegő útján terjed, számos vírus és baktérium okozhatja, akár együttesen is. Gazdiként fontos tisztában lennünk vele, hogy gyógyult kedvencünk akár hónapokon át is terjesztheti a fertőzést más kutyákra, egy ártatlannak tűnő szimatolás útján is!

 

Mik a kennel köhögés tünetei?

Legjellemzőbb tünete nevéből adódóan egyértelmű: száraz, görcsös köhögés, ami akár öklendezésig vagy hányásig is fajulhat. Kísérheti láz, étvágytalanság, levertség, könnyezés, orrfolyás, zihálás. Ha nem cselekszünk elég gyorsan, olyan szövődmények kialakulásának adunk táptalajt, mint az orr- vagy tüdőgyulladás.

 

Mik a kennel köhögés tünetei?

 

Mi a teendő, ha kennel köhögésre gyanakszunk?

Ha kennel köhögés gyanúja merül fel, keressük fel állatorvosunkat! A legtöbb esetben pihenésen és a köhögés csillapításán kívül nem sok teendőnk lesz, a betegség jellemzően pár hét alatt megszűnik. A fertőzés során azonban az immunrendszer legyengül, így különös figyelmet kell fordítanunk annak extra támogatására, elkerülve a további egészségügyi panaszokat. A kennel köhögés esetében is igaz a mondás, miszerint a megelőzés a legjobb orvosság!

 

Hogyan előzhető meg a kennel köhögés?

Ahogy arra már cikkünkben kitértünk, a kennel köhögés kialakulásáért több vírus és baktérium felelős. Néhányuk ellen vakcinával is védekezhetünk, amellyel kapcsolatban kérjük ki állatorvosunk véleményét! Ha több kutyát, vagy egyéb állatot tartunk egy háztartásban (a kennel köhögés a macskákra is veszélyes), az állatorvos a legtöbb esetben felhívja a gazdi figyelmét a vakcina lehetőségére és fontosságára. Az oltásokat bizonyos időközönként meg kell ismételni!

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista