PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

"kutya szobatisztaság" - Hogyan szoktassuk szobatisztaságra a kutyát?

A lakásban tartott kutyusok kapcsán sok gazdinak okoz nehézséget a szobatisztaság kérdése. Amikor hazaviszünk egy kölyökkutyát, akkor a kutyus birtokba veszi az új életterét. Ennek a folyamatnak a része, hogy „megjelöli” a szoba egyes részeit. De mit tehetünk, hogy minél hamarabb szobatiszta legyen négylábú barátunk?  Mennyi időbe telik, amíg megtanulja a kutyus? Mivel segíthetjük ezt a folyamatot? Tippek és tanácsok, avagy hogyan szoktassuk szobatisztaságra a kutyát?

 

kutya szobatisztaság

 

Hogyan fogjunk hozzá?

Mielőtt hazavisszük az újdonsült négylábút, érdemes felkészülni az érkezésére. Szakértők azt javasolják, hogy mivel a lakásban tartott kutyusok általában „kutyapelusra” végzik ügyes-bajos dolgaikat, próbáljuk meg a lakásban található összes szőnyeget felszedni. Hiszen egy kölyökkutya nehezen különbözteti meg a gazdi által kijelölt pelust, az egyes helyiségeiben felbukkanó szőnyegektől.  Balesetek megelőzése érdekében tegyük el az összes szőnyeget a lakásból.
 

Szokások, napirend

Nagyon fontos, hogy már a legelején kialakítsuk a kutyus szokásait, és a napirendet. Hiszen a kölyökkutya, ha tudja mire számíthat, akkor sokkal könnyebben igazodik ahhoz. Egy lakásban élő kutyus számára fontos kialakítani már az elején a szokásokat. Mikor, meddig, és hova mehet? De ezen kívül számtalan nevelési kérdésben szükséges döntenünk már a legelején.
 

Következetesség, türelem

Jelöljük ki, hogy meddig tart a kutya területe, legyünk ebben következetesek, mert ha nem tesszük, akkor összezavarjuk négylábú barátunkat. Ha a kutya szobatisztaság kérdésével komolyan kívánunk foglalkozni, akkor mindenképpen szükséges megemlíteni a türelem kérdését. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy egy hét alatt szobatiszta lesz egy kölyökkutya, legyünk kitartóak, és türelmesek, mert csak az hozhat eredményt.

 

 

Hogyan lesz szobatiszta egy kutya?

A kölyökkutyával számtalanszor történhet még „baleset”. Fontos szabály, hogy egy kiskutyát ébredés után közvetlenül szükséges kivinni, vagy a pelusra tenni, mert a reggeli „baleset” egy kiskutya életében sokszor megtörténhet.  Ahogy a cikk elején említettük, ha kijelöltük a kutyus területét, és türelemmel kezdünk hozzá a tanításhoz, akkor eredményeket tudunk elérni.
 

Dicséret, és büntetés

Dicsérjük meg, ha jól csinálja. Vannak olyan szakértők, akik azt javasolják, hogy a kutyust az első hónapban szükséges szinte mindennap többször levinni, hogy megtanulja, hogy hol kell elvégezni a dolgát. Azt is fontos megjegyezni, hogy  nem minden gazdi képes otthon maradni a kutyával egész nap, és mivel a kiskutya még nem teljesen érte el a szobatisztaság állapotát, így előfordulnak balesetek. Semmiképp sem szabad leszidnunk akkor, ha a véletlen baleset után több óra eltelt, mert a kutya nem tudja, hogy miért szidjuk le.
 

Figyeljük a jeleket

Vannak olyan fontos testbeszédek, jelek, melyekre érdemes odafigyelnünk, mert a kutyus képes nekünk jelezni, ha ki kell mennie.  A nyugtalanság, a forgolódás, vagy az ajtóhoz való elhelyezkedés, akár a föld szaglászása olyan jelek, ami arra utalhat, hogy a kutyusnak ki kell menni. Vegyük észre ezeket a kommunikációs jeleket, amiket a kutya felénk közvetít.
 

Mégis, mennyi idő alatt lesz szobatiszta a kutya?

Képesek vagyunk elősegíteni a folyamatot. A legfontosabb, hogy ha kint sikeresen elvégzi a dolgát a kutya, akkor dicsérjük meg. Próbáljuk megtanítani arra, hogy ha kint van, akkor kell elvégezni kisebb-nagyobb dolgait, és ha ezt megteszi, dicsérjük meg. Ha pedig bent történik a baleset, tiltó szóval mondjuk el a négylábúnak, hogy ezt nem szabad.
 

Nincs általános szabály arra, hogy mennyi idő, amíg kisállatunk szobatiszta lesz. Minden kutyus más-más körülmények között él, és minden négylábú másképp működik. De egy valami fontos, ha következetesen, lelkiismeretesen, türelemmel foglalkozunk a kérdéssel, akkor szinte biztosan eredményt hoz a törődés.
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista