Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Ivartalanítás kutyáknál: 5+1 tipp a felelős döntéshez

 

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy a kutyák ivartalanítása alapvető egészségmegőrző kérdés, avagy ok nélküli kellemetlen beavatkozás kisállatunknak? Lássuk az érveket pro és kontra, megpróbáljuk nagyító alá venni az kutyák ivartalanításával kapcsolatos fontos kérdéseket és válaszokat.

Legelőször gondolkozzunk

Mielőtt részletesen körbejárnánk ezt a kérdést, hogy milyen érvek vannak, pro és kontra az ivartalanítás kapcsán, egy percre szükséges átgondolnunk, hogy miért tesszük.  Az első dolog, ami eszünkbe juthat, hogy rengeteg menhelyen élő kutya van, így az állatmenhelyek túltelítettsége, túlszaporulat is fontos aspektus, ha az ivartalanításról beszélünk.
A kan kutyák viselkedésével kapcsolatos problémákra is gondolnunk érdemes, mivel egyes állattartók és állatorvosok szerint, amennyiben egy kan kutya ivartalanított, kevéssé lehet agresszív tüzelés időszakában, és természetesen a szökési kísérletek száma is csökkenhet. Szuka kutyák kapcsán pedig a későbbi időszak lehet fontos, miszerint a 7-8 éves kutyák ivartalanítása esetlegesen megelőzheti a rákos megbetegedéseket.

 

kutya ivartalanítás

 

A kutyák ivartalanítása a felelős állattartás egyik alappillére?

Sokan még mindig úgy tekintenek erre a műtétre, hogy egy kegyetlen beavatkozás kisállatunknak. Azt, hogy milyen kockázatokat rejt egy ilyen műtét, nem könnyű megmondani, mivel minden négylábú másképp reagál erre a beavatkozásra. Viszont felmerül a kérdés, hogy a nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása valóban a felelős állattartás egyik alappillére? Az Állatorvostudományi Egyetem is foglalkozik a kérdéssel íme, néhány felvetés részükről az ivartalanítás kapcsán.

Ha ésszerűen állunk a kérdéshez, akkor megpróbáljuk megkeresni az ivartalanítás célját, mely nem más az egyetem szerint, mint a rendszeresen jelentkező „ivarzások” és nem kívánatos párzások megelőzése. Nem mellesleg a véletlen párzások eredménye sajnálatos módon gyakorta a kidobott, kóbor állatok számát növelheti. Ezeknek az állatoknak a száma oly mértékben megnőhet, amivel az állatvédők sem tudnak lépést tartani. Erről többet itt találnak.
 

Tévhitek az ivartalanítással kapcsolatban

Fontosnak tartjuk minden oldalról megvilágítani ezt a kérdést. Íme néhány tévhit, melyet gyakran hallhatunk az ivartalanítás kapcsán. Az első, ami gyakran felmerül, hogy a kan kutyáknak nincs szükségük arra, hogy rendszeresen párosodjanak. Ebben az esetben nem pusztán egészségügyi szempontokat, hanem mentális, viselkedés béli aspektusokat is vizsgálnunk kell. Tüzelés időszakában gyakran halljuk, hogy a kan kutyák viselkedése megváltozik. Ezért fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a kan kutyák szexuális viselkedése nem csupán fajfenntartó célzatú, tehát egyéb biológiai vagy élettani hatása is van.

Megváltozik-e a kutya személyisége, kedélyállapota ivartalanítás után?

Nos, bizonyos kutatások azt támasztják alá, hogy igen.  Kétségtelen, hogy ezzel kapcsolatban is vannak vélemények pro és kontra. Egy ivartalanított kutyának egy ilyen műtét után főleg, ha kan kutyáról van szó, esetenként megváltozhat a viselkedése. Nagyon fontos a meglévő szokások, szokásrendszerek betartása, a megfelelő táplálás és gondos nevelés, melyekre különös figyelmet kell fektetnie a gazdinak.  A következő kérdést rengetegen fel szokták tenni az ivartalanítás kapcsán.
 

Valóban elhízik a kutyus ivartalanítás után?

Nem lehet kijelenteni, hogy semmilyen összefüggés nincs az állat ivartalanítása és az elhízás között. De kutatások azt jelzik, hogy még azonos faj esetén is eltérően reagál egy-egy négylábú. Egy aprócska megjegyzést itt is találtunk, mely fontos lehet a kérdés kapcsán.  Két azonos faj esetében, ha az egyik kutyust egyéves kor előtt, a másikat ötéves kor körül ivartalanították, akkor az idősebb korú kutyusnál sokkal jellemzőbb volt az elhízás tünete. Talán érdemes ezen elgondolkozni.

 

Ivartalanítás kutyáknál

 

Milyen veszélyeket rejt, és milyen szövődmények léphetnek fel ivartalanítás után kisállatunknál?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen szövődmények léphetnek fel a beavatkozás után. Bár ezt a műtétet az állatorvosok ma már egy rutinműtétnek definiálnak, mégis mint minden beavatkozás után előfordulnak szövődmények.  Egyes állatorvosok véleménye szerint nagyon minimális százalékban előfordulhat fertőzés, inkontinencia, ha benn maradt a méh, ez problémát is okozhat méhgyulladás formájában. Érdemes erre figyelni, ha bármelyen problémát észlelünk közvetlenül a műtét után, akkor érdemes állatorvoshoz fordulnunk.


Milyen életkorban érdemes ivartalanítani a kutyánkat? 

Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen műtét előtt rengeteg szempontot érdemes figyelembe venni. A kutyus életkorát, fajtáját, és egészségügyi állapotát is fel kell mérnünk, mielőtt döntésre jutunk az ivartalanítás kapcsán.

A kutyák és macskák ivartalanításának optimális időpontjával kapcsolatban nem teljesen egységes a kép Magyarországon. A menhely.eu javaslata szerint az első féreghajtások és védőoltások után, azaz a kisállat hat hónapos kora előtt érdemes ezt a műtétet végrehajtani. Ez a tanulmány is azt erősíti, hogy nem teljesen egységes még az állatorvosi vélemény sem, hiszen legalább négy fajta véleményt lehet olvasni az időpontok megjelölése kapcsán. Kétségtelen, hogy jelentős átalakulás van az állatorvosi felfogásban is.
Természetesen minden gazdinak érdemes egyeztetni állatorvosával, ha felmerül egy ilyen műtét gondolata.
 

Milyen gondozásra lehet szüksége a kutyának ivartalanítás előtt és után?

Ha amellett döntünk, hogy kutyánkat ivartalanítjuk, mindenképpen fontos az állatorvosi javaslatokat betartani. Jelesül a műtét előtt 12 órával már ne adjunk enni, a műtét előtt 3 órával pedig inni sem kisállatunknak. A legfontosabb javallat egy ivartalanított kiállat esetében, hogy itassuk, tartsuk melegen, és nyugodt helyen legyen, hogy kipihenhesse az műtét fáradalmait. A felépülés minden kutya esetében más, de kétségtelen, hogy a gazdi tehet érte, hogy egy ilyen beavatkozás után minél hamarabb felépüljön négylábú barátja.
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista