PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Futás kutyával: 5+1 tipp, amit érdemes megfogadni, ha kedvencünkkel indulnánk útnak

Mi a közös a futásban és a kutyatartásban? Mindkettő könnyedén szenvedéllyé, egy igazi életformává válhat, ami egyszerűen csak beszippantja az embert észrevétlenül. Miért ne ötvözhetnénk a kettőt, miért ne húzhatnánk fel a futócipőt, csatolhatnánk fel a hámot, és indulhatnánk útnak kedvencünkkel együtt? Persze ha futás kutyával, akkor nem árt körültekintőnek lennünk, hogy kedvencünk is örömét lelje a közös kalandban!

 

Futás kutyával
 

Futás kutyával: Legyen a kutya az első!

Mielőtt négylábú családtagunkkal együtt kezdenénk el róni a kilómétereket, gondoljuk át, valóban alkalmas-e a közös sportra kedvencünk! A kutya fajtája, kora és súlya egytől egyig meghatározó tényezők. Kölyökkutya esetében a fejlődő csontozat és izomzat, míg idősebb korban a korai kifulladás és a gyengülő izmok szabnak gátat a közös futásnak. Ha kedvencünk némi túlsúllyal, vagy egészségügyi problémákkal küzd, jobb elfelejteni a közös futást, helyette inkább sétáljunk velük nagyokat. Tartsuk szem előtt bundás pajtásunk fajtájából adódó jellegzetességeit, hiszen nem alkalmasak futótársnak az óriási termetű és a nagyon kis testű kutyusok sem.

 

Futás kutyával: Kérdezzük ki az állatorvost!

Első közös futásunk előtt keressük fel az állatorvost, és konzultáljunk vele a kedvencünkkel való közös sportolásról! Ekkor olyan szempontok is előkerülhetnek, amelyek még felelős gazdiként sem jutnak minden esetben az eszünkbe. Az állatorvos tanácsokkal láthat el kedvencünk étrendjével kapcsolatban (amelyet a rendszeres sporttevékenység nagyon is befolyásol), elmondja mire érdemes ügyelnünk futás előtt, után és közben.
 

Futás kutyával: A fokozatosság a kulcs!

A futás kutyával jó móka, de a fokozatosság és az odafigyelés elengedhetetlen! Első alkalommal gondolkodjunk rövidebb távban, felváltva fussunk és sétáljunk kedvencünkkel! Ne akarjuk a kitűzött kilómétert túl gyorsan és túl rövid idő alatt teljesíteni, hiszen ezzel növelnénk a sérülés kockázatát.

 

Futás kutyával együtt

 

Ha még nem futottunk együtt a kutyával, nem lehetünk benne biztosak, hogy valóban futásra termett, előfordulhat ugyanis, hogy hamar megunja majd ezt a fajta tevékenységet. Az első rövidebb, kímélőbb út alkalmával ez is kiderül!
 

Futás kutyával: Legyen megfelelő a felszerelésünk!

Használjunk elegendő hosszúságú pórázt, ne engedjük kedvencünknek, hogy húzzon és rángasson! Az 1-2 méter elegendő lehet, de ez tempónktól és kedvencünk habitusától is függ. Választhatunk testre szerelhető pórázt is, így kezünk is szabadon marad. A terepen való futás nem csupán térdünknek, de a kutyus ízületeinek és mancsainak is kedvezőbb a betonon való edzésnél.

 

Futás kutyával: A hidratálás kedvencünk esetében is elengedhetetlen!

A felszerelésünkből soha nem hiányozhat az elegendő mennyiségű friss víz, ami gondoskodik kedvencünk hidratálásáról. Ha van rá lehetőségünk, válasszunk olyan útvonalat, ahol tiszta, friss ivóvízhez juthat négylábú családtagunk! Futás után várjuk meg, míg a kutya lenyugszik és kifújja magát, csak ezt követően jutalmazzuk, ne terheljük azonnal a gyomrát! Elengedhetetlen, hogy a sajátunk mellett kutyusunk egészségére és biztonságára is odafigyeljünk! Ha mancsos pajtásunknál bármilyen szokatlan tünetet tapasztalunk, azonnal lépjünk kapcsolatba állatorvosunkkal!
 

Futás kutyával: Induljunk útnak csapatban!

A nagyszerű program a kutyával futás, hogy ebbe aztán tényleg érdemes másokat is bevonni! Persze nem feltétlenül az első közös futás alkalmával, hiszen ekkor éppen elegendő újdonság a kutyus számára a közös sport is, jobb, ha egy másik négylábú nem tereli el méginkább a figyelmét.


Vissza a cikkekhez


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista