PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Vegye észre kutyája testbeszédét


Ön és kutyája valószínűleg komoly fejtörés nélkül is megértik egymást. Mégis előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az jár a gazdi fejében, bárcsak tudná, hogy mire gondol kiskutyája. Ezekre a helyzetekre hoztunk néhány megoldást,  hogy tudja, mit akar mondani kedvence, avagy vegye észre kutyája testbeszédét.


Játékra hívás, engedelmesség,  behódolás, félelem, agresszió

Rengeteg érzelemmel, testbeszéddel találkoztam kutyusok kapcsán.  Olykor nem könnyű kitalálni, hogy egy adott helyzetben mit szeretne közölni kisállatunk. A testtartás, mimika, gesztusok, a távolság és a hangok megfigyelése segítenek megfejteni a kutyus  éppen aktuális belső állapotát.

Vegye észre kutyusa testbeszédét

boldog kutya Mit csinál a kutya, amikor boldog/játékos? Nyitott, talán kissé mozgékony, bizalommal teli arccal ül előtted, vagy össze-vissza szaladgál, csóválja a farkát, mókázik. Ilyen esetben igazából mindegy, hogy mi történik, csak a gazdival legyen. Jöhet a labda, a futkározás, ez egy boldog kutyus ismérve.


Gyanakvó, figyelmes

Ha valamit nem értünk, akkor gyakran felhúzzuk a szemöldökünket, vagy ráncoljuk homlokunkat. A kutyák mimikája nem annyira látványos, bár egyes fajtáknál ez egészen kiütközhet, és abszolút észrevehető, ha valamire figyel, vagy épp gyanakszik kisállatunk. Ilyenkor a kutyus a fejét kissé felfelé tartja, orrával a levegőbe szagol, egyenes testtartással figyel, ugrásra készen. Gyanakvó tekintet, merev testtartás, fejhez simuló fülek jellemezik az óvatos kutyát.

Gyanakvó kutya


Feszült/nyugtalan

A kutyus, ha éhes megnyalja a száját, és érdeklődve figyel, vagy fel-alá járkál, olykor még az is előfordul, hogy odaviszi a tányérját. De ne tévesszük össze az éhségre való felhívást, a bizonytalansággal vagy feszültséggel. Ez akkor fordul elő, ha nem adunk egyértelmű utasítást kisállatunknak, vagy valamilyen váratlan helyzet éri őt.  Megesik, hogy véletlenül a sétál szó elhangzik, majd mégsem  indulunk el. A bizonytalanság senkinek nem jó, kis kedvencünknek sem. Ezért mindig adjunk határozott, egyértelmű utasítást, amiből minden kiderül. Még ha türelemre is intjük, azt legalább tudja, és nem lesz bizonytalan.

Feszült kutya


Félelem

Vannak olyan kutyák, akik abban a pillanatban, ha előkerül a porszívó, vagy a felmosó, kétségbeesetten a kanapén teremnek. De nincs ez másképp a nagyobb testű, akár egy hatvan kilós, jól vezényelhető kutyusnál sem.  Olykor a vihar elől a legjobb megoldásnak az tűnik,  ha az „én nem látszom, akkor nem is lát engem senki” elv alapján befúrja magát kutyusunk a biztonságot nyújtó kanapéba. Megfelelő bánásmóddal, a félős kutya önbizalmat nyerhet. A leengedett fülek, ívesen meghajló hát, lábak közé behúzott farok árulkodó jelek lehetnek egy  ijedt kutyus esetében.

Félős kutya 

Védekezés és agresszió

A testbeszéd az éppen aktuális belső állapot leképeződése. A két legfontosabb különbség, hogy a védekező félelem nem azonos az agressziót kifejező testbeszéddel. A morgás, a „hagyj engem békén” tekintet, felálló szőr a gerinc mentén, lábak közé húzott farok, hirtelen mozdulatra ugatás egyértelmű jele a védekezésnek.  Ha viszont félig zárt szemmel, felemelt manccsal, ugrásra  és harapásra készen áll előttünk a kutyus, akkor ez egyértelműen azt jelenti, hogy mérges, és kész támadni. Érdemes távol tartanunk magunkat és kutyusunkat az ilyen kisállatoktól, jobb a békesség. 
A kutyák magatartása folyton változik, de nagyban befolyásolja ezt a viselkedést a külső környezet. Vegyük észre, hogy mit szeretne kifejezni kedvencünk, hiszen a pozitív megerősítéssel, figyelemmel ön és kutyája, valószínűleg komoly fejtörés nélkül is megértik majd egymást.

Agresszív, védekező kutya
Vissza a cikkekhez
Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista